Do przepisu
Niezależnie od Twojego nastawienia do Niedzieli Wielkanocnej, wiele osób zawsze piecze ciasta wielkanocne. Ten przepis jest przepisem rodzinnym, odziedziczonym. Upieczone na nim ciasto wielkanocne okazuje się lekko słodkie, puszyste z charakterystycznym miękkim miękiszem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 745,81 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 2 godz. 10 min Używany: 12,80 g/35,00 g/95,35PiekarnikPieczeniePiekarniaCiasto drożdżoweKulichWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa ciasto:100 g mąki16 g suchych drożdży15 g cukru125 ml ciepłego mlekaDo testu:175 gramów jaj70 g żółtek300 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego250 g kwaśnej śmietany200 g masła 82,5%450 g mąki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj drożdże i cukier za pomocą trzepaczki, dodaj ciepłe mleko do suchej mieszanki, podgrzewaj przez 25 sekund w kuchence mikrofalowej.
Krok 2
Dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
Krok 3
Do powstałej masy przesiać 100 g mąki i ponownie dobrze wymieszać, nie mieszać!
Krok 4
Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosły. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, lekko uchylam piekarnik.
Krok 5
W czasie wyrastania ciasta ubić jajka i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na biało (5 minut przy maksymalnych obrotach miksera).
Krok 6
Do mieszanki cukru i jajek dodaj śmietanę i masło o temperaturze pokojowej. Ubijaj, aż będzie gładkie.
Krok 7
Do masy przesiać 250 g mąki, dobrze wymieszać mikserem.
Krok 8
Gdy tylko ciasto wyrośnie 4-5 razy, ostrożnie wmieszaj je w ciasto i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 9
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej 3 razy.
Krok 10
Gdy ciasto wyrośnie, przesiać do niego kolejne 200 g mąki i delikatnie wymieszać.
Krok 11
Teraz można wlać ciasto do foremek, wypełniając je maksymalnie do 1/3.
Krok 12
Foremki z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie „dół-góra”.
Krok 13
Ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
PRZY OKAZJI
Przepis podany blogerka kulinarna Lera Rodimova.
„Nazywam się Lera Rodimova i jestem początkującą blogerką kulinarną. Mój nick na Instagramie @waleryrodimowa Tutaj codziennie dzielę się kolorowymi i przystępnymi przepisami. Będzie mi miło widzieć każdego nowego gościa na mojej stronie; jeśli masz jakieś problemy lub pytania, zawsze jestem w kontakcie za pośrednictwem Direct.
Zwracam uwagę na trzy główne dania na naszym rodzinnym stole wielkanocnym – ciasto wielkanocne, Zrobię Wielkanoc I Wieniec z ciasta wielkanocnego Starałam się możliwie najdokładniej wytłumaczyć jak przygotować te trzy dania, aby nikt nie miał żadnych trudności. Nie mogę się doczekać Waszych komentarzy!”