Zupa pomidorowa z komosą ryżową arancini

Do przepisu

Arancini – kulki ryżowe z różnymi nadzieniami, najczęściej z serem, są bardzo popularne na Sycylii. Arancini jest uważane przez Włochów za jedzenie uliczne. Szef kuchni Vadimir Sidorov proponuje przygotować chude arancini z komosy ryżowej i podawać je w formie klusek lub klopsików z zupą pomidorową.

Złożoność: łatwo Porcje: 1Grill/grillGłęboko smażoneOspałośćKolacjaZupaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 1 kgtymianek – 5 gsuszone oregano – 5 gpomidory pilati – 1 kgczosnek – 20 gsól – 10 gcukier trzcinowy – 40 golej do smażenia – 100 mlbazylia – liścieOliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 mlDla arancini:komosa ryżowa – 50 gsól – do smakubulion warzywny – 100 mlpieprz – do smakumąka pszenna – 10 gczosnek – 10 gtymianek – 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj arancini. Komosę ryżową ugotuj w solonym bulionie warzywnym i pieprzu do miękkości. Fajny. Po ostygnięciu dodać mąkę, drobno posiekany czosnek i tymianek. Dobrze wymieszaj. Z powstałej masy uformuj 5 kulek.

Krok 2

Grilluj pomidory i przyprawy.

Krok 3

Pomidory wymieszać z pilati i posiekanym czosnkiem (16 g) i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodać sól i cukier.

Krok 4

Zupę przecedzić przez sito.

Krok 5

Smażyć w głębokim tłuszczu kulki arancini.

Krok 6

Pozostały ząbek czosnku (4 g) pokroić w cienkie plasterki i osobno podsmażyć na głębokim tłuszczu.

Krok 7

Zupę przelać do miski, posypać podsmażonymi arancini i chipsami czosnkowymi, udekorować listkiem bazylii i skropić oliwą z oliwek.

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczony przez Władimira Sidorowa, szefa kuchni restauracji Cheretto More.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja