Do przepisu
Zupę z kapusty królewskiej przygotowujemy z trzema rodzajami mięs – mostkiem, szynką wędzoną, kurczakiem – stąd nazwa. Na taki kapuśniak możesz zaprosić znajomych. Można je także przygotować w weekend, zamrozić w porcjach i jeść przez cały tydzień.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 407,09 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 13,59 g/34,26 g/10,20GotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaZupaZupa kapuśniakowa23 lutegoNa świątecznym stoleBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g mostka wołowego z kośćmi100 g szynki wędzonej oraz kość z tej szynki200 g kurczakacebulaSeler ogonkowy – 1 łodygaliść laurowy (mały)gotowane ziemniaki600 g świeżej kapustyśredniej wielkości pomidormasło – 50 g2 gałązki koperku3-4 gałązki świeżej pietruszkiśmietana do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mostek pokroić na duże kawałki, 1 cebulę przekroić na pół i upiec na otwartym ogniu. Do rondelka włóż całe mięso, kość szynki, 1 cebulę i seler, zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę i zmniejsz ogień. Gotuj przez 40 minut, usuwając pianę.
Krok 2
Za 10 minut Umieść liść laurowy na patelni, aż będzie gotowy. Następnie zdejmij z ognia, usuń produkty mięsne, usuń kości, mięso pokrój w paski i włóż do miski.
Krok 3
Odcedzić bulion i doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa: ziemniaki pokrój w paski, kapustę posiekaj, resztę cebuli posiekaj, pomidory pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
Włóż ziemniaki do gotującego się bulionu. Dusić kapustę z masłem, dodać do kapuśniaku. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut, a następnie przenieś na patelnię.
Krok 5
Dodać mięso, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Podawać ze śmietaną.