Najsłynniejszy brytyjski szef kuchni i autor wielu bestsellerowych książek kulinarnych, Jamie Oliver, tym razem proponuje wybór warzyw. Wymyślił jasne, proste dania, które będą smakować każdemu, nawet notorycznym mięsożercom. Jamie podzielił się z nami trzema świetnymi przepisami. Nikt ich jeszcze nie widział, jesteś pierwszy!
Grzybowy strogonow
OGÓRKI marynowane, kapary, delikatny sos whisky i pietruszka
W sezonie korzystaj ze świeżych grzybów leśnych. A zimą doskonale sprawdzają się mrożone.
Grzybowy strogonow
2 porcje, przygotowanie: 20 min.
Czego potrzebujesz:
400 g mieszanki grzybowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 marynowane cebule perłowe
2 małe ogórki kiszone
4 gałązki pietruszki
oliwa z oliwek
1 łyżka. kapary
50 ml whisky
wędzona papryka
80 g crème fraîche lub gęstej śmietanki
ryż do podania
Co zrobić:
1. Najpierw przygotuj wszystkie produkty: pieczarki obierz, duże przekrój na pół, cebulę czerwoną i czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę i ogórki marynowane posiekaj. Grubo posiekaj liście pietruszki i posiekaj łodygi.
2. Postaw dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu, dodaj grzyby i czerwoną cebulę, rozprowadź na całej powierzchni i smaż na sucho, potrząsając patelnią. Dzięki temu grzyby nabiorą orzechowego smaku. Dodaj 1 łyżkę. oliwy, czosnek, piklowane cebule i ogórki, łodygi pietruszki i kapary.
3. Po 3 minutach wlać whisky, przechylić patelnię i ostrożnie podpalić whisky długą zapałką (nie pochylać się zbyt nisko!). Gdy płomień zgaśnie, dodaj ¼ łyżeczki. wędzona papryka, śmietana i liście pietruszki. Mieszamy, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wrzącej wody, doprawiamy solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać lekko papryką i podawać z puszystym ryżem.
Pikantna zupa z pasternaku
DELIKATNE CIASTA I NIETYPOWE CHIPSY
Zupę tę można przygotować z kawałkami warzyw lub puree. Gotuj trochę dłużej, a otrzymasz wspaniały dodatek do każdego curry.
Pikantna zupa z pasternaku
Porcja dla 4 osób, gotowanie 50 minut.
Czego potrzebujesz:
800 g pasternaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru o długości 5 cm
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kminek
pikantna mieszanka garam masala
200 g czerwonej soczewicy
4 niesmażone papady
1,5 litra bulionu warzywnego
4 łyżki jogurt naturalny
4 gałązki kolendry
opcjonalnie: olej chili
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Odłóż 2 korzenie pasternaku, cebulę grubo posiekaj wraz z pozostałymi pasternakami.
2. Obierz i drobno zetrzyj czosnek i imbir. Duży rondelek o grubym dnie postaw na średnim ogniu, włóż do niego pasternak i cebulę, wlej 1 łyżkę. oliwę z oliwek i smaż przez 20 minut, aż warzywa się ładnie zarumienią, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek, imbir, kminek, 1 łyżeczka. mieszankę garam masala i soczewicę i gotuj przez kolejne 5 minut. Tortille pokroić na kawałki i wraz z bulionem dodać na patelnię. Gotować przez 20 minut, w razie potrzeby rozcieńczyć wodą.
3. W międzyczasie za pomocą obieraczki do warzyw pokrój zarezerwowany pasternak w cienkie wstążki, odrzucając włóknisty rdzeń. Blanszuj we wrzącej wodzie przez 30 sekund, wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
4. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem i ułóż w jednej warstwie na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż pasternak będzie złocisty i chrupiący.
5. Zupę doprawić solą i pieprzem i podawać w miseczkach razem z jogurtem. Posypać liśćmi kolendry, lekko doprawić mieszanką garam masala i dodać chipsy z pasternaku. W razie potrzeby skrop olejem chili, aby dodać trochę ciepła.
Pad Thai z warzywami
JAJKA SADZONE, SOS TOFU I TAmaryndowca, ORZECHY ORZECHOWE
Jeśli chcesz zrobić wersję wegańską, zastąp jajka tofu marynowanym w soku z limonki i sosie sojowym.
Pad Thai z warzywami
2 porcje, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
150 g makaronu ryżowego
olej sezamowy
20 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
80 g jedwabistego tofu
sos sojowy o obniżonej zawartości soli
2 łyżeczki pasta z tamaryndowca
2 łyżeczki słodki sos chili
2 limonki
1 szalotka
320g chrupiących warzyw, np. szparagi, kiełki brokułów, pak choi, mini kukurydza
80 g kiełków złotej fasoli
oliwa z oliwek
2 duże jajka
suche płatki chili
½ główki sałaty rzymskiej
½ pęczka mieszanki ziołowej: bazylia, mięta, kolendra (15 g)
Co zrobić:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, przepłukać pod bieżącą zimną wodą i wymieszać z 1 łyżeczką. olej sezamowy.
2. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu, dokładnie rozcieramy w moździerzu i przekładamy do miski. Czosnek obierz, zmiel tłuczkiem na puree razem z tofu, wsyp 1 łyżeczkę. olej sezamowy, 1 łyżka. sos sojowy, pasta tamaryndowa, sos chili i sok z 1 limonki.
3. Szalotkę pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na patelnię i postawić na dużym ogniu. Warzywa pokroić w kostkę i smażyć na sucho przez 4 minuty, aż lekko się zarumienią (nabiorą orzechowego, wędzonego smaku). Dodać makaron, sos i kiełki, zalać odrobiną wody, wymieszać, podgrzać i wyłożyć na talerze.
4. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wlej na nią odrobinę oliwy, wbij jajka i smaż je według własnych upodobań, doprawiając płatkami chili. Sałatkę rozłóż na listki, na każdym talerzu ułóż po kilka sztuk. Dodać jajka i posypać ziołami i orzeszkami ziemnymi. Podawać z cząstkami limonki i sosem sojowym.
Przepisy udostępnione na stronie www.cookbooks.ru
Więcej przepisów na warzywa Jamiego można znaleźć w jego nowej książce „Warzywa”, która ukaże się w grudniu nakładem Cookbooks.
© Jamie Oliver Enterprises Limited (warzywa 2019). Fotografia portretowa: Paul Stuart
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Jamie Oliver #przepisy od Jamiego Olivera #Pad Thai #stroganoffPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych