Do przepisu
Przepis na zupę z zielonej kapusty z pokrzywy i szczawiu, który znajdziecie poniżej, ma ponad 75 lat: po raz pierwszy został opublikowany w sowieckiej książce kucharskiej wydanej w 1945 roku. Z oczywistych względów zupa nie jest szczególnie wyrafinowana i skomplikowana w wykonaniu, ale to właśnie czyni ją dobrą. Co więcej, pomimo bardzo prostych składników w składzie, kapuśniak okazuje się smaczny, sycący i aromatyczny. Ogólnie rzecz biorąc, naprawdę idealnie! Zupę z zielonej kapusty z pokrzywy i szczawiu po prostu trzeba przygotować wiosną, kiedy dostępne są odpowiednie warzywa, które cieszą oko, ciało i duszę!
Złożoność: łatwo Kalorie: 309,70 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 12,20 g/14,31 g/33,56GotowanieKolacjaBulionDanie pierwszeZupaZupa kapuśniakowaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizm23 lutegoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIziemniaki średniej wielkości – 3 szt.jajka – 4 szt.młoda pokrzywa – 150 gduża cebula – 2 szt.marchewki średniej wielkości – 2 szt.korzeń pietruszki – 2–3 szt.ghee – 30 gbulion warzywny – 2 lszczaw – 50 gsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ziemniaki na zupę z zielonej kapusty. Bulwy umyć, obrać i gotować do całkowitego ugotowania w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie co ziemniaki, ugotuj jajka na twardo.
Krok 2
Pokrzywę na zieloną kapustę dokładnie umyj, następnie usuń szorstkie łodygi. Pozostałe warzywa włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Pozostawić na 2-3 minuty, następnie odcedzić na durszlaku, zalać lodowatą wodą i przepuścić przez maszynę do mięsa.
Krok 3
Cebulę do kapuśniaku obieramy i drobno siekamy. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce. Na patelni rozgrzej 15 g ghee i mieszając smaż korzenie na złoty kolor.
Krok 4
Na innej małej patelni podgrzej 15 g ghee. Umieść w nim pokrzywy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Wlać bulion na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
Krok 5
Rozgnieć gorące ziemniaki. Do bulionu włóż duszone pokrzywy i smażone warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Umyj i obierz szczaw. Dodać do bulionu z warzywami wraz z ziemniakami. Dodaj sól do smaku.
Krok 6
Zupę z zielonej kapusty zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Przelać do miseczek i do każdej włożyć przekrojone na połówki jajka. Zupę kapuścianą można podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
PRZYDATNE RADY
Zupa z zielonej kapusty stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli najpierw zmieszamy puree ziemniaczane z dobrą, gęstą śmietaną, a następnie dodamy do już przygotowanej zupy i od razu przelejemy ją na talerze.
PRZY OKAZJI
W razie potrzeby do takiej zupy z zielonej kapusty zamiast pokrzywy można użyć komosy ryżowej, rzęsy i innych jadalnych warzyw dzikich lub ogrodowych. Pamiętaj tylko o dokładnym umyciu go pod bieżącą wodą.