Zupa szczawiowa z ryżem
gastronomia 10 czerwca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Zupa szczawiowa z ryżem to danie całkowicie letnie, apetyczne i dość sycące w porównaniu do tradycyjnych opcji. Chodzi oczywiście o dodatek zboża! Choć naszym zdaniem ryż również sprawia, że konsystencja zupy jest lekko aksamitna, a kwaskowatość w smaku delikatniejsza. Pod każdym innym względem przygotowanie potrawy nie jest szczególnie oryginalne. Najpierw na patelni o grubym dnie smażymy warzywa, następnie zalewamy je przygotowanym bulionem i gotujemy do końca, w naszym przypadku z ryżem i szczawiem. Pamiętaj, że tę ostatnią należy dodać do zupy na samym końcu: w ten sposób warzywa nie zagotują się za bardzo, a zawarte w nich witaminy będą lepiej zachowane.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 352,19 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 16,44 g/13,15 g/40,83PalenieKolacjaDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajka – 2 szt.cebula – 100 gczosnek – 2 ząbkimarchewka – 100 golej roślinny – 30 mlziemniaki – 2 szt.rosół z kurczaka lub mięsa – 1,5 lryż – 80 gszczaw – 300 gposiekane zioła do podania – do smakusól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na zupę. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 2
Postaw rondelek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj olej i podgrzej. Umieść cebulę i czosnek na patelni i smaż przez trzy minuty. Dodaj marchewki. Smażyć wszystko razem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut.
Krok 3
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię z warzywami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez pięć minut. Zupę zagotować i ostrożnie wlać na patelnię z warzywami.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj ryż. Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Szczaw posortuj, umyj i grubo posiekaj.
Krok 5
Przygotowany szczaw dodać na patelnię z bulionem, warzywami i ryżem. Sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty. Garnek z zupą przykrywamy pokrywką i zostawiamy na rozgrzanym, wyłączonym kuchence.
Krok 6
Po 10 minutach do miseczek wlać zupę szczawiową z ryżem. Do każdego dodać połówkę jajka na twardo i posiekane zioła. Podawać zupę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast ryżu do zupy szczawiowej można dodać mały makaron. Tyle, że w porównaniu do tych płatków nie wymagają tak długiego gotowania. Dlatego gotuj je w bulionie przez siedem minut, a następnie kolejne dwie razem ze szczawiem.
PRZY OKAZJI
Do każdej miski zupy szczawiowej z ryżem można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Jeśli zależy Ci na sylwetce i zwracasz uwagę na kalorie, powinnaś unikać tego suplementu.