Do przepisu
Aby zupa brokułowa była smaczna i miała przyjemny aromat (brokuły mają dość specyficzny smak), trzeba dodać do niej „tajne” składniki. W tym przypadku dodaliśmy ziemniaki gotowane w bulionie z kurczaka, serek śmietankowy oraz odrobinę czosnku i cebuli. Tosty serowe bardzo dobrze komponują się z tą zupą.
Złożoność: łatwo Kalorie: 413,06 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 23,04 g/24,72 g/25.09MikserPiekarnikGotowaniePrażenieNa patelniKolacjaBulionToastŻurekZupaŻurekWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g brokułów1 duży ziemniak1 litr bulionu z kurczaka1 ząbek czosnku1/2 cebuli1 łyżka. l. serek śmietankowy z ziołamiczarny pieprzsólNa tosty:180 g tartego sera1 jajko5 kromek chleba na tosty3–4 zielone cebuleoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaSos Worcestershire Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój je według uznania. Brokuły podzielić na różyczki.
Krok 2
Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 3
Zagotuj bulion i gotuj w nim ziemniaki przez 15 minut. Dodaj brokuły i gotuj przez 4-5 minut. Dodać cebulę, czosnek, ser i zmiksować blenderem. Sól i pieprz.
Krok 4
Z jednego kawałka chleba odetnij skórkę, miąższ zmiel na okruchy, wymieszaj z ubitym jajkiem, serem i posiekaną dymką. Rozsmaruj mieszaninę na 2 kromkach chleba, skrop sosem Worcestershire i przykryj chlebem. Kanapki posmaruj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut, raz obracając. Następnie pokroić w trójkąty. Zupę podawaj z grzankami.