Zupa z kluskami

Zupa z kluskami

Mój magnes 16 lutego 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzMój magnes Do przepisu

Zupa kluskowa to świetny pomysł na szybki lunch lub kolację. Co ciekawe, podobne pierwsze dania z półproduktami przygotowywane są w Azerbejdżanie (pikantna duszbara), Uzbekistanie (chuchvara z kluskami jagnięcymi), Korei (mandu-kuk z pieczywem i twarogiem) oraz we Włoszech (tortellini lub ravioli z warzywami). Proponujemy zatem ugotować prostą i pyszną zupę z kolorowymi kluskami i warzywami według naszego przepisu. Aby zaoszczędzić czas, półprodukty można przygotować wcześniej. Z pewnością każdy ma w swojej zamrażarce paczkę swoich ulubionych pierogów. Aby przyspieszyć proces, zalecamy użycie mrożonych warzyw, ponieważ nie trzeba ich obierać ani kroić. Jeśli jednak masz czas, dodaj do smaku świeży korzeń selera, ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafior i cukinię. Zawsze możesz uzupełnić nasz przepis o nowe i nietypowe składniki według własnego uznania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 194,76 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Używany: 7,09 g/8,73 g/23,97GotowanieKolacjaPierogiZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego150 g mrożonego kalafiora150 g mrożonych brokułów100 g mrożonego zielonego groszku150 g kolorowych pierogów2 pomidory2 ziemniaki2 łodygi selerapół średniej cukinii1 cebula1 marchewka2 liście laurowe2 łyżki l. olej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz ziemniaki, cukinię i marchewkę. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w kostkę, seler w plasterki. W dużym rondlu zagotuj bulion. Włóż do niego ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Dodać cukinię, seler i marchewkę.

Krok 2

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, smaż cebulę na złoty kolor, około 5 minut. Za pomocą ostrego noża usuń skórkę z pomidorów i pokrój je w plasterki. Dodać do cebuli, wymieszać i smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty. Przełożyć do rondla.

Krok 3

Posolić zupę, dodać liść laurowy, w razie potrzeby dodać wodę i gotować na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Krok 4

Do garnka z zupą włóż kalafior, brokuły, knedle i zielony groszek i gotuj, aż kluski będą gotowe, około 5-7 minut. Usuń liść laurowy. Zupę rozlać do misek, doprawić pieprzem, posypać ziołami i podawać na gorąco.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 2,61 g (3,26% wartości dziennej) • tłuszcze 0,90 g (1,00%) • węglowodany 4,73 g (2,82%) • błonnik pokarmowy 0,86 g (2,87%) • kcal 36,59 (2,03%) • NNKT 0,35 g (1,75%) • sód 239,36 mg (16,51%) • cukier ogółem 1,07 g (2,14%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja