Do przepisu
Jeśli masz bulion rybny, masz zupę rybną. Jeszcze tylko kilka kroków i będzie gotowe. Dla urozmaicenia można dodać kluski z ikry dorsza.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 30 minutGotowanieKolacjaPierogiZupaMenu dla dzieci23 lutegoKarnawałSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘbulion rybny 1,2 lcebula – 1 szt.marchewki – 1 szt.olej roślinny do smażeniafilet z dowolnej ryby z łososia – 300 gpietruszka lub kopereksólNa kluski:twardy ser – 25 gbułka tarta – 1 łyżka. l. ze zjeżdżalniąjajo kurze – 1 szt.mąka – 1 łyżka. l.solony kawior z dorsza (lub gromadnik w puszkach) – 25 g. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Krok 2
Smażyć cebulę przez 4-5 minut, dodać marchewkę i dusić warzywa do miękkości. Odłożyć na bok.
Krok 3
Przygotuj kluski. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z bułką tartą i jajkiem. Dodać kawior, wymieszać. Dodaj mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo twarde.
Krok 4
Do wrzącej zupy włóż cebulę i marchewkę, następnie dodaj kluski, oddzielając drobne kawałki od całkowitej masy. Gotuj, aż kluski będą gotowe. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy małe kawałki ryby. Posolić zupę.
Krok 5
Zdejmij patelnię z pieca. Do gotowej zupy dodać drobno posiekane zioła i pozostawić zupę na 20-30 minut. Wlać do talerzy.