Zupa grochowa z wieprzowiną

Do przepisu

Zupa grochowa z wieprzowiną, spożywana na obiad, gwarantuje uczucie sytości na długi czas, dzięki czemu bez problemu obejdzie się bez zbędnych przekąsek aż do obiadu. Zgadzam się, to mocny argument za zniesieniem dość długiego przygotowania takiego pierwszego dania! Co więcej, Twój aktywny udział w tym procesie nie jest zbyt duży: przez większość czasu możesz robić inne rzeczy. „Atrakcją” tego dania jest gotowanie w glinianych garnkach, dzięki któremu zupa grochowa z wieprzowiną stanie się szczególnie smaczna, aromatyczna i bogata. Spróbuj!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 793,00 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 30 minutPiekarnikGotowanieW doniczceKolacjaBulionZupa23 lutegoSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g wieprzowiny500 g suchego groszku zielonego lub żółtego125 g boczku wędzonego125 g wędzonego mostkacebula – 1 cebulamarchewki – 1 szt.masło – 1 łyżka. l.czosnek – 1 ząbeksuszone oreganosól6 kromek białego chleba bez skórkistandardowy zestaw warzyw i przypraw do rosołu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zagotuj bulion wieprzowy i 1,5-2 litry wody na zupę. Wyjmij mięso, oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić. Odcedź bulion.

Krok 2

Groch myjemy i moczymy przez 30 minut. Cebulę i marchewkę obierz i drobno posiekaj. Boczek i mostek pokroić w drobną kostkę, chleb w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż boczek przez 1 minutę. Dodać cebulę i marchewkę, smażyć 4 minuty. Przecedzony bulion wlać na patelnię.

Krok 3

Groszek odcedź na durszlaku, ponownie opłucz i dodaj do bulionu. Zupę zagotuj na dużym ogniu, usuń pianę. Zmniejsz ogień, dodaj sól, przykryj i gotuj przez 30 minut.

Krok 4

Obierz i posiekaj czosnek. Do zupy dodajemy kawałki wieprzowiny, czosnek i suszone oregano. Mieszaj i szybko doprowadzaj do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

Krok 5

Przygotowaną zupę wlać do glinianych garnków. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Podgrzej do 200°C. Gotuj zupę grochową z wieprzowiną przez 15 minut.

Krok 6

Rozgrzej suchą patelnię. Smaż mostek, aż będzie chrupiący. Umieścić na talerzu. Na patelnię wrzucamy kostki chleba i smażymy na złoty kolor. Powstałe grzanki podawaj z zupą.

PRZYDATNE RADY

Zupę grochową z wieprzowiną można podawać z grzanką czosnkową. Wystarczy przepuścić kilka goździków przez praskę, posmarować mieszanką kromki chleba, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

PRZY OKAZJI

Rosół na grochówkę z wieprzowiną należy przecedzić przez drobne sito lub podwójnie złożoną gazę, aby do naczynia nie przedostały się fragmenty kości, które mogłyby zepsuć całość smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja