Zupy budżetowe: 13 przepisów krok po kroku

Zupy budżetowe: 13 przepisów krok po kroku

Zupy budżetowe: 13 przepisów krok po kroku

Roman Ryżow 10 lutego 2024 r

Zupy w naszym kraju są chyba najpopularniejszym daniem. No bo kto odmówi talerza gorącej, aromatycznej kapuśniaku zimą, a orzeźwiającej okroshki latem? Barszcz, rassolnik, groszek z wędzonkami i wiele innych ulubionych pierwszych dań z dzieciństwa regularnie pojawiają się na naszych stołach. Nie jest to zaskakujące, ponieważ pożywną zupę można ugotować z najtańszych produktów, tych, które zawsze są w lodówce, nawet jeśli w tej chwili zawiera tylko kilka cebul i łyżkę masła. Podpowiadamy, jak przygotować smaczną i zdrową zupę, nie wydając przy tym dużo czasu i pieniędzy.

Zupy budżetowe: 13 przepisów krok po kroku

Treść artykułu:

  • Zupa „Górnik” z kaszą gryczaną
  • Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi
  • Barszcz wielkopostny: klasyczny przepis
  • Zupa z serem topionym i ziemniakami
  • Zaczyn zupowy
  • Rosół z makaronem i ziemniakami
  • Zimna zupa z kwaśnego mleka i buraków
  • Zupa grochowa z kiełbasą
  • Wielkopostna zupa cebulowa
  • Zupa fasolowa z kukurydzą i pikantnie smażoną cebulą
  • Libańska zupa z soczewicy „Mahluta”
  • Zupa jęczmienna z dynią
  • Kapuśniak wielkopostny ze świeżej kapusty

Nie ma chyba kuchni narodowej, która nie miałaby przepisu na zupę czy gulasz. Rosjanie mają kapuśniak, Węgrzy gulasz, Francuzi pot-au-feu. Do dań tych najczęściej dodawano składniki, które były pod ręką, a jako bazę stosowano bulion lub zwykłą wodę. Dlatego wiele narodowych zup jest dość niedrogich, czy to zupa cebulowa, chudy barszcz czy zatiruha.

Jeśli chcesz, aby Twoje pierwsze danie było bardziej satysfakcjonujące i sycące, lepiej użyć bulionu mięsnego lub rybnego. Można je przyrządzać na dowolnych kościach i dodatkami – wołowinie, wieprzowinie, kurczaku, głowach i ogonach ryb. Okaże się smacznie i niedrogo, zwłaszcza że sklepy często mają gotowe zestawy bulionowe. Wystarczy zalać je zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, zbierając pianę. Nawiasem mówiąc, szczególnie aromatyczny i smaczny bulion uzyskuje się, jeśli kości najpierw piecze się w piekarniku na złoty kolor, a podczas gotowania dodaje się lekko przypaloną cebulę, marchewkę, czosnek, bukiet garni itp.

Zboża dodaje się również do zup w celu uzyskania sytości. Co więcej, dość drogi bulgur czy komosę ryżową zawsze można zastąpić kaszą jęczmienną, płatkami owsianymi lub zwykłym ryżem. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania i proporcji, aby zamiast zupy nie skończyła się owsianka. Można też śmiało zastąpić oliwę z oliwek rafinowanym olejem słonecznikowym, a świeże pomidory, jeśli nie w sezonie, pomidorami z puszki we własnym soku lub nawet zwykłą pastą pomidorową.

W naszej selekcji znajdziesz 13 przepisów na sprawdzone i bardzo smaczne budżetowe zupy. Smacznego!

Zupa Szachtarska z kaszą gryczaną

Pożywne i sycące danie, które doda energii na długi dzień pracy. Nie smażymy do tego warzyw, ale dodajemy je świeże do bulionu, dzięki czemu zupa jest jeszcze zdrowsza. A kasza gryczana ma tu nie tylko zagęścić zupę, ale także wzbogacić ją w żelazo i witaminy z grupy B, niezbędne każdemu, nie tylko górnikowi. Właśnie wtedy możemy śmiało powiedzieć: „Gotuj dla zdrowia!”

Zupa Szachtarska z kaszą gryczaną
Zupa Szachtarska z kaszą gryczaną

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • udka z kurczaka – 2 szt.
  • ziemniaki – 300 g
  • marchewka – 150 g
  • cebula – 100 g
  • natka pietruszki – 20 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Przygotuj bulion na zupę. Udka z kurczaka zalej 3 litrami zimnej wody i zagotuj. Usuń piankę łyżką cedzakową. Gotuj nogi w bulionie przez 1 godzinę.

2. Gotowy bulion z kurczaka przecedź przez drobne sito do dużego, czystego rondla. Mięso drobiowe oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić.

3. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę zetrzyj na średniej tarce. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę.

4. Postaw patelnię z bulionem na dużym ogniu i zagotuj. Dodać ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

5. Na patelnię z bulionem i warzywami dodajemy kaszę gryczaną, dodajemy odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.

6. Posolić i pieprzyć zupę do smaku. Dodaj miazgę z kurczaka. Gotuj przez kolejne 2 minuty, następnie przykryj i zostaw na wyłączonym kuchence. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posyp zupę ziołami i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Zupa Szachtarski» czasami gotowane w wodzie z kiełbasami lub kiełbaskami dla przyspieszenia procesu. W takim przypadku polecamy podsmażyć cebulę i marchewkę w rondlu, następnie zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać ziemniaki, kaszę gryczaną i gotować 15 minut. Umieść kiełbaski na 5 minut przed ich przygotowaniem.

Przy okazji

Rosół do tej zupy z kaszą gryczaną można ugotować z piersi kurczaka na kości: wtedy danie stanie się mniej tłuste i bardziej dietetyczne. Smak na pewno nie będzie gorszy!

Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi

Niskokaloryczna zupa pomidorowa z płatkami owsianymi to dar niebios dla tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania. Jeśli to możliwe, używaj długo gotowanych płatków owsianych i w razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy lub zioła.

Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi
Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • bulion warzywny – 1 l
  • marchewka (duża) – 1 szt.
  • pomidory z puszki, pokrojone w kostkę – 120 g
  • cebula (średnia) – 1/2 szt.
  • płatki owsiane – 1/2 szklanki
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.
  • natka pietruszki – 1/4 pęczka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Przygotuj wszystkie warzywa do zupy. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

2. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, wymieszać. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj trochę więcej oliwy z oliwek.

3. Przykryj patelnię pokrywką, aby cebula i czosnek nie przysmażyły ​​się, a jedynie stały się lekko przezroczyste. Gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy płatki owsiane, pieprz i pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż płatki owsiane zostaną ugotowane, a zupa lekko zgęstnieje.

5. Zupę zdejmij z ognia, dodaj świeżą natkę pietruszki i podawaj na gorąco.

Przydatne rady

Jeśli zostawisz zupę do następnego dnia, płatki owsiane spęcznieją, a zupa stanie się gęstsza. Zachowaj na tę okazję trochę bulionu warzywnego, aby rozrzedzić zupę.

Przy okazji

Aby smak zupy pomidorowej był bardziej zrównoważony, można dodać trochę czerwonej soczewicy lub słodkich ziemniaków.

Barszcz wielkopostny: klasyczny przepis

Barszcz wielkopostny przygotowany według klasycznej receptury okazuje się aromatyczny i smaczny. A także bardzo piękne dzięki sokowi z buraków, który dodaje się na kilka minut przed końcem gotowania. Pamiętaj, że zupę należy zaparzyć na rozgrzanym kuchence, wyłączyć, aby smaki wszystkich składników się połączyły.

Barszcz wielkopostny: klasyczny przepis
Barszcz wielkopostny: klasyczny przepis

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • kapusta – 1/2 główki
  • ziemniaki – 2 szt.
  • buraki – 2 szt.
  • pomidor – 2 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ocet – do smaku
  • cukier
  • sól

1. Buraki, marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w cienkie paski. Posiekaj kapustę cienko. Pomidory zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Zmiel czosnek za pomocą prasy.

2. W dużym rondlu zagotować wodę i lekko ją posolić. Dodaj ziemniaki i kapustę, zmniejsz ogień do średniego.

3. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę. Smażyć, ciągle mieszając, przez 5 minut.

4. Na patelnię dodać połowę przygotowanych buraków, ocet i cukier. Mieszaj, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10 minut. Pozostałe buraki włóż do miski, zalej wrzącą wodą, dodaj 1 łyżeczkę. ocet i pozwól mu zaparzyć. Powstały sok z buraków będzie potrzebny pod koniec gotowania, aby pogłębić kolor barszczu.

5. Na patelnię z warzywami dodaj pomidory, sól i pieprz do smaku, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Duszone warzywa przełożyć na patelnię z ziemniakami i kapustą. Dodaj liść laurowy. Zwiększ ogień, zagotuj chudy barszcz i ostrożnie usuń pianę łyżką cedzakową.

6. Do chudego barszczu dodać czosnek. Przykryj pokrywką i natychmiast zdejmij z ognia. Odstaw pod przykryciem na 10 minut. Podawać.

Przydatne rady

Barszcz wielkopostny można przygotować na bulionie z suszonych borowików. Namocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin, a następnie zagotuj w powstałym naparze. Bulion odcedź i ugotuj w nim ziemniaki oraz kapustę zgodnie z przepisem, dodając umyte, posiekane grzyby.

Przy okazji

Do chudego barszczu można dodać także słodką paprykę. Pokrój w cienkie paski, podsmaż razem z cebulą, marchewką i burakami, a następnie podgotuj i użyj zgodnie z przepisem.

Zupa z serem topionym i ziemniakami

Dla młodszego pokolenia zupa z serem topionym i ziemniakami może być rewelacją, ale kiedyś była gotowana niemal w każdej rodzinie. Danie przyrządza się po prostu na wodzie z dodatkiem warzyw, a ser nadaje mu delikatną konsystencję i dodatkową sytość. Przy okazji, do tej zupy można dodać inne składniki, np. gotowanego kurczaka smażonego na maśle, czy szynkę pokrojoną w kostkę.

Zupa z serem topionym i ziemniakami
Zupa z serem topionym i ziemniakami

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • ziemniaki – 400 g
  • ser topiony typu „Przyjaźń” lub specjalny do zupy – 180–200 g
  • marchewka – 120 g
  • cebula – 100 g
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.
  • natka pietruszki lub koperek – 2 gałązki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.

2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę i mieszając, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Zalać 1,5–2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia.

3. Umieść ziemniaki na patelni. Ponownie zagotuj i dodaj trochę soli. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około 10 minut. Następnie dodajemy posiekany ser topiony i mieszamy aż się rozpuści i połączy z bulionem warzywnym.

4. Drobno posiekaj natkę pietruszki lub koperek. Sól i pieprz do smaku. Zamknij patelnię i pozostaw ją na rozgrzanym, wyłączonym kuchence. Po 15 minutach zupę rozlać do misek, posypać ziołami i podawać.

Przydatne rady

Aby ser topiony łatwiej było pokroić, a nawet zetrzeć na grubej tarce, włóż go do zamrażarki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania zupy.

Przy okazji

Do zupy z serkiem topionym można dodać także brokuły, kalafior i suszone pomidory. Cóż, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zmniejsz ilość ziemniaków o połowę lub z nich całkowicie zrezygnuj.

Zupa grochowa

Zupa z kaszy to stare danie, gęste i dość sycące. W domu taką zupę przygotowuje się z kawałków chudego ciasta, które ręcznie rozciera się na cienkie „liny”. Dawniej przepis kulinarny różnił się od współczesnego: nie zawierał ziemniaków i nie dodawano do niego produktów mięsnych (pochodzenia zwierzęcego). Jeśli chcesz, możesz użyć bulionu, ulubionych warzyw i przypraw, a także kawałków mięsa lub kiełbasy.

Zaczyn zupowy
Zaczyn zupowy

Do przygotowania zupy na 4 porcje potrzebne będą:

  • mąka – 200…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja