Zupa z kapusty kiszonej i kurczaka
Mój magnes 09 września 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Zupę z kapusty kiszonej z kurczakiem można od razu ugotować w dużym rondlu. To nie tylko oszczędność czasu i produktów. To także kwestia gustu: na przykład do rosołu potrzebne jest mięso z kością, bez niego rosół nie będzie taki sam. Nasz przepis wymaga całego kurczaka; jest mało prawdopodobne, aby można było go zapakować do litrowego rondla. Planując obiady należy pamiętać, że zupa może stać w lodówce trzy dni, maksymalnie pięć. Jeśli więc rodzina jest mała, opcja jest tylko jedna – zamroź i zjedz, kiedy tylko masz na to ochotę. Nawiasem mówiąc, możesz zamrozić nie tylko samą zupę, ale także bulion. Po prostu podziel obrabiany przedmiot, włóż część do zamrażarki i pracuj z drugą. Zaoszczędź dużo czasu przy kolejnej zupie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 462,04 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 32,31 g/33,12 g/9,90GotowanieMarynowanieKolacjaZupaZupa kapuśniakowaŚwięto mężczyzn / 23 lutegoSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 cały kurczak600 g kiszonej kapusty2 ziemniaki2 marchewki2 cebule3 łyżki. l. olej roślinny4 gałązki pietruszki10 ziaren czarnego pieprzuświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kurczaka włóż do dużego rondla, zalej 2,5 litra zimnej wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i usuń pianę. Obierz cebulę i marchewkę. Do bulionu dodać 1 cebulę, 1 marchewkę i ziarna pieprzu, dodać sól. Bulion gotować, unikając wrzenia, przez 1,5 godziny, przecedzić przez sito do rondla. Usuń cebulę i marchewkę; nie będą już potrzebne.
Krok 2
Z gotowanego kurczaka usuń skórę i kości, mięso podziel na małe kawałki i odłóż na bok. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 3
Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj pozostałe marchewki. Posiekaj kapustę kiszoną. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodać marchewkę, smażyć kolejne 3 minuty. Rozłóż kapustę, zalej 100 ml bulionu z kurczaka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 4
Ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 5
Kapustę włożyć do rondelka z bulionem, dodać kurczaka i drobno posiekane zioła, część odłożyć do podania, a kapuśniak gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut. Podawać posypane natką pietruszki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeżeli planujesz zamrozić kapuśniak, nie dodawaj do niego ziemniaków, lecz ugotuj je w całości i podawaj osobno.
PRZYDATNE RADY
Zamrożone zupy przechowuj nie dłużej niż 3 miesiące. Rozmroź je na dolnej półce lodówki 5-6 godzin wcześniej.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 5,17 g (6,46% wartości dziennej) • tłuszcze 2,65 g (2,94%) • węglowodany 2,56 g (1,52%) kcal 55,35 (3,08%) • sód 533,36 mg (36,78%) • cukier ogółem 0,79 g (1,58) %) • SFA 0,51 g (2,55%) • błonnik pokarmowy 0,67 g (2,23%)