Zupa-tydzień: czy warto gotować zupę przez kilka dni

Zupa-tydzień: czy warto gotować zupę przez kilka dni

Zupa-tydzień: czy warto gotować zupę przez kilka dni

Tatiana Obrazcowa 01 lutego 2024 r

Dla wielu rosyjskich rodzin zupa jest tradycyjnym daniem i nie ma bez niej obiadu, a dla niektórych nawet kolacji. Często trzeba użyć wyobraźni, żeby zadowolić wszystkich, bo każdy ma inny gust, a mało kto ma ochotę stać przy kuchence pół dnia. O wiele łatwiej jest gotować w dużym garnku przez cały tydzień pracy i mieć pewność, że w domu zawsze jest jedzenie. To prawda, że ​​jedzenie tej samej zupy pięć dni z rzędu jest nudne. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pomysły i przepisy na urozmaicenie tygodniowej zupy.

Treść artykułu:

  • Dlaczego niektóre zupy smakują lepiej na drugi dzień
  • Gotowanie bulionu
  • Poniedziałek
  • Wtorek
  • Środa
  • Czwartek
  • Piątek

Dlaczego niektóre zupy smakują lepiej na drugi dzień

Zacznijmy od tego, że istnieją bogate i doprawione zupy, które stają się smaczniejsze drugiego, a nawet trzeciego dnia po przygotowaniu. Są to dobrze znane kapuśniak, barszcz i inne zupy na bazie białej kapusty, kalafiora i brokułów. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest witamina C. Produkty rozkładu askorbigenu nadają zupom specyficzną jasność.

Zupy na bazie białej kapusty drugiego dnia stają się jeszcze smaczniejsze i bogatsze.
Zupy na bazie białej kapusty drugiego dnia stają się jeszcze smaczniejsze i bogatsze.

Spróbuj ugotować kapuśniak według tego przepisu i przekonaj się sam o tym cudzie chemii.

Ale tak wspaniałych zup nie będziesz jadł dłużej niż dwa, trzy dni z rzędu. Dlatego sugerujemy, aby najpierw ugotować bulion.

Gotowanie bulionu

Wszystkie gospodynie domowe uwielbiają buliony. Po pierwsze, odpowiednio i smacznie ugotowany rosół może być samodzielnym daniem i praktycznie lekarstwem: nie bez powodu chorym podaje się rosół z bulionem. Jako bazę proponujemy wykorzystać lekki i aromatyczny bulion warzywny, na który przepis już pisaliśmy.

Jeśli wolisz rozgrzewającą żółtą zupę z kurczaka, jako bazę użyj bogatego bulionu z kurczaka z całego kurczaka. Lub przygotuj poważny bulion z kością wołową, korzystając z naszego przepisu.

Podstawą będzie bulion, a następnie codziennie będziemy go uzupełniać nowymi składnikami: płatkami śniadaniowymi, warzywami, makaronem, klopsikami.

Poniedziałek

Dziś na dobry początek tygodnia przygotowujemy lekką zupę jarzynową. Do jego przygotowania można wykorzystać różne warzywa, m.in. mrożone: kalafior i brokuły, marchew, por, cukinię, ziemniaki, paprykę.

Zupy jarzynowe są dobre o każdej porze roku, a przygotowuje się je dość szybko
Zupy jarzynowe są dobre o każdej porze roku, a przygotowuje się je dość szybko

Włoskie zioła i liście laurowe ożywią „łóżko”, a łyżka kwaśnej śmietany w zupie będzie jak łyk chłodnej lemoniady w upał.

Wtorek

Resztki wczorajszej zupy jarzynowej zmiel w blenderze. Dodać kawałek masła i doprowadzić do wrzenia. To jest baza zupy puree według tego przepisu.

Dodaj do tego kawałki kurczaka lub białej ryby smażone na patelni, grzyby lub krewetki, grzanki lub świeże zioła – co znajdziesz w lodówce. I okazuje się, że nowe danie. Wypróbuj ten przepis.

Środa

Wiele zup zbożowych można spersonalizować, rozcieńczając je bulionem i dodając inne składniki. Na przykład rassolnik z pęczakiem lub kaszą bulgur można łatwo zamienić w solankę, dodając wędliny i oliwki.

Czwartek

Dodaj kluski. Jeśli nie masz czasu na gotowanie i nie możesz obejść się bez zupy, szczególnie dla dzieci, możesz doprawić pozostały bulion makaronem, knedlami lub klopsikami.

Na kluski wymieszaj 1 jajko i 5 łyżek. l. mąki, dodać szczyptę soli. Podgrzej łyżkę we wrzącym bulionie, gorącą łyżką nabieraj trochę ciasta i wrzucaj je na patelnię z bulionem.

Klopsiki, podobnie jak rosół, można przygotować wcześniej i zamrozić
Klopsiki, podobnie jak rosół, można przygotować wcześniej i zamrozić

Można zaopatrzyć się wcześniej w klopsiki i przygotować je z mielonego indyka, dorsza, kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny, część schować do zamrażarki, a część wykorzystać do przygotowania zupy według tego przepisu.

Piątek

Dzieci z pewnością będą zachwycone makaronem mlecznym. Przygotowanie według tego przepisu zajmuje tylko 15 minut.

Możesz także szybko ugotować zupę z konserw rybnych.

Wybierając pomiędzy gotowaniem na co dzień lub gotowaniem wiadra dla całej rodziny przez tydzień, weź pod uwagę gusta wszystkich. Często smaczne i piękne nie oznacza trudne, czasochłonne i drogie. Próbuj, eksperymentuj, twórz i smacznego.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zupyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja