Zupa szczawiowa z kurczakiem i jajkiem
gastronomia 20 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Czy lubisz szczaw? I my też! Zdobądź przepis na zupę szczawiową z kurczakiem i jajkiem, który z pewnością docenisz. Podstawą dania jest rosół z udek i piersi – dość mocny, ale niezbyt tłusty. Po prostu nie spiesz się i gotuj dokładnie przez godzinę, aby osiągnąć wymagane bogactwo. Cóż, następnie do bulionu z kurczaka dodajemy ziemniaki, tradycyjne smażenie, szczaw i pozwalamy zupie trochę „odpocząć” na rozgrzanym piecu. Dzięki temu ostatniemu etapowi zostaje nasycone wszystkimi aromatami i smakami składników, stając się pierwszym daniem, które już po pierwszym spróbowaniu automatycznie trafia do rodzinnego menu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 331,11 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 26,44 g/15,38 g/21,80KolacjaZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIudka z kurczaka – 300 gpierś z kurczaka z kością – 300 gwoda pitna – 3 lcebula – 100 gmarchewka – 10 gczosnek – 2 ząbkiolej roślinny – 2 łyżki. l.ziemniaki – 600 gszczaw – 600 gjaja C1 – 2 szt.sól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na zupę. Najpierw ugotuj bulion z kurczaka. Umyj nogi i piersi i włóż je do rondla. Napełnij wodą i zagotuj. Usuń piankę. Dodać sól do smaku i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 2
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Obierz i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej olej. Dodać marchewkę i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Dodać cebulę i czosnek, wymieszać. Smaż na małym ogniu przez około siedem minut. Odcedź bulion. Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.
Krok 4
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę lub kostkę. Zagotuj bulion z kurczaka. Włóż do niego ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 5
Posortuj szczaw i umyj. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Włóż szczaw do zupy razem z kawałkami kurczaka. Posmakuj i dodaj sól, jeśli to konieczne. Pieprz i zagotuj.
Krok 6
Ciągle mieszając szpatułką, cienkim strumieniem wlewać jajka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Garnek z zupą przykrywamy i zostawiamy na rozgrzanym kuchence na około 10 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Podobną zupę szczawiową można przygotować nie tylko na bulionie, ale i na wodzie, dodając do potrawy klopsiki na około dziesięć minut przed końcem gotowania (najlepiej domowej roboty, z dobrego mięsa mielonego).
PRZY OKAZJI
Zupę szczawiową z kurczakiem i jajkiem można podawać z kwaśną śmietaną, obficie posypaną do smaku posiekanymi ziołami (idealnie sprawdzi się natka pietruszki i soczysta cebulka).