Żurawina w cukrze pudrze
gastronomia 16 października 2016 r Do przepisu
To taki klasyk gatunku – jak lizaki Monpasier czy cukierki „Misie na Północy” – że nie trzeba o tym mówić. Po prostu usiądź przed telewizorem i jedz – jedna po drugiej, jedna po drugiej…
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutDeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 2-3 godziny przed podaniem1 kg świeżej żurawiny 2 białka jaj 1 kg cukru pudru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Będziesz potrzebował dużych, dojrzałych jagód. Oczyść je z gałązek i liści i bardzo dobrze wysusz.
Krok 2
Białka lekko ubić widelcem i wymieszać z żurawiną.
Krok 3
Jagody umieść na sicie i poczekaj, aż nadmiar białka odcieknie.
Krok 4
Żurawinę obtaczamy porcjami w cukrze pudrze, suszymy na pergaminie przez 2-3 godziny i przekładamy do kartonowych pudełek.
PRZY OKAZJI
Żurawiny w cukrze świetnie nadają się do przygotowania razem z dziećmi. Oprócz żurawiny można „przechowywać” borówki w cukrze pudrze – ale tylko te największe i najbardziej dojrzałe.