Do przepisu
Zupa borowikowa zawsze okazuje się szczególnie aromatyczna i bogata. Shiitake nadaje mu „mięsistości” i grubości. Do grzybów możesz dodać orzeszki piniowe, aby uzyskać bogaty smak.
Złożoność: łatwo Porcje: 4GotowaniePrażenieNa patelniKolacjaKolacjaBulionDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIŚwieże borowiki – 80 gPomidor – 1 sztukaZielona cebula – kilka piórBazylia – kilka gałązekOrzeszki piniowe – garśćCebula – 1 sztukaMarchew – 1 szt.Ziemniaki – 120 gShiitake – 50 gRosół z borowików – 1lChipsy chlebowe do dekoracjiŚmietana do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż opuści je wilgoć. Dodaj posiekanego pomidora, posiekaną zieloną cebulę, bazylię i orzechy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 2
Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 3
Do bulionu grzybowego dodaj podsmażone warzywa, gotowane ziemniaki, sól i pieprz.
Krok 4
Przed podaniem do gotowej zupy dodaj świeże posiekane grzyby shiitake i posiekany koperek. Zupę podawać z kwaśną śmietaną, smażonymi borowkami i dekorować chipsami chlebowymi.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Dmitrija Eremeeva, szefa kuchni restauracji Turandot.