Zupa serowa z klopsikami
gastronomia 23 czerwca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Zupę serową z klopsikami można przygotować codziennie, jest prosta w składnikach i szybka w przygotowaniu. A ta pierwsza jest bardzo smaczna, więc Twoim bliskim długo się nie znudzi i będzie prosić Cię o jej powtarzanie. W zupie nie ma bulionu jako takiego, ale klopsiki sprawiają, że danie jest bardziej „syte”. I oczywiście nie możemy nie wspomnieć o ważnej roli serów topionych! Po pierwsze nadaje bogatszego smaku, po drugie sprawia, że konsystencja zupy jest przyjemnie gęsta. Jakiego sera topionego powinienem użyć? Zasadniczo dowolny, ale najlepiej taki, który jest oznaczony zwrotem „do zup”: ten szybko i całkowicie rozpuszcza się w gorącym płynie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 563,06 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 25,37 g/40,63 g/23,79ZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpulpa wołowa – 200 gpulpa wieprzowa – 200 gczosnek – 1 ząbekcebula – 100 gmarchewka – 100 golej roślinny – 2 łyżki. l.woda pitna – 2,5 lziemniaki – 400 gser topiony – 200 gkoperek – 2 gałązkisól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na zupę serową. Na początek przygotuj mielone klopsiki. Obydwa rodzaje mięsa przepuść przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Obierz czosnek. Przepuścić przez prasę. Do mięsa dodać sól, pieprz i dokładnie zagnieść mięso mielone. Pozostaw do użycia.
Krok 2
Cebulę do zupy obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tarce. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Dodać przygotowane warzywa i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Zalać pitną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli i gotuj przez 5 minut. Z wcześniej przygotowanego mięsa mielonego formuj klopsiki. Włóż je do garnka z wrzącą wodą i warzywami. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w plasterki. Dodać do garnka z wodą z klopsikami. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie do zupy dodaj ser topiony. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Krok 5
Posolić i pieprzyć zupę do smaku. Gotuj przez 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie. Zostaw zupę na gorącym piecu na 10 minut. Koperek umyj i dobrze wysusz. Drobno posiekaj. Wlać zupę do misek. Posypać koperkiem i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, przygotuj zupę serową nie z klopsikami, jak sugeruje przepis, ale z kurczakiem. Okaże się również bardzo smaczne! I całkiem możliwe, że Twoim dzieciom bardziej spodoba się ta opcja.
PRZY OKAZJI
Ziemniaki w zupie serowej z klopsikami można zastąpić kalafiorem lub brokułami. W drugim przypadku kolor naczynia nabierze pięknego zielonkawego odcienia.