Zupa z kapusty kiszonej z duszonym mięsem

Zupa z kapusty kiszonej z duszonym mięsem

gastronomia 1 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzZupa z kapusty kiszonej Do przepisu

Kapuśniak z kiszonej kapusty z duszonym mięsem może śmiało konkurować z klasycznymi, przygotowywanymi na solidnym bulionie. Szczerze mówiąc: jeśli użyjesz naprawdę wysokiej jakości konserw mięsnych, smak potrawy będzie bardzo bogaty! Ważne jest również, aby taki kapuśniak przygotować w ciągu zaledwie godziny, czyli trzy razy szybciej niż zwykle. Generalnie zdecydowanie warto przetestować nasz przepis w praktyce. Co jeszcze jest ważne dla powodzenia tych kapuśniaków? Oczywiście dobra kapusta kiszona: cienko pokrojona, niezbyt kwaśna, chrupiąca. Jeśli przygotowałeś go sam, możesz użyć domowego. Jeśli nie, wybierz się na targ, gdzie możesz spróbować kapusty przed zakupem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 255,77 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 12,88 g/15,41 g/18,36MarynowanieKolacjaZupaZupa kapuśniakowaWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto mężczyzn / 23 lutegoSKŁADNIKI NA 8 PORCJIkapusta kiszona – 1 kgmarchewka – 200 gcebula – 300 gziemniaki – 300 golej roślinny – 2 łyżki. l.woda pitna – 2,5 lkoncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.liść laurowy – 2 szt.pieprz czarny – 4 szt.gulasz wołowy – 500 gczosnek – 2 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkiświeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki zupy kapuścianej. Kapustę kiszoną włóż do dużej miski i zalej zimną pitną wodą. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 2

W tym czasie marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski lub zecieramy na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Napełnij zimną wodą i pozostaw do momentu użycia.

Krok 3

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Dodać cebulę i marchewkę i smażyć na średnim ogniu przez 7 minut. Kapustę włóż do durszlaka i wyciśnij. Dodać do warzyw, dodać koncentrat pomidorowy, zalać 150 ml wody i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 4

Wlać pozostałą wodę pitną i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Sól do smaku, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 5

Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać gulasz i wymieszać. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Na patelnię z kapuśniakiem dodać czosnek, sól i pieprz.

Krok 6

Gotuj kapustę przez kolejne 5 minut. Następnie wyłącz ogień. Przykryj patelnię kapuśniakiem i pozostaw na rozgrzanym kuchence na 15 minut. Rozlać do miseczek i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Prawdziwy gulasz przygotowany według GOST powinien zawierać małe kawałki mięsa i galaretkę (zestalony bulion). Dlatego kupując konserwy w puszce, potrząśnij nimi. Jeśli nie słychać nawet lekkiego bulgotania, oznacza to, że w środku znajduje się masa mięsna, dobrze „skręcona” zagęstnikami i taki gulasz należy wyrzucić.

PRZY OKAZJI

Do smażenia kapuśniaku z duszoną kapustą można dodać pokrojoną w paski słodką paprykę (wystarczy jeden duży strąk). Dzięki temu smak potrawy stanie się bardziej wyrazisty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja