Do przepisu
Zupa wołowa kharcho z ryżem to słynne danie kuchni gruzińskiej, którego wielu próbowało, nawet jeśli nigdy nie było w jej historycznej ojczyźnie. Jest szczególnie popularny w zimnych porach roku, ponieważ ma silne właściwości rozgrzewające. Swoją drogą, niektórzy uważają, że zupy kharcho z ryżem nie powinno się robić z wołowiny, tylko z jagnięciny. Rzeczywiście taka opcja istnieje, choć jest niczym innym jak echem epoki sowieckiej. Dlaczego? Tak, ponieważ jagnięcinę kharcho gotowano kiedyś w kremlowskiej kuchni, aby zadowolić jednego członka rządu, który nie tolerował wołowiny. Jeżeli nie przepadasz za tym mięsem, przygotuj zupę kharcho według naszego przepisu i ciesz się jej pysznym smakiem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 561,41 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 36,00 g/32,24 g/32,45MikserGotowanieKuchnia gruzińskaKolacjaDanie pierwszeZupaCharczo23 lutegoSKŁADNIKI NA 6 PORCJIwołowina z kością – 1 kgwoda pitna – 2,5 lryż – 120 gkoncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.średnia cebula – 4 szt.olej roślinny – 2 łyżki. l.mąka – 1 łyżka. l.korzeń pietruszki – 1 szt.liść laurowy – 1 szt.orzechy włoskie łuskane – 50 gchmeli-suneli – 1 łyżeczka.naturalny sok z granatów bez cukru – 125 mlkolendra – 4 gałązkibazylia – 4 gałązkiostra papryka – 1 szt.czosnek – 5 ząbkówsól, mielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj rosół na kharcho. Aby to zrobić, umyj wołowinę i pokrój ją na 4-5 kawałków. Włożyć do dużego rondla, zalać wodą i gotować 1,5 godziny, okresowo usuwając pianę.
Krok 2
Bulion kharcho przecedź przez drobne sito. Miąższ wołowy oddziel od kości, posiekaj i włóż do małego pojemnika. Wlać chochlę bulionu i zamknąć.
Krok 3
Wlać bulion kharcho do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dokładnie opłucz ryż. Wlać do wrzącego bulionu i dodać sól. Do bulionu z ryżem dodajemy posiekaną wołowinę i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Krok 4
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko zrumienić na oleju roślinnym. Posypać mąką i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Wyjmij z pieca.
Krok 5
Obierz korzeń pietruszki dla kharcho, spłucz zimną wodą i zetrzyj na grubej tarce. Do bulionu dodać razem ze smażoną cebulą i liściem laurowym. Pieprz to.
Krok 6
Orzechy włoskie zmiel w blenderze i dodaj do zupy. Gotuj przez 5 minut. Do kharcho dodaj chmiel suneli i sok z granatów. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj sól do smaku.
Krok 7
Kolendrę i bazylię na kharcho umyj, osusz i oderwij liście od gałązek. Zmiel je. Umyj ostrą paprykę i pokrój w cienkie pierścienie. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połączyć z kolendrą, bazylią i pieprzem.
Krok 8
Zdejmij patelnię z kharcho z ognia. Dodaj mieszankę czosnku, ziół i ostrej papryki. Zamknij patelnię i owiń ją dużym ręcznikiem. Pozostawić na 10 minut, następnie przelać do miseczek.
PRZYDATNE RADY
Wołowina kharcho z ryżem to jedno z tych pierwszych dań, które z czasem staje się smaczniejsze. Dlatego przygotuj zupę poprzedniego wieczoru, odgrzej i podawaj następnego dnia.
PRZY OKAZJI
Zupę wołową kharcho z ryżem można przygotować bez koncentratu pomidorowego, zastępując ją kwaśnymi śliwkami tkemali – wystarczy drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą blendera.