Zupa serowa z ryżem

Zupa serowa z ryżem

Mój magnes 09 września 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu

Jedna zupa serowa z ryżem może rozwiązać problem rodzinnych obiadów na kilka dni do przodu. Jeśli więc masz w zamrażarce pierś z kurczaka (nigdy nie uwierzymy, że jej nie masz), wyjmij ją i podpal, aby ugotować bulion. Gdy będzie gotowy, należy go odcedzić, aby uzyskać idealną klarowność. Z resztą składników wszystko jest znacznie prostsze: ryż, ser i szpinak nie wymagają dużego przygotowania. W sumie zupa zajmie Ci nie więcej niż godzinę, jeśli policzysz czas oczekiwania, aż kurczak się ugotuje i uwolni cały swój smak i aromat. Danie nie wymaga kwaśnej śmietany ani żadnej innej specjalnej porcji: jest już piękne – zarówno wizualnie, jak i smakowo. Nadaje się również do jedzenia dla dzieci.

Złożoność: łatwo Kalorie: 291,93 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 32,19 g/10,20 g/17,40GotowanieKolacjaZupaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g filetu z piersi kurczaka200 g szpinaku100 g sera cheddar80 g ryżu1 ostra papryczka chiliświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Filet z kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, zalej 1,2 litra zimnej wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do minimum, ostrożnie usuń pianę, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Bulion przecedzić przez drobne sito do czystego rondla. Kurczaka lekko ostudź i pokrój w plasterki.

Krok 2

Zetrzyj ser na grubej tarce. Usuń nasiona z ostrej papryki i pokrój w cienkie pierścienie.

Krok 3

Zagotuj bulion i dodaj ryż. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut. Włóż kurczaka z powrotem do bulionu, dodaj ostrą paprykę, liście szpinaku i starty ser. Podgrzewaj zupę, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści. Rozłóż do misek i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

PRZY OKAZJI

Na 100 g: białka 7,82 g (9,78% wartości dziennej) • tłuszcze 2,85 g (3,17%) • węglowodany 4,53 g (2,70%) • kcal 76,33 (4,24%) • sód 352,15 mg (24,29%) • cukier ogółem 0,09 g ( 0,18%) • NNKT 1,37 g (6,85%) • błonnik pokarmowy 0,42 g (2,40%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja