Do przepisu
Jeżeli uważasz się za konesera bogatych zup rybnych, przygotuj zupę z głów łososia według naszego przepisu. Dlaczego od niej? Ponieważ głowa łososia naprawdę wystarczy, aby zapewnić zupie bogaty smak i jasny aromat. A jeśli uzupełnisz go ogonową częścią tuszy, a także grzbietem i skórą ryby, zupa rybna okaże się po prostu doskonała. Swoją drogą, być może ktoś się nam sprzeciwi i powie, że wszystkie składniki zupy o tej nazwie należy gotować, bez smażenia. My jednak poeksperymentowaliśmy i do zupy rybnej dodaliśmy por duszony w ghee. W rezultacie danie zyskało bardziej wyrafinowane noty, co oznacza, że takie odstępstwo od zasad kanonicznych jest w pełni uzasadnione. Przekonaj się sam!
Złożoność: łatwo Kalorie: 395,23 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 55 minut Używany: 26,86 g/29,28 g/7,29GotowanieKolacjaKolacjaBulionZupaUchoMenu dla dzieci23 lutegoBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJIgłowa łososia – 1 szt.ogon, kręgosłup i skóra z jednej tuszy łososiawoda pitna – 2,5 lcebula średniej wielkości – 1 szt.średniej wielkości łodygi pora – 2 szt.koperek – 4 gałązkipieprz czarny – 1 łyżeczka.ghee – 3 łyżki. l.sól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przede wszystkim przygotuj głowę łososia. Usuń z niego skrzela i oczy (w przeciwnym razie bulion będzie bardzo gorzki). Dokładnie opłucz głowę, ogon, kręgosłup i skórę łososia.
Krok 2
Przygotowany „materiał” rybny włóż do garnka o odpowiedniej wielkości i napełnij zimną pitną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę łyżką cedzakową.
Krok 3
Cebulę umyj i bez obierania przekrój na pół. Piec do zarumienienia na suchej patelni lub bezpośrednio na palniku. Na patelnię z łososiem dodać zieloną część pora (dokładnie opłukać liście), łodyżki koperku i ziarna pieprzu. Dodaj sól i gotuj przez 40 minut.
Krok 4
Białą część pora przekrój wzdłuż na pół. Dokładnie spłucz zimną bieżącą wodą, aby usunąć piasek, a następnie pokrój łodygi w cienkie półpierścienie.
Krok 5
Rozpuść ghee na patelni. Dodać pory i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Bulion z łososia przecedź przez gazę do czystego rondla.
Krok 6
Rosół postaw na ogniu i zagotuj. Dodaj smażony por i gotuj przez 10 minut. Pozostały koperek posiekać. Usuń mięso z ogona i głowy łososia i połóż na talerzach. Polej zupą rybną, posyp koperkiem i pieprzem do smaku.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, aby zupa z główką łososia była bardziej satysfakcjonująca, dodaj płatki zbożowe (jęczmień, ryż) i/lub łatwo ugotowane ziemniaki, których zwykle używa się do przygotowania puree ziemniaczanego.
PRZY OKAZJI
Do zupy z główką łososia możesz dodać kilka liści laurowych. Dodaj je na pięć minut przed przygotowaniem zupy i pamiętaj, aby je usunąć przed podaniem, aby zupa nie stała się gorzka.