Zupę z kapustą, pierwszą przygotowujemy z kalafiora i nie jest to tylko zupa-krem
Olga Zacharowa 16 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Zupę kapuścianą najlepiej zjeść wtedy, gdy jest zimno i trzeba szybko nakarmić głodnych domowników. Natalie Kosmacheva, Smolyanka, szefowa kuchni i właścicielka studia kulinarnego sugeruje przygotowanie zupy kalafiorowej na bulionie warzywnym lub drobiowym. Opowiedziała nam o kapuścianych tradycjach regionu smoleńskiego i podzieliła się tajnikami gotowania kapuśniaku. Dodaliśmy przepisy od siebie. Przygotowanie każdego dania zajmie Ci nie więcej niż 45 minut.
Treść materiału:
- Sekrety przygotowania idealnej zupy kalafiorowej
-
Jak zagęścić zupę kapuścianą
-
Jak poprawić mdły smak zupy kalafiorowej
-
Jak zapobiegać goryczy
-
Jak wzbogacić smak kapuśniaku
-
- 4 nieoczekiwane składniki zupy kalafiorowej
- Przepis na kremową zupę kalafiorową z chrupiącym „sosem” w 45 minut
- Przepis: Zupa kalafiorowa z tofu i sosem ziołowym, chuda w 40 minut
- Przepis Dietetyczna zupa kalafiorowa w 25 minut
- Przepis na zupę kalafiorową, serem, bekonem i pomidorami po włosku w 40 minut
- Przepis na zupę kalafiorowo-serową z rosołem w 25 minut
„Kupustniak to danie ponadczasowe. Wiem, że na Ziemi Smoleńskiej zaczęto uprawiać kapustę białą już w IX wieku. Pewien książę smoleński podarował nawet znajomemu kapustnik (kapustę). Wcześniej mieszkańcy Smoleńska najczęściej przygotowywali kapuśniak z kiszonej kapusty (my, swoją drogą, często dodajemy do niej kminek). Kapuśniak przyrządzano z wieprzowiny i doprawiano czosnkiem, mielonym ze smalcem. W klasztorach na święta gotowano zupę rybną – z głowami i grzbietami jesiotra.
Teraz nasze zupy kapuściane tradycyjnie przygotowywane są z białej kapusty i mojego ulubionego kalafiora. Opowiem więcej o zupie kalafiorowej.”
Jak zrobić idealną zupę kalafiorową
„Kiedy widzę główkę kalafiora, mam ochotę ją od razu upiec, dlatego do niedawna zupa kalafiorowa była rzadkością w mojej kuchni, w pracowni i w domu. Po co gotować warzywo w bulionie, skoro pieczenie jest takie świetne?!
Ale pewnego dnia usmażyłam różyczki kalafiora i zmieszałam je z rosołem. I bingo! Znalazłam więc dla siebie idealny pierwszy kurs. Podczas gotowania kawałki szybko się rumienią na dużym ogniu, co podkreśla naturalną słodycz kalafiora. Następnie gotuję je do miękkości w bulionie i rozdrabniam blenderem zanurzeniowym. Zupa-krem ma bogatą, aksamitną konsystencję i nie zawiera nabiału. Dodatkowo zupa ta jest smacznym i zdrowym, niskowęglowodanowym zamiennikiem zupy ziemniaczanej, którą przygotowuje się znacznie częściej.
Zupa puree ze smażonego kalafiora i marchewki według przepisu Natalii Kosmachevej
Jak zagęścić zupę kapuścianą
Jeśli lubisz gęstą zupę, na 1 kg kalafiora użyj 800 ml bulionu. Jeśli uznasz, że zupa jest za rzadka, możesz zagęścić ją mieszanką 1 części skrobi kukurydzianej z 2 częściami wody lub bulionu.
Jak zwalczyć mdły smak zupy kalafiorowej
Wiele osób obwinia zupę kalafiorową za jej mdły smak. Dzieje się tak z powodu neutralnego smaku warzywa i braku przypraw. Aby temu zapobiec, dopraw kalafior dwukrotnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Najpierw dopraw je przed smażeniem, a następnie do samej zupy dodaj sól i pieprz.
Tym, którzy unikają soli, radzę dodać kwaśności do zupy kalafiorowej, zwłaszcza do zupy-kremu z rosołem. Szczypta skórki z cytryny lub limonki, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana mogą dodać zupie blasku.
Jak zapobiegać goryczy
Nadmierne gotowanie powoduje, że kalafior uwalnia związki siarki, które powodują nieprzyjemny zapach i gorzki smak w daniu. Pamiętaj, aby sprawdzić gotowość kalafiora, nakłuwając go widelcem na 3–5 minut przed zalecanym czasem gotowania podanym w przepisie.
Ja też prawie zawsze dodaję do zupy niewielką ilość oliwy i smażę kapustę na maśle. Tłuszcz pomaga zatuszować gorycz, a także nadaje zupie bogaty smak.
Jak wzbogacić smak zupy kalafiorowej
Dla urozmaicenia pieczę kalafiora z… cebulą lub porem, z suszonymi pomidorami lub marchewką. Doprawiamy podczas serwowania pesto, harissa, pieczony czosnek lub pokruszona papryczka chili z nasionami. Wszystkie aromaty (przyprawy) najlepiej wymieszać z zupą w misce przed jedzeniem, aby delikatne danie nie wyglądało na brudne. Zupę można podać z grzankami lub posypać kruszonką twardego sera.
Aby uzyskać pikantny akcent, dodaj płatki pieprzu cayenne i papryczki chili.
Do zupy użyj ziół, przypraw i orzechów, które dobrze komponują się z kalafiorem: migdały, orzeszki piniowe, bazylia, liść laurowy, cynamon, kolendra, kminek, koper, majeranek, mięta, oregano, papryka, pietruszka, estragon, tymianek.
4 nieoczekiwane składniki idealnej zupy kalafiorowej
Mam kilka tajnych składników: jabłko i curry w proszku, miód i ocet jabłkowy.
- Aby przygotować zupę kalafiorową, podsmaż cebulę na jasnozłoty kolor na maśle.
- Dodać posiekany czosnek i jabłko (bez skórki) wraz z curry i smażyć kolejne 2 minuty. Przerzucam składniki na patelnię.
- Na tej samej patelni smażę kwiatostany kalafiora na złoty kolor, dodając do nich trochę soli. Wrzucam kapustę na patelnię.
- Zawartość zalać bulionem warzywnym i gotować, aż kapusta będzie miękka.
- Zupę lekko schładzam, doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i miksuję w blenderze na gładką masę.
- Rozlewam na talerze. Doprawiam miodem i octem jabłkowym, a kapuśniak podaję na gorąco.”
Pieczony kalafior, z którego można przygotować również zupę
Przepisy na zupę kalafiorową z kolekcji
Kremowa zupa kalafiorowa z chrupiącym „sosem” w 45 minut
Podstawą naszej zupy-kremu jest kalafior. Dania nie można nazwać nudnym: zawiera kilka pachnących przypraw i podawane jest z niezwykłym „sosem”.
Wegetarianie i weganie mogą przygotować zupę-krem kalafiorowy z mlekiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym, a masło zastąpić oliwą z oliwek lub ponownie olejem kokosowym. Zamiast sosu – grzanki lub po prostu posypka orzechowa.
BJU na 100 g: 425,8 kcal, białka 10,6 g, tłuszcze 31,8 g, węglowodany 26 g.
Zupa kalafiorowa
Do przygotowania 5-6 porcji kapuśniaku potrzebujemy:
- 100 g bulwy selera
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki tymianku
- 600 g kalafiora
- 1 litr mleka
- 300 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól
Na pikantną mieszankę:
- Po 1 szczypcie kminku, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne i kolendry
- 1 groszek groszek słodki
- 1 pączek goździka
Do sosu:
- 50 g panko lub zwykłej bułki tartej
- Po 1 szczypcie musztardy i curry
- 1 małe jajko na twardo
- skórka z połowy małej cytryny
1.
Aby przygotować pikantną mieszankę Wszystkie przyprawy wymieszaj i zmiel w młynku do przypraw lub moździerzu
2. Seler pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmaż warzywa na maśle i oliwie z liściem laurowym i tymiankiem na małym ogniu, aż będą przezroczyste i miękkie. Dodaj mieszankę przypraw do warzyw na kilka minut przed ich gotowością.
3.
Kalafior podziel na różyczki
4. Do zawartości patelni dodać różyczki kapusty, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie gotowy
5. Zupę krem ubić w blenderze na gładką masę, przecedzić przez sitko
6. Na sos podsmażyć na oliwie bułkę tartą panko wraz z przyprawami i przyprawami
7. Zdejmij z ognia, dodaj starte jajko i skórkę z cytryny, sól i skrop sokiem z cytryny
8. Wlać zupę kalafiorową do misek. Przed podaniem polej sosem zupę kremową i skrop oliwą z oliwek.
Zupa kalafiorowa z tofu i sosem ziołowym, chuda w 40 minut
Tę zupę kalafiorową można zaliczyć do chudej, jeśli gotujemy ją nie z kurczakiem, ale z bulionem warzywnym lub wodą. Jednak nadal będzie pożywny, ponieważ zawiera tofu. Produkt ten jest bogaty w białka, żelazo, wapń i wszystkie niezbędne aminokwasy. Smak kapuśniaku wzbogaci dressing z pietruszki i estragonu w oliwie i cytrynie.
BJU na 100 g: 123,2 kcal, białka 4,5 g, tłuszcze 8,4 g, węglowodany 8,3 g.
Wielkopostna zupa kalafiorowa
Do przygotowania 6-8 porcji kapuśniaku potrzebujemy:
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała główka kalafiora, 700 g
- 300–400 ml bulionu warzywnego lub wody
- 150 g tofu, średnio miękkie
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- 60 g pietruszki
- 60 g estragonu
- 25 g zielonej cebuli
- skórka i sok z połowy cytryny
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka. l. woda
- W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki i dusić przez 5–7 minut, aż będą miękkie.
- Kalafior podziel na różyczki i dodaj do garnka z bulionem lub wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Dodać posiekane tofu, sól i pieprz i dusić wszystko razem jeszcze kilka minut.
- Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj zupę na puree.
- Do sosu Do miski blendera włóż liście pietruszki i estragonu, zieloną cebulę, dodaj skórkę i sok z cytryny, zalej wodą i oliwą oraz zmiksuj, dodaj sól i pieprz.
- Gorącą zupę nalewamy do misek, dodajemy sos ziołowy i podajemy.
Dietetyczna zupa kalafiorowa w 25 minut
100 g tej wspaniałej kapuśniaku zawiera tylko 31 kcal. Warzywa jest mnóstwo, a tymianek dodaje pysznego smaku. Aby zupa była gęstsza należy dodać mniej wody w celu dostosowania konsystencji puree.
BJU na 100 g: 31,55 kcal, białka 1,08 g, tłuszcze 1,76 g, węglowodany 3,63 g.
Dietetyczna zupa kalafiorowa
Do przygotowania 4 porcji kapuśniaku potrzebne będą:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała główka kalafiora, 700 g
- 100 g białej kapusty
- 2 gałązki pietruszki
- 4-5 gałązek tymianku + do podania
- 1,2 litra wody pitnej
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w krążki, czosnek posiekać. Kalafior podziel na małe różyczki. Posiekaj białą kapustę.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodać marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki i liście tymianku i smażyć kolejne 5 minut. poruszający.
- Zalać gorącą wodą, dodać białą kapustę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 10 minut. Dodaj kalafior i gotuj zupę bez przykrycia przez kolejne 6-8 minut.
- Odłóż trochę ugotowanych warzyw, a resztę zupy zmiksuj blenderem na kremową masę. Całe warzywa włóż do zupy i dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem udekoruj zupę tymiankiem.
Zupa Kalafiorowa, Serowa, Boczek i Pomidorowa W 40 Minut po Włosku
To włoska zupa jarzynowa z passatą pomidorową (posiekaną miazgą…