10 jesiennych dań na lunche i kolacje w tygodniu roboczym

10 jesiennych dań na lunche i kolacje w tygodniu roboczym

10 jesiennych dań na lunche i kolacje w tygodniu roboczym

gastronomia 18 października 2021 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

W tym jesiennym menu zebraliśmy 10 dań, do przygotowania których można wykorzystać bogate jesienne zbiory – warzywa, owoce i zioła. Ale nie zapomnieli też o kurczaku, szczupaku, krewetkach, smalcu, serze i innych ulubionych potrawach.

Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami

Lista produktów dla 4 osób na tydzień:

Mięso, drób i ryby

– 1 kurczak domowy, 1,2–1,4 kg – 1 szczupak, 2 kg – 1 kg surowych krewetek tygrysich – 150 g wędzonego smalcu

Produkty mleczne

– 400 g sera Adyghe – 200 ml śmietany (20–38%) – 200 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% – 1 kostka masła – 1 słoik roztopionego masła – 10 jajek

Warzywa i grzyby

– 2 kg ziemniaków – 2 duże główki kalafiora – 1 korzeń selera – 10 dużych bakłażanów – 3 średnie cukinie – 1 mała cukinia – 4 kolorowe słodkie papryki – 12 wielobarwnych pomidorów – 1 kg ogórków – 2 marchewki – 1 kg cebuli – 10 szalotek – 3 główki czosnku – 1 duża łodyga pory – 200 g małych pieczarek

Zielony

– 200 g dowolnych szczypiorków (burak, marchew, rzodkiewka) lub młodych liści szpinaku – 1 duża główka sałaty lub rzymskiej – 150-200 g mieszanki gęstych liści sałat (szpinak, rukola, kukurydza) – 1 duży pęczek natki pietruszki – 1 duży pęczek koperku – 2 duże pęczki zielonej cebuli – 1 duży pęczek zielonej bazylii (najlepiej małej) liście) – 1 duży pęczek mięty – 1 duży pęczek kolendry

Owoce i orzechy

– 4 zielone jabłka – 4 duże śliwki – 4 brzoskwinie lub nektarynki – 1 duża cytryna – 100 g małych czarnych rodzynek – 100 g orzeszków pinii – 50 g mieszanki orzechów i nasion

Artykuły spożywcze i alkohol

– 1 butelka białego wytrawnego wina – 1 butelka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 butelka octu winnego – 1 butelka sosu sojowego – 1 butelka sosu rybnego – 1 butelka sosu Worcestershire – 1 słoik nasion gorczycy – 1 słoik pesto z suszonych pomidorów – 1 słoik masło orzechowe – 1 opakowanie kaszy manny – 400 g ryżu basmati – 1 opakowanie „naleśników” z papieru ryżowego – 1 opakowanie suszonej grzybicy lub innego makaronu azjatyckiego – 1 opakowanie mąki ryżowej – 1 opakowanie bułki tartej

Przyprawy i przyprawy

– 1 młynek do czarnego pieprzu – 1 opakowanie mielonego cynamonu – 1 opakowanie ziela angielskiego – 1 opakowanie nasion kminku – sól

PONIEDZIAŁEK:

Obiad

Kalafior w panierce z sosem śmietanowym

Z tą kapustą w panierce można podać jajka sadzone – połóż je na wierzchu kapusty i pokrój tak, aby żółtko wsiąkło w bułkę tartą.

Kalafior w panierce z sosem śmietanowym

Kolacja

Kotlety szczupakowe ze smalcem, cukinią i ziołami

Kotleciki szczupakowe oczywiście podaje się z gotowanymi ziemniakami z masłem i koperkiem.

Kotlety szczupakowe ze smalcem, cukinią i ziołami

WTOREK:

Obiad

Zupa szczupakowa z knedlami rybnymi

Do tej zupy szczupakowej świetnie pasują minikanapki z chleba żytniego z serkiem śmietankowym i czerwoną rybą wędzoną na zimno.

Zupa szczupakowa z knedlami rybnymi

Kolacja

Pilaw z bakłażanem

Pilaw z bakłażanem doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów z cebulą i dressingiem olejowym, do którego dodaje się te same przyprawy, co do ryżu.

Pilaw z bakłażanem

ŚRODA:

Obiad

Sałatka z marynowanym serem i owocami

Część sera do sałatki z owocami można rozgnieść widelcem, włożyć pomiędzy kromki chleba posmarowane masłem, podsmażyć w opiekaczu do kanapek lub tosterze i podawać z sałatką.

Sałatka z marynowanym serem i owocami

Kolacja

Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami

Jeśli masz ochotę na to warzywne ratatouille, potrzebujesz składnika mięsnego, grilluj kiełbaski lub spekachki.

Grillowane ratatouille ze świeżymi pomidorami

CZWARTEK:

Obiad

Roladki z warzywami i krewetkami w cieście ryżowym

Koktajle warzywne na bazie szpinaku, ogórków, przypraw i oliwy świetnie komponują się z bułeczkami warzywnymi.

Roladki z warzywami i krewetkami w cieście ryżowym

Kolacja

Pieczone Ziemniaki Z Krewetkami, Cytryną I Miętą

Do pieczonych ziemniaków z krewetkami można przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej z jabłkami lub gruszkami neshi, doprawioną tartym imbirem, siekaną miętą i sosem teriyaki.

Pieczone Ziemniaki Z Krewetkami, Cytryną I Miętą

PIĄTEK:

Obiad

Zupa smoothie ze szczytów i jabłek

Do wszelkich „zielonych” zup puree, w tym także tego smoothie z wierzchołkami i jabłkami, można upiec grzanki z bagietki z oliwą na złoty kolor – a przed podaniem zetrzeć je ze świeżym czosnkiem i dojrzałymi pomidorami.

Zupa smoothie ze szczytów i jabłek

Kolacja

Kurczak z kalafiorem i grzybami

Na dodatek z kurczaka z grzybami nie można sobie wyobrazić nic lepszego niż duża zielona sałata z mieszanki liści z sosem winegret i prażonymi orzechami i nasionami.

Kurczak z kalafiorem i grzybami

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #październik #kalafior #kotlety rybne #zupa puree #menu #ratatouille #chowder #menu na tydzień #Ser MarynowanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz21 marca 2021 r

jakie bogate menu! Dziękuję!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja