10 jesiennych dań na lunche i kolacje w tygodniu roboczym
gastronomia 18 października 2021 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
W tym jesiennym menu zebraliśmy 10 dań, do przygotowania których można wykorzystać bogate jesienne zbiory – warzywa, owoce i zioła. Ale nie zapomnieli też o kurczaku, szczupaku, krewetkach, smalcu, serze i innych ulubionych potrawach.
Lista produktów dla 4 osób na tydzień:
Mięso, drób i ryby
– 1 kurczak domowy, 1,2–1,4 kg – 1 szczupak, 2 kg – 1 kg surowych krewetek tygrysich – 150 g wędzonego smalcu
Produkty mleczne
– 400 g sera Adyghe – 200 ml śmietany (20–38%) – 200 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% – 1 kostka masła – 1 słoik roztopionego masła – 10 jajek
Warzywa i grzyby
– 2 kg ziemniaków – 2 duże główki kalafiora – 1 korzeń selera – 10 dużych bakłażanów – 3 średnie cukinie – 1 mała cukinia – 4 kolorowe słodkie papryki – 12 wielobarwnych pomidorów – 1 kg ogórków – 2 marchewki – 1 kg cebuli – 10 szalotek – 3 główki czosnku – 1 duża łodyga pory – 200 g małych pieczarek
Zielony
– 200 g dowolnych szczypiorków (burak, marchew, rzodkiewka) lub młodych liści szpinaku – 1 duża główka sałaty lub rzymskiej – 150-200 g mieszanki gęstych liści sałat (szpinak, rukola, kukurydza) – 1 duży pęczek natki pietruszki – 1 duży pęczek koperku – 2 duże pęczki zielonej cebuli – 1 duży pęczek zielonej bazylii (najlepiej małej) liście) – 1 duży pęczek mięty – 1 duży pęczek kolendry
Owoce i orzechy
– 4 zielone jabłka – 4 duże śliwki – 4 brzoskwinie lub nektarynki – 1 duża cytryna – 100 g małych czarnych rodzynek – 100 g orzeszków pinii – 50 g mieszanki orzechów i nasion
Artykuły spożywcze i alkohol
– 1 butelka białego wytrawnego wina – 1 butelka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 butelka octu winnego – 1 butelka sosu sojowego – 1 butelka sosu rybnego – 1 butelka sosu Worcestershire – 1 słoik nasion gorczycy – 1 słoik pesto z suszonych pomidorów – 1 słoik masło orzechowe – 1 opakowanie kaszy manny – 400 g ryżu basmati – 1 opakowanie „naleśników” z papieru ryżowego – 1 opakowanie suszonej grzybicy lub innego makaronu azjatyckiego – 1 opakowanie mąki ryżowej – 1 opakowanie bułki tartej
Przyprawy i przyprawy
– 1 młynek do czarnego pieprzu – 1 opakowanie mielonego cynamonu – 1 opakowanie ziela angielskiego – 1 opakowanie nasion kminku – sól
PONIEDZIAŁEK:
Obiad
Kalafior w panierce z sosem śmietanowym
Z tą kapustą w panierce można podać jajka sadzone – połóż je na wierzchu kapusty i pokrój tak, aby żółtko wsiąkło w bułkę tartą.
Kalafior w panierce z sosem śmietanowym
Kolacja
Kotlety szczupakowe ze smalcem, cukinią i ziołami
Kotleciki szczupakowe oczywiście podaje się z gotowanymi ziemniakami z masłem i koperkiem.
Kotlety szczupakowe ze smalcem, cukinią i ziołami
WTOREK:
Obiad
Zupa szczupakowa z knedlami rybnymi
Do tej zupy szczupakowej świetnie pasują minikanapki z chleba żytniego z serkiem śmietankowym i czerwoną rybą wędzoną na zimno.
Zupa szczupakowa z knedlami rybnymi
Kolacja
Pilaw z bakłażanem
Pilaw z bakłażanem doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów z cebulą i dressingiem olejowym, do którego dodaje się te same przyprawy, co do ryżu.
Pilaw z bakłażanem
ŚRODA:
Obiad
Sałatka z marynowanym serem i owocami
Część sera do sałatki z owocami można rozgnieść widelcem, włożyć pomiędzy kromki chleba posmarowane masłem, podsmażyć w opiekaczu do kanapek lub tosterze i podawać z sałatką.
Sałatka z marynowanym serem i owocami
Kolacja
Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami
Jeśli masz ochotę na to warzywne ratatouille, potrzebujesz składnika mięsnego, grilluj kiełbaski lub spekachki.
Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami
CZWARTEK:
Obiad
Roladki z warzywami i krewetkami w cieście ryżowym
Koktajle warzywne na bazie szpinaku, ogórków, przypraw i oliwy świetnie komponują się z bułeczkami warzywnymi.
Roladki z warzywami i krewetkami w cieście ryżowym
Kolacja
Pieczone Ziemniaki Z Krewetkami, Cytryną I Miętą
Do pieczonych ziemniaków z krewetkami można przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej z jabłkami lub gruszkami neshi, doprawioną tartym imbirem, siekaną miętą i sosem teriyaki.
Pieczone Ziemniaki Z Krewetkami, Cytryną I Miętą
PIĄTEK:
Obiad
Zupa smoothie ze szczytów i jabłek
Do wszelkich „zielonych” zup puree, w tym także tego smoothie z wierzchołkami i jabłkami, można upiec grzanki z bagietki z oliwą na złoty kolor – a przed podaniem zetrzeć je ze świeżym czosnkiem i dojrzałymi pomidorami.
Zupa smoothie ze szczytów i jabłek
Kolacja
Kurczak z kalafiorem i grzybami
Na dodatek z kurczaka z grzybami nie można sobie wyobrazić nic lepszego niż duża zielona sałata z mieszanki liści z sosem winegret i prażonymi orzechami i nasionami.
Kurczak z kalafiorem i grzybami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #październik #kalafior #kotlety rybne #zupa puree #menu #ratatouille #chowder #menu na tydzień #Ser MarynowanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz21 marca 2021 r
jakie bogate menu! Dziękuję!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych