Do przepisu
Ta zupa z łososiem i krewetkami bardzo przypomina wietnamską zupę pho. W każdym razie makaron jajeczny, suszone nori, imbir i sos sojowy nie pozostawiają wątpliwości, że przepis został wymyślony „z myślą o kuchni azjatyckiej”. Nawiasem mówiąc, zupa ma tak gęsty skład, że z łatwością może zastąpić drugie danie.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 35 minutGotowanieKolacjaKluskiZupaWegetarianizm: pescetarianizm23 lutegoSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g cienkiego makaronu jajecznego500 g surowych krewetek z głowami400 g bardzo świeżego filetu z łososia1 mała cebula2 cm korzeń imbiru3 ząbki czosnku1 mała pęczek zielonej cebuli3 arkusze norisos sojowysólolej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Krewetki oczyść, muszle i głowy opłucz w zimnej wodzie i osusz. Cebulę obieramy i grubo siekamy. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej 1 łyżkę. l. olej, dodać cebulę, po 1 minucie. – muszelki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Zalać 2 litrami wody, dodać sól, gotować na dużym ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
Krok 2
W międzyczasie obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Cienko pokrój zieloną cebulę. Usuń żyłę jelitową z krewetek, przecinając je wzdłuż na pół.
Krok 3
Łososia pokroić w plastry o grubości 1–1,5 cm. Nori pokroić nożyczkami w małe kwadraty lub paski.
Krok 4
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko niedogotowany. Umieścić na sicie i przepłukać zimną wodą. Gotowy bulion przecedź przez gazę.
Krok 5
W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i smaż imbir, czosnek i zieloną cebulę przez 30 sekund. Wlać bulion, dodać makaron i krewetki, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż makaron będzie gotowy.
Krok 6
Makaron rozłóż do misek, ułóż na nich kawałki łososia, posyp sosem sojowym i zalej wrzącym bulionem z krewetkami. Podawaj natychmiast.