Do przepisu
Każdy marzył, aby chociaż raz złowić magiczną rybę, aby spełniła wszystkie jego życzenia. Kiedy będziesz czekać, uroczy sum pomoże Ci poczuć się trochę młodziej, bo jest taki zdrowy.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutMikserGotowanieKolacjaZupaKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g suma wędzonego na gorąco1 duża główka kopru włoskiego2 duże słodkie papryki (czerwona i żółta)2 duże cebule4 ząbki czosnku1 łyżeczka nasiona kminku300 ml śmietanki 20–30% tłuszczusól, świeżo zmielony czarny pieprzroztopione masło Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Suma pokroić w filety, włożyć skórę i kości do rondla.
Krok 2
Umyj i obierz wszystkie warzywa, a na patelni umieść wszystkie obierki (łącznie z łodygami i „tyłkiem” kopru włoskiego). Zawartość patelni zalać 1 litrem wody, postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Odcedź bulion.
Krok 3
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i smaż cebulę i czosnek przez 10 minut.
Krok 4
Paprykę słodką pokroić w zgrabne kwadraty i osobno smażyć na patelni na oleju przez 5-7 minut. Odłóż kilka łyżek pieprzu do dekoracji. Pozostałą paprykę przełożyć na cebulę.
Krok 5
Na patelnię dodać posiekany koper włoski i kminek i smażyć 3-4 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, dodać połowę miąższu sumowego, gotować 10 minut.
Krok 6
Zupę zmiksuj blenderem, wlej śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzej, rozlej do talerzy. Do każdego włóż miąższ rybny i zarezerwowaną smażoną paprykę. Doprawić większą ilością pieprzu i podawać.