Zwiewne ciasto wielkanocne według starego przepisu naszych babć

Zwiewne ciasto wielkanocne według starego przepisu naszych babć

Do przepisu

Niezależnie od Twojego nastawienia do Niedzieli Wielkanocnej, wiele osób zawsze piecze ciasta wielkanocne. Ten przepis jest przepisem rodzinnym, odziedziczonym. Upieczone na nim ciasto wielkanocne okazuje się lekko słodkie, puszyste z charakterystycznym miękkim miękiszem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 745,81 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 2 godz. 10 min Używany: 12,80 g/35,00 g/95,35PiekarnikPieczeniePiekarniaCiasto drożdżoweKulichWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa ciasto:100 g mąki16 g suchych drożdży15 g cukru125 ml ciepłego mlekaDo testu:175 gramów jaj70 g żółtek300 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego250 g kwaśnej śmietany200 g masła 82,5%450 g mąki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj drożdże i cukier za pomocą trzepaczki, dodaj ciepłe mleko do suchej mieszanki, podgrzewaj przez 25 sekund w kuchence mikrofalowej.

Krok 2

Dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki.

Krok 3

Do powstałej masy przesiać 100 g mąki i ponownie dobrze wymieszać, nie mieszać!

Krok 4

Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosły. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, lekko uchylam piekarnik.

Krok 5

W czasie wyrastania ciasta ubić jajka i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na biało (5 minut przy maksymalnych obrotach miksera).

Krok 6

Do mieszanki cukru i jajek dodaj śmietanę i masło o temperaturze pokojowej. Ubijaj, aż będzie gładkie.

Krok 7

Do masy przesiać 250 g mąki, dobrze wymieszać mikserem.

Krok 8

Gdy tylko ciasto wyrośnie 4-5 razy, ostrożnie wmieszaj je w ciasto i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

Krok 9

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej 3 razy.

Krok 10

Gdy ciasto wyrośnie, przesiać do niego kolejne 200 g mąki i delikatnie wymieszać.

Krok 11

Teraz można wlać ciasto do foremek, wypełniając je maksymalnie do 1/3.

Krok 12

Foremki z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie „dół-góra”.

Krok 13

Ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!

PRZY OKAZJI

Przepis podany blogerka kulinarna Lera Rodimova.

„Nazywam się Lera Rodimova i jestem początkującą blogerką kulinarną. Mój nick na Instagramie @waleryrodimowa Tutaj codziennie dzielę się kolorowymi i przystępnymi przepisami. Będzie mi miło widzieć każdego nowego gościa na mojej stronie; jeśli masz jakieś problemy lub pytania, zawsze jestem w kontakcie za pośrednictwem Direct.

Zwracam uwagę na trzy główne dania na naszym rodzinnym stole wielkanocnym – ciasto wielkanocne, Zrobię Wielkanoc I Wieniec z ciasta wielkanocnego Starałam się możliwie najdokładniej wytłumaczyć jak przygotować te trzy dania, aby nikt nie miał żadnych trudności. Nie mogę się doczekać Waszych komentarzy!”

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja