Do przepisu
Zupa grzybowa z makaronem to wspaniałe, pożywne i aromatyczne pierwsze danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. I co szczególnie miłe, jest całkiem szybki! Jedyne o czym warto pamiętać to czas pęcznienia suszonych grzybów (około 2 godzin). Nawiasem mówiąc, możesz je namoczyć przez noc, a rano spędzisz nie więcej niż 20 minut na gotowaniu zupy. A jeśli czas pozwala i jest chęć, makaron przygotuj samodzielnie. W takim przypadku zupa grzybowa stanie się znacznie smaczniejsza, co z pewnością docenią Twoi bliscy i wielokrotnie poproszą Cię o powtórzenie tego dania na bis.
Złożoność: łatwo Kalorie: 315,45 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 10,59 g/10,70 g/44,01KolacjaKluskiZupaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIsuszone grzyby (biała, osika, borowik) – 50 gcebula średnia – 2 szt.marchewka średniej wielkości – 1 szt.ghee – 2 łyżki. l.makaron – 200 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do miski włóż suszone grzyby do zupy i zalej 1 litrem wody pitnej o temperaturze pokojowej. Pozostaw na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedź napar i opłucz grzyby. Pokroić w paski.
Krok 2
Obierz i posiekaj cebulę do zupy. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Rozpuść ghee na patelni o grubym dnie. Umieść w nim przygotowane warzywa i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Dodajemy grzyby na patelnię z warzywami. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Wlać przecedzony napar grzybowy i doprowadzić do wrzenia. Dodaj sól do smaku. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4
W tym samym czasie w innym rondlu zagotuj 2 litry wody pitnej. Doprawić solą i dodać makaron. Gotuj około 5 minut, następnie odcedź na durszlaku lub sicie. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5
Makaron przekładamy do bulionu grzybowego z warzywami. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i pieprz. Wyłącz ogrzewanie. Zostaw zupę pod przykryciem na gorącym piecu. Po 5 minutach przelać do miseczek.
PRZYDATNE RADY
Talerz domowych marynat, na przykład kiszonej kapusty, ogórków, pomidorów, czosnku i dyni, będzie całkiem odpowiedni do tej zupy grzybowej z makaronem.
PRZY OKAZJI
Zupę grzybową z makaronem można zaostrzyć, dodając do smażonej cebuli i marchewki posiekaną papryczkę chili i posiekany ząbek czosnku.