Zupa makaronowa, rosół z makaronem

Zupa makaronowa, rosół z makaronem

Zupa makaronowa, rosół z makaronem

Alena Spirina 02 lutego 2024 r

Zupa makaronowa to danie dobrze znane każdemu i uwielbiane przez niemal każdego. Jeśli chcesz mieć pewność, że zadowolisz wszystkich zgromadzonych przy stole, ugotuj makaron. Nie jest to szybkie, ale wynik nigdy nie jest nieudany. Tę ulubioną zupę od dzieciństwa gotowała także Alena Spirina przez całe swoje kulinarne życie. Pora podzielić się przepisem i nieoczekiwanymi wnioskami z badań na ten temat.

Zupa makaronowa, rosół z makaronem

Treść:

  • Makaron z kurczakiem: sprawiedliwość historyczna
  • Domowy makaron
  • Zupa z makaronem i kurczakiem
  • Przepisy Aleny Spiriny

Kupuję zupę z kurczaka, gotuję bulion z cebulą i korzeniami, makaron gotuję osobno w wodzie, wykładam na talerz razem z kawałkami kurczaka i plasterkami marchewki i zalewam klarownym bulionem. Ale ostatnio w rozmowie z przyjacielem pojawiło się zdanie, że makaron z kurczakiem to sycąca zupa. Jak to możliwe, skoro to typowy klarowny rosół z dodatkiem! Po rozmowie z kilkoma szanowanymi gospodyniami domowymi z mojego najbliższego otoczenia odkryłam, że dzielą się one na dwie grupy: te, dla których domowy makaron jest przyprawioną zupą z białym bulionem oraz te, które podają żółty klarowny rosół z makaronem. To zmusiło mnie do sięgnięcia po klasyczne domowe książki kucharskie i odkryłam wiele nowych rzeczy na temat makaronu z kurczakiem.

Makaron z kurczakiem: sprawiedliwość historyczna

Słynna Elena Molokhovets w swojej książce „Prezent dla młodych gospodyń domowych, czyli sposób na zmniejszenie wydatków domowych” dwukrotnie wspomina o zupie makaronowej: „Makaron mleczny” i „Makaron grzybowy”. Na makaron grzybowy ugotuj bulion mięsny lub grzybowy z korzeniami, pęczkiem ziół i grzybów. Bulion filtruje się, gotuje w nim makaron, a dopiero potem dodaje osobno ugotowane ziemniaki i osobno ugotowane, drobno posiekane grzyby. Zupę doprawiamy oliwą i ziołami.

Podejście Pelagii Aleksandrowej-Ignatiewej jest zupełnie inne. Makaron – bo tak nazywa to danie, a nie zupa czy rosół z makaronem – gotuje się w „zwykłym żółtym bulionie z dodatkiem podrobów gęsich, jeśli są dostępne”. Zaleca się gotowanie samego bulionu z udka wołowego, ponieważ z tego kawałka kości szpikowej i dużej ilości substancji smakowych i ekstrakcyjnych powstaje zarówno smaczny, bogaty bulion, jak i dobre porcje zupy mięsnej. Makaron gotuje się oddzielnie w wodzie lub w części bulionu (który następnie nie łączy się z resztą bulionu, lecz wykorzystuje się go do przygotowania sosu). Przed podaniem makaron macza się w przygotowanym odcedzonym bulionie i podaje z zupą mięsną. Ta zupa nazywa się klarowna.

Ale przepis zatytułowany „Homemade Noodle Soup” pojawia się w innej książce, która stała się klasykiem: „Gotowanie” pod redakcją L.A. Masłowa ukazuje się w naszym kraju od połowy lat pięćdziesiątych XX wieku, a jej nakład osiągnął milion egzemplarzy. A tu makaron – oczywiście dressing, który przygotowuje się „w bulionie mięsnym z mięsem, kurczakiem, podrobami drobiowymi, a także w bulionie grzybowym z grzybami świeżymi i suszonymi”. Do bulionu dodaje się marchewkę, pietruszkę i cebulę podsmażoną na tłuszczu, a po strząsnięciu nadmiaru mąki gotuje się w nim makaron.

Tak więc trzy znane, szanowane źródła oferują nam nie tylko zupełnie różne receptury, ale także technologie. I nawet rosół nie musi być kurczakiem!

Domowy makaron

Tylko sam domowy makaron pozostaje niezmieniony. W tym celu ciasto przaśne zagniata się albo z jajkami, albo tylko z żółtkami z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo gruby 12 mm, suszone, „złożone kilka razy w harmonii” lub zwinięte w płaski rulon i pokrojone bardzo cienko w długie paski lub w paski o długości 45cm.

Makaron kroi się w cienkie długie paski lub paski o długości 5 cm
Makaron kroi się w cienkie długie paski lub paski o długości 5 cm

Posiekany makaron należy rozsypać cienką warstwą i wysuszyć w ciepłym miejscu, aby nie posklejały się w grudki. Alexandrova-Ignatieva przestrzega również, aby przy rozwałkowaniu ciasta nie używać dużej ilości mąki – powoduje to, że jest ono szorstkie.

Dziś rzadka gospodyni domowa, kierując się impulsem podtrzymania tradycji, robi makaron własnoręcznie od początku do końca: ugniatając, wałkując wałkiem, susząc, krojąc… Jeśli w domu jest mikser planetarny, to i to z przystawką w przypadku wałkowania ciasta i krojenia makaronu zadanie jest znacznie uproszczone. Ale zdecydowana większość po prostu kupuje gotowy wermiszel lub makaron. Jest to całkiem uzasadnione z punktu widzenia oszczędności czasu, zwłaszcza jeśli znajdziesz makaron, który w smaku i kształcie jest jak najbardziej zbliżony do domowego „oryginału”.

Oto moja wersja zupy makaronowej. Choć jeśli mamy być skrupulatni, jest to rosół z kurczaka z makaronem.

Zupa z makaronem i kurczakiem

Zupa z makaronem i kurczakiem
Zupa z makaronem i kurczakiem

68 porcji

Co potrzebujesz: 1 kurczak o wadze 1,2 kg1,5 kg 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki bukiet ziół: seler, pietruszka, koperek 810 groszku ziela angielskiego810 ziaren czarnego pieprzu i zieleniny do podania

Co zrobić: Umieść kurczaka w wysokim rondlu i zalej zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić i zacząć ostrożnie usuwać pianę.

Gdy piana przestanie się tworzyć, na patelnię wrzucamy związane w pęczek zioła, jedną marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i czarny pieprz. Zmniejsz ogień do małego i gotuj bulion, aż mięso zacznie oddzielać się od kości. Dodaj kolejną marchewkę i gotuj bulion, aż będzie gotowy.

Na dużym rondlu umieść durszlak i wyłóż go ściereczką zwilżoną gorącą wodą. Bulion odcedzić, posmakować i w razie potrzeby dodać soli. Marchewkę (tę gotowaną pod koniec gotowania) pokroić w plasterki i ponownie wrzucić do bulionu.

Część mięsa z piersi i udek pokroić na małe kawałki i również wrzucić z powrotem do bulionu. Trzymaj bulion gorący!

Na osobnej patelni ugotuj w osolonej wodzie tyle makaronu, ile potrzebujesz na jeden posiłek.

Makaron układamy na talerzach i zalewamy gorącym bulionem z mięsem i marchewką. Doprawić grubym czarnym pieprzem i według uznania posypać drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

ALYONA SPIRINA: „Jestem aktywistką kuchni sezonowej, jak trafnie określił to jeden z moskiewskich gastropubów. Wszystko, co trafia do mojej kuchni, jest przygotowywane szybko, prosto i sezonowo. Nawet moja książka „52 ciasta” jest podzielona na rozdziały według pór roku. Lubię też podążać drogą upraszczania technologii gotowania, „chodzenia na skróty” bez poświęcania smaku. Jest to możliwe, jeśli wyobrazisz sobie, co dzieje się z produktami, zrozumiesz – lub spróbujesz zrozumieć – chemię i fizykę procesów. A potem naprawdę chcę podzielić się moimi odkryciami i odkryciami z przyjaciółmi i współpracownikami. Dobrze, że są ku temu możliwości – trzy sezony programu „Po prostu smacznie” na kanale „Kitchen TV”, blog kulinarny, który prowadzę z różnym zapałem od 7 lat oraz kursy mistrzowskie z zakresu kulinariów studio.”

Przepisy Aleny Spiriny

ciasto jagodowe
ciasto jagodowe

Ciasto z jagodami i twarogiem Nie wszystkie jagody nadają się na ciasto jednakowo, zwłaszcza jeśli trafią do piekarnika razem z ciastem. Niektórych pestki malin drażnią – podczas pieczenia zostają odsłonięte… Zobacz więcej…

bulion warzywny
bulion warzywny

Rosół warzywnyMoja znajomość z fenomenem kulinarnym zwanym „bulionem warzywnym” nastąpiła w czasach, gdy o Internecie jeszcze nikt nie słyszał. Zobacz więcej…

Sos żurawinowy Na bazie konfitury żurawinowej w kilka minut przygotujesz doskonały sos na bazie angielskiego Cumberland, który idealnie sprawdzi się do rostbefu… Zobacz więcej…

ciasto
ciasto

Ciasto z twarogiem i ziołami Brokuły i cukinię zastępuje młody szczaw, świeży szpinak i blaty buraczane. Nie powstrzymuj się od targu, kup pikantną rzeżuchę wodną… Zobacz więcej…

pijane ciasto wiśniowe
pijane ciasto wiśniowe

Ciasto pijana wiśnia»Około 30 lat temu Alena Spirina, będąca bardzo młodą, ale już dociekliwą kucharką, opanowała przygotowanie ciasta o nazwie „Pijana Wiśnia w Czekoladzie”. Zobacz więcej…

bakłażan z serem
bakłażan z serem

Bakłażany z serem Ostatnio pieczenie stało się moim ulubionym sposobem gotowania bakłażanów. W domu – na blasze do pieczenia w piekarniku, jeśli to możliwe, nad otwartym ogniem. Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #makaron #makaron #makaron #bulion z kurczaka #Alena Spirina #kuchnia rosyjska #zupa #rosół #makaron domowy #zupa z makaronemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja