Do przepisu
Istnieje opinia: rosół należy gotować z białej, a nie czerwonej ryby. Rosół gotowany z sandaczem lub dorszem okazuje się subtelniejszy i delikatniejszy w smaku, natomiast łosoś nadaje płynowi bardzo specyficzny rybi posmak. Rosół biały nadaje się do przygotowania wszelkich potraw, natomiast rosół z łososia nadaje się tylko do zup z różowym łososiem, łososiem lub pstrągiem. W każdym razie kawior gromadnika nie będzie zbędny w zupie rybnej. Nada mu odpowiednią słoność i ciekawą konsystencję.
Złożoność: łatwo Kalorie: 312,07 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 22,38 g/18,87 g/16,05GotowanieKolacjaKolacjaBulionDanie pierwszeZupaKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z białej ryby, np. sandacz lub kawałki ryby – 300 gśrednie marchewki – 1 szt.ziemniaki – 2-3 sztśrednia cebula – 1 szt.kawior gromadnikowy – 200 g plus do podaniamleko – 200 mljajko – 1 szt.zielona cebulaopcjonalnie ostra papryka – 1/2 szt Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bulion z filetów lub skrawków ugotować w 1,2 l wody. Odcedź.
Krok 2
Marchewkę i ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cebulę przekrój na pół. Dodaj warzywa do bulionu. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Usuń cebulę.
Krok 3
Ikrę gromadnika obrać z folii, roztrzepać widelcem w misce, dodać do zupy i szybko wymieszać.
Krok 4
Dodaj 150 ml mleka i zagotuj.
Krok 5
Jajko ubić z 50 ml mleka. I wlać na patelnię cienkim strumieniem, mieszając zupę. Zdjąć z ognia i pozostawić na 10-15 minut.
Krok 6
Drobno posiekaj zieloną cebulę. W razie potrzeby drobno posiekaj paprykę (z nasionami lub bez). Zupę rozlewamy do miseczek i do każdej łyżki dodajemy kawior. Posypać cebulą i papryką. Podawaj natychmiast.