Zupa-tydzień: czy warto gotować zupę przez kilka dni
Tatiana Obrazcowa 01 lutego 2024 r
Dla wielu rosyjskich rodzin zupa jest tradycyjnym daniem i nie ma bez niej obiadu, a dla niektórych nawet kolacji. Często trzeba użyć wyobraźni, żeby zadowolić wszystkich, bo każdy ma inny gust, a mało kto ma ochotę stać przy kuchence pół dnia. O wiele łatwiej jest gotować w dużym garnku przez cały tydzień pracy i mieć pewność, że w domu zawsze jest jedzenie. To prawda, że jedzenie tej samej zupy pięć dni z rzędu jest nudne. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pomysły i przepisy na urozmaicenie tygodniowej zupy.
Treść artykułu:
- Dlaczego niektóre zupy smakują lepiej na drugi dzień
- Gotowanie bulionu
- Poniedziałek
- Wtorek
- Środa
- Czwartek
- Piątek
Dlaczego niektóre zupy smakują lepiej na drugi dzień
Zacznijmy od tego, że istnieją bogate i doprawione zupy, które stają się smaczniejsze drugiego, a nawet trzeciego dnia po przygotowaniu. Są to dobrze znane kapuśniak, barszcz i inne zupy na bazie białej kapusty, kalafiora i brokułów. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest witamina C. Produkty rozkładu askorbigenu nadają zupom specyficzną jasność.
Zupy na bazie białej kapusty drugiego dnia stają się jeszcze smaczniejsze i bogatsze.
Spróbuj ugotować kapuśniak według tego przepisu i przekonaj się sam o tym cudzie chemii.
Ale tak wspaniałych zup nie będziesz jadł dłużej niż dwa, trzy dni z rzędu. Dlatego sugerujemy, aby najpierw ugotować bulion.
Gotowanie bulionu
Wszystkie gospodynie domowe uwielbiają buliony. Po pierwsze, odpowiednio i smacznie ugotowany rosół może być samodzielnym daniem i praktycznie lekarstwem: nie bez powodu chorym podaje się rosół z bulionem. Jako bazę proponujemy wykorzystać lekki i aromatyczny bulion warzywny, na który przepis już pisaliśmy.
Jeśli wolisz rozgrzewającą żółtą zupę z kurczaka, jako bazę użyj bogatego bulionu z kurczaka z całego kurczaka. Lub przygotuj poważny bulion z kością wołową, korzystając z naszego przepisu.
Podstawą będzie bulion, a następnie codziennie będziemy go uzupełniać nowymi składnikami: płatkami śniadaniowymi, warzywami, makaronem, klopsikami.
Poniedziałek
Dziś na dobry początek tygodnia przygotowujemy lekką zupę jarzynową. Do jego przygotowania można wykorzystać różne warzywa, m.in. mrożone: kalafior i brokuły, marchew, por, cukinię, ziemniaki, paprykę.
Zupy jarzynowe są dobre o każdej porze roku, a przygotowuje się je dość szybko
Włoskie zioła i liście laurowe ożywią „łóżko”, a łyżka kwaśnej śmietany w zupie będzie jak łyk chłodnej lemoniady w upał.
Wtorek
Resztki wczorajszej zupy jarzynowej zmiel w blenderze. Dodać kawałek masła i doprowadzić do wrzenia. To jest baza zupy puree według tego przepisu.
Dodaj do tego kawałki kurczaka lub białej ryby smażone na patelni, grzyby lub krewetki, grzanki lub świeże zioła – co znajdziesz w lodówce. I okazuje się, że nowe danie. Wypróbuj ten przepis.
Środa
Wiele zup zbożowych można spersonalizować, rozcieńczając je bulionem i dodając inne składniki. Na przykład rassolnik z pęczakiem lub kaszą bulgur można łatwo zamienić w solankę, dodając wędliny i oliwki.
Czwartek
Dodaj kluski. Jeśli nie masz czasu na gotowanie i nie możesz obejść się bez zupy, szczególnie dla dzieci, możesz doprawić pozostały bulion makaronem, knedlami lub klopsikami.
Na kluski wymieszaj 1 jajko i 5 łyżek. l. mąki, dodać szczyptę soli. Podgrzej łyżkę we wrzącym bulionie, gorącą łyżką nabieraj trochę ciasta i wrzucaj je na patelnię z bulionem.
Klopsiki, podobnie jak rosół, można przygotować wcześniej i zamrozić
Można zaopatrzyć się wcześniej w klopsiki i przygotować je z mielonego indyka, dorsza, kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, część schować do zamrażarki, a część wykorzystać do przygotowania zupy według tego przepisu.
Piątek
Dzieci z pewnością będą zachwycone makaronem mlecznym. Przygotowanie według tego przepisu zajmuje tylko 15 minut.
Możesz także szybko ugotować zupę z konserw rybnych.
Wybierając pomiędzy gotowaniem na co dzień lub gotowaniem wiadra dla całej rodziny przez tydzień, weź pod uwagę gusta wszystkich. Często smaczne i piękne nie oznacza trudne, czasochłonne i drogie. Próbuj, eksperymentuj, twórz i smacznego.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zupyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych