Zupę z kapustą, pierwszą przygotowujemy z kalafiora i nie jest to tylko zupa-krem

Zupę z kapustą, pierwszą przygotowujemy z kalafiora i nie jest to tylko zupa-krem

Zupę z kapustą, pierwszą przygotowujemy z kalafiora i nie jest to tylko zupa-krem

Olga Zacharowa 16 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Zupę kapuścianą najlepiej zjeść wtedy, gdy jest zimno i trzeba szybko nakarmić głodnych domowników. Natalie Kosmacheva, Smolyanka, szefowa kuchni i właścicielka studia kulinarnego sugeruje przygotowanie zupy kalafiorowej na bulionie warzywnym lub drobiowym. Opowiedziała nam o kapuścianych tradycjach regionu smoleńskiego i podzieliła się tajnikami gotowania kapuśniaku. Dodaliśmy przepisy od siebie. Przygotowanie każdego dania zajmie Ci nie więcej niż 45 minut.

Zupa kapuśniakowa

Treść materiału:

  • Sekrety przygotowania idealnej zupy kalafiorowej
    • Jak zagęścić zupę kapuścianą

    • Jak poprawić mdły smak zupy kalafiorowej

    • Jak zapobiegać goryczy

    • Jak wzbogacić smak kapuśniaku

  • 4 nieoczekiwane składniki zupy kalafiorowej
  • Przepis na kremową zupę kalafiorową z chrupiącym „sosem” w 45 minut
  • Przepis: Zupa kalafiorowa z tofu i sosem ziołowym, chuda w 40 minut
  • Przepis Dietetyczna zupa kalafiorowa w 25 minut
  • Przepis na zupę kalafiorową, serem, bekonem i pomidorami po włosku w 40 minut
  • Przepis na zupę kalafiorowo-serową z rosołem w 25 minut

„Kupustniak to danie ponadczasowe. Wiem, że na Ziemi Smoleńskiej zaczęto uprawiać kapustę białą już w IX wieku. Pewien książę smoleński podarował nawet znajomemu kapustnik (kapustę). Wcześniej mieszkańcy Smoleńska najczęściej przygotowywali kapuśniak z kiszonej kapusty (my, swoją drogą, często dodajemy do niej kminek). Kapuśniak przyrządzano z wieprzowiny i doprawiano czosnkiem, mielonym ze smalcem. W klasztorach na święta gotowano zupę rybną – z głowami i grzbietami jesiotra.

Teraz nasze zupy kapuściane tradycyjnie przygotowywane są z białej kapusty i mojego ulubionego kalafiora. Opowiem więcej o zupie kalafiorowej.”

Jak zrobić idealną zupę kalafiorową

„Kiedy widzę główkę kalafiora, mam ochotę ją od razu upiec, dlatego do niedawna zupa kalafiorowa była rzadkością w mojej kuchni, w pracowni i w domu. Po co gotować warzywo w bulionie, skoro pieczenie jest takie świetne?!

Ale pewnego dnia usmażyłam różyczki kalafiora i zmieszałam je z rosołem. I bingo! Znalazłam więc dla siebie idealny pierwszy kurs. Podczas gotowania kawałki szybko się rumienią na dużym ogniu, co podkreśla naturalną słodycz kalafiora. Następnie gotuję je do miękkości w bulionie i rozdrabniam blenderem zanurzeniowym. Zupa-krem ma bogatą, aksamitną konsystencję i nie zawiera nabiału. Dodatkowo zupa ta jest smacznym i zdrowym, niskowęglowodanowym zamiennikiem zupy ziemniaczanej, którą przygotowuje się znacznie częściej.

Zupa puree ze smażonego kalafiora i marchewki według przepisu Natalii Kosmachevej
Zupa puree ze smażonego kalafiora i marchewki według przepisu Natalii Kosmachevej

Jak zagęścić zupę kapuścianą

Jeśli lubisz gęstą zupę, na 1 kg kalafiora użyj 800 ml bulionu. Jeśli uznasz, że zupa jest za rzadka, możesz zagęścić ją mieszanką 1 części skrobi kukurydzianej z 2 częściami wody lub bulionu.

Jak zwalczyć mdły smak zupy kalafiorowej

Wiele osób obwinia zupę kalafiorową za jej mdły smak. Dzieje się tak z powodu neutralnego smaku warzywa i braku przypraw. Aby temu zapobiec, dopraw kalafior dwukrotnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Najpierw dopraw je przed smażeniem, a następnie do samej zupy dodaj sól i pieprz.

Tym, którzy unikają soli, radzę dodać kwaśności do zupy kalafiorowej, zwłaszcza do zupy-kremu z rosołem. Szczypta skórki z cytryny lub limonki, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana mogą dodać zupie blasku.

Jak zapobiegać goryczy

Nadmierne gotowanie powoduje, że kalafior uwalnia związki siarki, które powodują nieprzyjemny zapach i gorzki smak w daniu. Pamiętaj, aby sprawdzić gotowość kalafiora, nakłuwając go widelcem na 3–5 minut przed zalecanym czasem gotowania podanym w przepisie.

Ja też prawie zawsze dodaję do zupy niewielką ilość oliwy i smażę kapustę na maśle. Tłuszcz pomaga zatuszować gorycz, a także nadaje zupie bogaty smak.

Jak wzbogacić smak zupy kalafiorowej

Dla urozmaicenia pieczę kalafiora z… cebulą lub porem, z suszonymi pomidorami lub marchewką. Doprawiamy podczas serwowania pesto, harissa, pieczony czosnek lub pokruszona papryczka chili z nasionami. Wszystkie aromaty (przyprawy) najlepiej wymieszać z zupą w misce przed jedzeniem, aby delikatne danie nie wyglądało na brudne. Zupę można podać z grzankami lub posypać kruszonką twardego sera.

Aby uzyskać pikantny akcent, dodaj płatki pieprzu cayenne i papryczki chili.

Do zupy użyj ziół, przypraw i orzechów, które dobrze komponują się z kalafiorem: migdały, orzeszki piniowe, bazylia, liść laurowy, cynamon, kolendra, kminek, koper, majeranek, mięta, oregano, papryka, pietruszka, estragon, tymianek.

4 nieoczekiwane składniki idealnej zupy kalafiorowej

Mam kilka tajnych składników: jabłko i curry w proszku, miód i ocet jabłkowy.

  1. Aby przygotować zupę kalafiorową, podsmaż cebulę na jasnozłoty kolor na maśle.
  2. Dodać posiekany czosnek i jabłko (bez skórki) wraz z curry i smażyć kolejne 2 minuty. Przerzucam składniki na patelnię.
  3. Na tej samej patelni smażę kwiatostany kalafiora na złoty kolor, dodając do nich trochę soli. Wrzucam kapustę na patelnię.
  4. Zawartość zalać bulionem warzywnym i gotować, aż kapusta będzie miękka.
  5. Zupę lekko schładzam, doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i miksuję w blenderze na gładką masę.
  6. Rozlewam na talerze. Doprawiam miodem i octem jabłkowym, a kapuśniak podaję na gorąco.”

Pieczony kalafior, z którego można przygotować również zupę
Pieczony kalafior, z którego można przygotować również zupę

Przepisy na zupę kalafiorową z kolekcji

Kremowa zupa kalafiorowa z chrupiącym „sosem” w 45 minut

Podstawą naszej zupy-kremu jest kalafior. Dania nie można nazwać nudnym: zawiera kilka pachnących przypraw i podawane jest z niezwykłym „sosem”.

Wegetarianie i weganie mogą przygotować zupę-krem kalafiorowy z mlekiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym, a masło zastąpić oliwą z oliwek lub ponownie olejem kokosowym. Zamiast sosu – grzanki lub po prostu posypka orzechowa.

BJU na 100 g: 425,8 kcal, białka 10,6 g, tłuszcze 31,8 g, węglowodany 26 g.

Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa

Do przygotowania 5-6 porcji kapuśniaku potrzebujemy:

  • 100 g bulwy selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • 600 g kalafiora
  • 1 litr mleka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Na pikantną mieszankę:

  • Po 1 szczypcie kminku, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne i kolendry
  • 1 groszek groszek słodki
  • 1 pączek goździka

Do sosu:

  • 50 g panko lub zwykłej bułki tartej
  • Po 1 szczypcie musztardy i curry
  • 1 małe jajko na twardo
  • skórka z połowy małej cytryny

1.
1.

Aby przygotować pikantną mieszankę Wszystkie przyprawy wymieszaj i zmiel w młynku do przypraw lub moździerzu

2. Seler pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmaż warzywa na maśle i oliwie z liściem laurowym i tymiankiem na małym ogniu, aż będą przezroczyste i miękkie. Dodaj mieszankę przypraw do warzyw na kilka minut przed ich gotowością.
2. Seler pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmaż warzywa na maśle i oliwie z liściem laurowym i tymiankiem na małym ogniu, aż będą przezroczyste i miękkie. Dodaj mieszankę przypraw do warzyw na kilka minut przed ich gotowością.

3.
3.

Kalafior podziel na różyczki

4. Do zawartości patelni dodać różyczki kapusty, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie gotowy
4. Do zawartości patelni dodać różyczki kapusty, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie gotowy

5. Zupę krem ​​ubić w blenderze na gładką masę, przecedzić przez sito
5. Zupę krem ​​ubić w blenderze na gładką masę, przecedzić przez sitko

6. Na sos podsmażyć na oliwie bułkę tartą panko wraz z przyprawami i przyprawami
6. Na sos podsmażyć na oliwie bułkę tartą panko wraz z przyprawami i przyprawami

7. Zdejmij z ognia, dodaj starte jajko i skórkę z cytryny, sól i skrop sokiem z cytryny
7. Zdejmij z ognia, dodaj starte jajko i skórkę z cytryny, sól i skrop sokiem z cytryny

8. Wlać zupę kalafiorową do misek. Przed podaniem polej sosem zupę kremową i skrop oliwą z oliwek.
8. Wlać zupę kalafiorową do misek. Przed podaniem polej sosem zupę kremową i skrop oliwą z oliwek.

Zupa kalafiorowa z tofu i sosem ziołowym, chuda w 40 minut

Tę zupę kalafiorową można zaliczyć do chudej, jeśli gotujemy ją nie z kurczakiem, ale z bulionem warzywnym lub wodą. Jednak nadal będzie pożywny, ponieważ zawiera tofu. Produkt ten jest bogaty w białka, żelazo, wapń i wszystkie niezbędne aminokwasy. Smak kapuśniaku wzbogaci dressing z pietruszki i estragonu w oliwie i cytrynie.

BJU na 100 g: 123,2 kcal, białka 4,5 g, tłuszcze 8,4 g, węglowodany 8,3 g.

Wielkopostna zupa kalafiorowa
Wielkopostna zupa kalafiorowa

Do przygotowania 6-8 porcji kapuśniaku potrzebujemy:

  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała główka kalafiora, 700 g
  • 300–400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 150 g tofu, średnio miękkie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do sosu:

  • 60 g pietruszki
  • 60 g estragonu
  • 25 g zielonej cebuli
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka. l. woda
  1. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki i dusić przez 5–7 minut, aż będą miękkie.
  2. Kalafior podziel na różyczki i dodaj do garnka z bulionem lub wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Dodać posiekane tofu, sól i pieprz i dusić wszystko razem jeszcze kilka minut.
  4. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj zupę na puree.
  5. Do sosu Do miski blendera włóż liście pietruszki i estragonu, zieloną cebulę, dodaj skórkę i sok z cytryny, zalej wodą i oliwą oraz zmiksuj, dodaj sól i pieprz.
  6. Gorącą zupę nalewamy do misek, dodajemy sos ziołowy i podajemy.

Dietetyczna zupa kalafiorowa w 25 minut

100 g tej wspaniałej kapuśniaku zawiera tylko 31 kcal. Warzywa jest mnóstwo, a tymianek dodaje pysznego smaku. Aby zupa była gęstsza należy dodać mniej wody w celu dostosowania konsystencji puree.

BJU na 100 g: 31,55 kcal, białka 1,08 g, tłuszcze 1,76 g, węglowodany 3,63 g.

Dietetyczna zupa kalafiorowa
Dietetyczna zupa kalafiorowa

Do przygotowania 4 porcji kapuśniaku potrzebne będą:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała główka kalafiora, 700 g
  • 100 g białej kapusty
  • 2 gałązki pietruszki
  • 4-5 gałązek tymianku + do podania
  • 1,2 litra wody pitnej
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • olej roślinny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w krążki, czosnek posiekać. Kalafior podziel na małe różyczki. Posiekaj białą kapustę.
  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodać marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki i liście tymianku i smażyć kolejne 5 minut. poruszający.
  3. Zalać gorącą wodą, dodać białą kapustę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 10 minut. Dodaj kalafior i gotuj zupę bez przykrycia przez kolejne 6-8 minut.
  4. Odłóż trochę ugotowanych warzyw, a resztę zupy zmiksuj blenderem na kremową masę. Całe warzywa włóż do zupy i dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem udekoruj zupę tymiankiem.

Zupa Kalafiorowa, Serowa, Boczek i Pomidorowa W 40 Minut po Włosku

To włoska zupa jarzynowa z passatą pomidorową (posiekaną miazgą…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja