Zupa Ziemniaczana Z Soczewicą, Śmietaną i Boczkiem

Do przepisu

Doskonała opcja na zupę zimową. Jasna, pożywna zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą, kwaśną śmietaną i boczkiem może zastąpić zarówno pierwszą, jak i drugą opcję.

Złożoność: łatwo Kalorie: 301,10 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 9,89 g/13,46 g/35,05MikserGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia indyjskaKolacjaZupaWegetarianizm: laktoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1,5 cebuli1 słodko-kwaśne jabłko800 g słodkich ziemniaków100 g czerwonej soczewicy3 ząbki czosnkumały kawałek imbiru4 plastry wędzonego boczku2 łyżki l. curry w proszku3 łyżki l. oliwa z oliwek1 pęczek kolendry200 ml mleka1/2 limonkiśmietana do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cebulę, jabłko i imbir zetrzeć na grubej tarce. Odetnij łodygi kolendry i posiekaj. Posiekaj czosnek. Oliwę rozgrzewamy bezpośrednio w rondlu, wrzucamy do niej wszystko, dodajemy curry i sól. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, 5 minut.

Krok 2

Batata obieramy i kroimy w kostkę o boku 1 cm, wrzucamy do rondelka razem z soczewicą, zalewamy 1,2 litra wody, zalewamy mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut.

Krok 3

Boczek pokroić w paski i smażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący.

Krok 4

Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją w blenderze. Dodać sól, pieprz i sok z limonki do smaku. Udekoruj paskami boczku, listkami kolendry i podawaj z kwaśną śmietaną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja