Do przepisu
Arancini – kulki ryżowe z różnymi nadzieniami, najczęściej z serem, są bardzo popularne na Sycylii. Arancini jest uważane przez Włochów za jedzenie uliczne. Szef kuchni Vadimir Sidorov proponuje przygotować chude arancini z komosy ryżowej i podawać je w formie klusek lub klopsików z zupą pomidorową.
Złożoność: łatwo Porcje: 1Grill/grillGłęboko smażoneOspałośćKolacjaZupaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 1 kgtymianek – 5 gsuszone oregano – 5 gpomidory pilati – 1 kgczosnek – 20 gsól – 10 gcukier trzcinowy – 40 golej do smażenia – 100 mlbazylia – liścieOliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 mlDla arancini:komosa ryżowa – 50 gsól – do smakubulion warzywny – 100 mlpieprz – do smakumąka pszenna – 10 gczosnek – 10 gtymianek – 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj arancini. Komosę ryżową ugotuj w solonym bulionie warzywnym i pieprzu do miękkości. Fajny. Po ostygnięciu dodać mąkę, drobno posiekany czosnek i tymianek. Dobrze wymieszaj. Z powstałej masy uformuj 5 kulek.
Krok 2
Grilluj pomidory i przyprawy.
Krok 3
Pomidory wymieszać z pilati i posiekanym czosnkiem (16 g) i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodać sól i cukier.
Krok 4
Zupę przecedzić przez sito.
Krok 5
Smażyć w głębokim tłuszczu kulki arancini.
Krok 6
Pozostały ząbek czosnku (4 g) pokroić w cienkie plasterki i osobno podsmażyć na głębokim tłuszczu.
Krok 7
Zupę przelać do miski, posypać podsmażonymi arancini i chipsami czosnkowymi, udekorować listkiem bazylii i skropić oliwą z oliwek.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Władimira Sidorowa, szefa kuchni restauracji Cheretto More.