Zupa z kurczaka: 10 klasycznych przepisów na każdy gust

Zupa z kurczaka: 10 klasycznych przepisów na każdy gust

Zupa z kurczaka: 10 klasycznych przepisów na każdy gust

Roman Ryżow 21 czerwca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Prawdopodobnie dla każdego z nas w dzieciństwie nasza mama lub babcia przygotowała specjalny rosół. Niektórzy smakowali z domowym makaronem lub z ryżem, inni z makaronem grzybowym, z ziołami, z roztrzepanym jajkiem, krakersami lub po prostu rosołem. Pachnący, rozgrzewający, smaczny i bardzo zdrowy rosół to nie tylko doskonałe pierwsze danie dla osób w każdym wieku, ale także prawdziwy lek, który pozwala szybko przywrócić siły, nie bez powodu nazywany jest także penicyliną żydowską. Oprócz witamin i minerałów zawiera niezbędne aminokwasy, w tym tryptofan, który w organizmie przekształca się w serotoninę – „hormon szczęścia”. Jest także symbolem matczynej miłości i troski, gdyż już sam aromat rosołu sprzyja rekonwalescencji.

Zupa z kurczaka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Makaron tatarski
  • Rosół z kurczaka z kneidlachami
  • Pho ga, wietnamska zupa z kurczaka
  • Kotosupa avgolemono – rosół
  • Chikhirtma
  • Zupa z kurczaka z knedlami
  • Leczniczy rosół z kurczaka
  • Ramen z rosołem z kurczaka
  • Rosół z makaronem i ziemniakami
  • Zupa Stracciatella

Prawie każda kuchnia narodowa ma w swoim arsenale rosół. Jednocześnie wietnamska pho ga, gruzińska chikhirtma, grecka kotosupa i żydowska rosół niezwykle różnią się od siebie smakiem ze względu na przyprawy i przyprawy. Trudno uwierzyć, że wszystkie są zrobione z kurczaka! Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz uzyskać naprawdę aromatyczny i bogaty bulion, lepiej kupić na rynku tuszę domowej roboty lub hodowlaną od zaufanego sprzedawcy. A jeśli kupujesz w sklepie, zwróć uwagę na specjalną etykietę „eko” na opakowaniu. Ptak ten hodowany jest na naturalnym pożywieniu, bez antybiotyków i wzmacniaczy wzrostu, dlatego po ugotowaniu wytwarza żółtawy tłuszcz i bardzo przyjemnie pachnie.

Czym nie doprawiać rosołu z kurczaka? Warzywa, płatki zbożowe, zioła, pierogi, makarony, grzyby, a także robią zupy puree ze śmietaną.

W naszej ofercie znajdziesz 8 klasycznych przepisów na pyszne zupy z kurczaka.

Makaron tatarski

Jeśli nigdy nie próbowałeś prawdziwego domowego makaronu tatarskiego, czas nauczyć się go gotować. Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć na rynku domową zupę halal z kurczakiem!

Makaron tatarski
Makaron tatarski

Do przygotowania makaronu potrzebujesz:

Na bulion:

  • 1 mały kurczak
  • 1 cienka długa marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 3–4 gałązki koperku
  • 3–4 zielone cebule
  • 3–4 liście laurowe
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Na makaron:

  • 1–2 szklanki mąki
  • 2 jaja kurze lub 1 jajo gęsie
  • 1 łyżeczka sól
  1. Aby przygotować makaron, wbij jajka do małej miski, dodaj sól i mieszaj widelcem, aż masa będzie gładka. Do dużej miski wsyp 1 szklankę przesianej mąki, wlej jajka i sól. Za pomocą drewnianej łyżki zacznij ugniatać, stopniowo dodając pozostałą mąkę. Kontynuuj wyrabianie zagęszczonego ciasta rękoma, aż stanie się elastyczne i sztywne. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Ciasto podzielić na kawałki wielkości małego jabłka. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdą część jedna po drugiej tak cienko, jak to możliwe, aż stanie się półprzezroczysta. Na dużym stole rozłóż ręczniki i połóż na nich rozwałkowane płaty ciasta. Suszyć je przez kilka minut. Warstwy ciasta zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój najcieńszy makaron i ułóż na blasze.
  3. Na patelnię włóż kurczaka, dodaj obraną cebulę. Zalać 3 litrami pitnej wody, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, usuń pianę łyżką cedzakową i luźno przykryj patelnię pokrywką. Rosół gotujemy na małym ogniu, unikając gwałtownego wrzenia, okresowo usuwając pianę i szumowiny, przez 1,5–2 godziny, w zależności od jakości kurczaka. W trakcie smażenia zbierz tłuszcz z powierzchni do osobnej miski, przyda się później.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu na 20 minut. do końca gotowania. Dodać liść laurowy wraz z marchewką.
  5. Do garnka wlać około 1 litra bulionu. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Makaron gotuj partiami w tym bulionie przez 1-2 minuty. Gotowy makaron przekładamy do miski i z każdą kolejną porcją dodajemy do makaronu usunięty wcześniej z bulionu tłuszcz.
  6. Z patelni z bulionem wyjąć kurczaka, liść laurowy i ugotowaną cebulę. Lekko ostudź kurczaka. Mięso pokroić od kości na małe kawałki. Rosół doprawić solą i pieprzem. Posiekaj zieloną cebulę i koperek bardzo drobno.
  7. Na talerzu ułóż porcję makaronu, a na makaronie połóż kilka kawałków kurczaka. Wlać bulion do talerza, próbując chwycić kilka kubków z marchewką. Posypać ziołami. Połóż większość warzyw na stole.

Uwaga dla właściciela: Możesz przygotować taki makaron do wykorzystania w przyszłości. Idealnie przechowuje się go w emaliowanym lub blaszanym pojemniku z szeroką szyjką, wyłożonym pergaminem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym. Jest to konieczne, aby zapobiec zamoczeniu makaronu.

Przy okazji: W rodzinach tatarskich taki makaron często podaje się z katykiem, specjalnym sfermentowanym produktem mlecznym. Jeśli go nie masz, możesz zastąpić go kwaśną śmietaną. Każdy doda go do swojego talerza według własnego gustu.

Rosół z kurczaka z kneidlachami

To rosół podawany zimą w szabat. To nie jest rosół, ale prawdziwy eliksir zdrowia. Zwłaszcza jeśli gotuje je dla Ciebie mama lub babcia. Możesz sprzedawać antybiotyki sąsiadowi, na grypę i tak nie pomogą, ale ten rosół uratuje cię nawet od bólu psychicznego. Podaje się go z kluskami – kneidlach, z profiteroles – mandelach, knedlami – kreplach, z żydowskim makaronem jajecznym – kluski lub po prostu z ryżem.

Rosół z kurczaka z kneidlachami
Rosół z kurczaka z kneidlachami

Aby przygotować, potrzebujesz:

Na bulion:

  • 1/2 zupy z kurczaka
  • 4 średnie marchewki
  • 4 korzenie pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni korzeń selera
  • 1 łodyga selera
  • 1 por
  • 1 słodki ziemniak lub dynia maślana
  • 1 słodka papryka
  • 1 pomidor
  • bukiet garni (liść laurowy, tymianek, pietruszka, trybula, liście selera, estragon)
  • sól

Dla kneidlacha:

  • 1,5 szklanki mączki macowej
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 4 gałązki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Marchew, pietruszkę i korzenie selera obierz i przekrój na pół. Cebulę odetnij korzenie i usuń wierzchnią warstwę łuski, resztę zostawiając – dzięki temu bulion nabierze złotego odcienia. Obierz słodkie ziemniaki. Jeśli używasz dyni, usuń skórę i nasiona i pokrój ją na duże kawałki.
  2. Kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody pitnej, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do minimalnego i łyżką cedzakową zbierz pianę z powierzchni bulionu. Dodać łodygi pora i selera, słodkie ziemniaki lub dynię, cebulę i korzenie. Luźno przykryj patelnię pokrywką. Bulion gotować na małym ogniu, unikając gwałtownego wrzenia, okresowo usuwając pianę i szumowiny, przez 2 godziny.
  3. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona. Do bulionu dodać paprykę, pomidory i bukiet garni. Dodaj trochę soli. Gotuj przez kolejną 1 godzinę. Odcedź gotowy bulion.
  4. Przygotuj kneidlach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż cebulę na średnim ogniu, mieszając, aż uzyska złoty kolor, 5-7 minut.
  5. Drobno posiekaj warzywa. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
  6. Lekko ubij jajka w małej misce. Do głębokiej miski przesiej mąkę, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Wlać gorący bulion. Dodać podsmażoną cebulę wraz z oliwą, na której była smażona, ziołami, czosnkiem, solą i czarnym pieprzem, zagnieść dość sztywne ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-15 minut.
  7. Wilgotnymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować osoloną wodę i wrzucić kluski. Poczekaj, aż kneidlach wypłynie i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do osobnej miski.
  8. Gorący bulion wlewamy do misek i dodajemy 2-3 gorące kluski.

Uwaga dla właściciela: Jeśli nie masz świeżych ziół do przygotowania bulionu, możesz użyć mrożonych lub nawet suszonych łodyg. Na początek należy je owinąć kawałkiem gazy, a następnie ugotować jak świeży bukiet garni.

Przy okazji: Aby otrzymać mąkę, zmiel macę w robocie kuchennym lub młynku do kawy.

Pho ga, wietnamska zupa z kurczaka

Pho, czyli pho w Wietnamie, to mięso i bogaty bulion mięsny polewany makaronem ryżowym. Pho przyrządza się z różnych rodzajów mięsa i podrobów, najczęściej wołowiny i kurczaka. Zupy te podawane są najczęściej z cebulką, kolendrą, ostrą papryką, plasterkami cytryny lub limonki, tajską bazylią i kiełkami fasoli – wszystkie te dodatki można ułożyć na osobnym talerzu, aby każdy przy stole mógł doprawić zupę do smaku. Koneserzy kuchni wietnamskiej z pewnością docenią podaną osobno miskę z cienko pokrojonymi białymi częściami zielonej cebuli, skropioną octem.

Pho ga, wietnamska zupa z kurczaka
Pho ga, wietnamska zupa z kurczaka

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

Na bulion:

  • 1 kg kości szpikowych (wieprzowych i wołowych)
  • 2 ramki z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 łyżka. l. sos rybny
  • 10 pąków goździków
  • 2-gwiazdkowy anyż
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki gruba sól morska
  • 1 łyżeczka czarne ziarna pieprzu
  • szczypta szafranu

Do napełniania:

  • 4 małe filety z kurczaka
  • 300 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 4 zielone cebule
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • liście kolendry
  1. Na bulion pokroić imbir, cebulę i marchewkę na duże kawałki. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Smażyć wołowinę i kości kurczaka, imbir, cebulę i marchewkę na średnim ogniu do złotego koloru, 5–7 minut.
  2. Kości i warzywa włóż do rondla, zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, dodaj sól, usuń pianę i zmniejsz ogień do minimum. Dodać pieprz, anyż, goździki i laskę cynamonu, gotować 3 godziny.
  3. Filet z kurczaka posmaruj olejem roślinnym, solą i pieprzem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7–10 minut. Wyjmij filety z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
  4. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i osuszyć. Chili pokroić w krążki, czerwoną cebulę w cienkie piórka, zieloną cebulę (bez białej części, nie będzie tu potrzebna) na kawałki o długości 4-5 cm.
  5. Gotowy bulion odcedzić, dodać sos rybny i szafran, ponownie zagotować. Filet z kurczaka pokroić w plasterki. Na rozgrzanych talerzach ułóż makaron, czerwoną cebulę i plasterki filetu, zalej wrzącym bulionem, dodaj plasterek limonki, krążki chili, zieloną cebulę i liście kolendry. Podawaj natychmiast.

Pomocna wskazówka: Oprócz warzyw, zupę można podawać w osobnych miseczkach z nam pla, chińskim sosem hoisin, octem z czarnego ryżu i dowolnym ostrym sosem chili (najlepiej tajskim srirachą).

Przy okazji: Jeśli nie masz szafranu, to przygotowując pho, śmiało możesz użyć szafranu imeretyńskiego, czyli kwiatów nagietków. Ta aromatyczna i niedroga przyprawa, choć nie jest analogiem szafranu, jest znacznie tańsza.

Kotosupa avgolemono – rosół

Kotosoupa to tradycyjna grecka zupa z kurczaka. Samo słowo jest tłumaczone w ten sposób, bo „kotopula” to kurczak, a „supa” to zupa. Do tego lekkiego, smacznego i bardzo zdrowego dania zwykle dodaje się specjalny dressing jajeczno-cytrynowy zwany avgolemono. Dzisiaj…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja