Zrelaksuj się z Leniwym Ryżem, Leniwymi Gołąbkami i Innymi Pysznościami Serwowanymi na Luzie

Leniwy ryż, leniwe gołąbki i inne pyszne dania na luzie

Leniwy ryż, leniwe gołąbki i inne pyszne dania na luzie

Leniwy ryż… Dla niektórych to leniwe gołąbki, inni pamiętają wczorajszy ryż z kurczakiem na patelni, jeszcze inni – szybką sałatkę z kukurydzą, a jeszcze są miłośnicy leniwego ryżu gotowanego w piekarniku. Rozmawialiśmy z Olgą Syutkiną, historyczką kuchni rosyjskiej i prezenterką telewizyjną, i dowiedzieliśmy się, że nazywa ona leniwymi daniami z ryżu, które przygotowuje się bez większego wysiłku z dostępnych produktów. Olga podzieliła się z nami przepisami i tajnikami przygotowywania takich potraw.

Leniwy ryż, leniwe gołąbki i inne pyszne dania na luzie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakiego rodzaju ryżu używa się do przygotowywania leniwych dań z ryżu?
  • Leniwy ryż: wybór ryżu do najpopularniejszych dań od redaktorów
  • Najpopularniejsza wersja leniwego ryżu: leniwe gołąbki z ryżem
  • Leniwy ryż, czyli leniwe gołąbki z ryżem z
  • Leniwy ryż na patelni i w piekarniku, w tym leniwy ryż z kurczakiem
  • Leniwy ryż z kukurydzą i ziołami na patelni z
  • Leniwy ryż z wieprzowiną i groszkiem na patelni z
  • Leniwy ryż w stylu teksańskiego haszyszu w piekarniku z
  • Leniwy ryż: nie tylko dania gorące, ale także sałatki
  • Leniwy ryż w formie sałatki z ananasa, kukurydzy i krewetek

Jakiego rodzaju ryżu używa się do przygotowywania leniwych dań z ryżu?

Ryż leniwy można przygotować z ryżu okrągłego i długoziarnistego. Dawno minęły czasy, kiedy znaliśmy tylko jeden rodzaj ryżu – „ryż”. W radzieckiej gastronomii przygotowywali z niej wszystko – od zupy po pilaw. Doświadczone gospodynie domowe wciąż rozróżniają Krasnodar i Kubań. Oczywiście w republikach Unii, gdzie pilaw był potrawą narodową, uprawiano także inne specjalne odmiany. Teraz wszystko jest prostsze – wybór ryżu stał się większy.

Biorąc pod uwagę cechy każdego rodzaju ryżu, postaramy się przygotować leniwy ryż łatwo i bez większych problemów, łącznie z zakupem rzadkich lub drogich składników i nieskończoną liczbą etapów.

Ryż okrągły zawiera więcej skrobi i dlatego nadaje się do kaszek, zapiekanek, pasztetów i nadzienia do pasztetów. Lepiej chłonie aromaty i smaki składników, z którymi jest przyrządzana. Odmiany długoziarniste nadają się do kruchych dodatków i sałatek. Istnieją również odmiany ryżu średnioziarnistego – do pilawu, paelli, risotto i zup. Jest mało prawdopodobne, aby te dania można było zaliczyć do „leniwego ryżu”, dlatego odmiany średnioziarniste pozostawimy na rzecz innych materiałów.

Zawsze mam co najmniej 2 w szafce kuchennej3 torebki różnych odmian ryżu. Jeśli moje wnuki muszą gotować owsiankę na mleku ryżowym, wolę leniwy ryż. Wieczorem gotuję okrągły ryż w wodzie do połowy ugotowany, a rano dodaję gorące mleko i dokańczam gotowanie. Sól, cukier, masło – wszystko do smaku i w zależności od okazji. To najszybszy (w tym przypadku leniwy) sposób na ugotowanie mleczno-ryżowej owsianki. Jeśli gotujesz owsiankę ryżową za jednym razem, ryż gotuje się bardzo długo i trzeba go stale monitorować – czy taką czujność można nazwać „leniwym ryżem”?!

Ogólnie ryż jest bardzo wygodnym zbożem. Dzięki niemu łatwo i prosto przygotujesz wiele potraw.

Leniwy ryż: wybór ryżu do najpopularniejszych dań od redaktorów

Do testowania przepisów i fotografowania potraw użyliśmy ryżu Warm Traditions. Redaktorzy testowali grykę i ryż tej marki przez rok. Produkty nigdy nas nie zawiodły!

Całkowicie zgadzamy się z Olgą Syutkiną: aktywnie używaj długoziarnistego ryżu polerowanego lub długoziarnistego parboiled, jeśli chcesz uzyskać aromatyczny leniwy ryż. Ziarno to absorbuje wszystkie smaki i aromaty potrawy. Puszysty ryż długoziarnisty jest obierany z łupiny, dzięki czemu nabiera rozpoznawalnej białej barwy. Podczas obróbki cieplnej ryż długi nie traci kształtu i nie skleja się, co doskonale sprawdza się np. do leniwych gołąbków i sałatek.

Do leniwego ryżu z kurczakiem na patelni wybraliśmy ryż okrągłoziarnisty Camolino „Warm Traditions”. Jest to ryż o pięknej perłowej barwie. Podczas produkcji ziarna są delikatnie mielone z dodatkiem oleju roślinnego, dzięki czemu ryż Camolino podczas gotowania zachowuje witaminy i minerały, a także pozostaje kruchy. Ziarna ryżu nie rozpadły się ani nie zagotowały podczas gotowania, zachowując swoją konsystencję i lekko kremowy smak.

Po otwarciu opakowania ryżu resztę płatków wygodnie jest przechowywać bezpośrednio w opakowaniu – naklejka samoprzylepna pomaga szczelnie zamknąć opakowanie. Dodatkowo na opakowaniu znajdują się przepisy na wiele kulinarnych hitów z wykorzystaniem ryżu.

Najpopularniejsza wersja leniwego ryżu: leniwe gołąbki z ryżem

Jeśli jest ryż i leniwy ryż, nie jest niespodzianką, że są gołąbki, są leniwe gołąbki, bardzo leniwe gołąbki i super leniwe gołąbki.

Często gotuję leniwe gołąbki – z nimi wszystko jest bardzo proste. Nadzienie jest takie samo jak w przypadku zwykłych: mięso, podsmażona cebula, ryż, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ale kapustę należy drobno posiekać w paski, aby lepiej przylegała do bułek, a następnie gotować przez 23 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Odlać wodę i ostudzić kapustę.

Do nadzienia leniwych gołąbków można wybrać na przykład długi ryż. Moja technika gotowania ryżu polega na gotowaniu go do połowy ugotowanego. Aby ziarna w gołąbkach zachowały swój smak i strukturę, ryż gotuj dokładnie przez 3 minuty. w bardzo wrzącej wodzie. Dolać więcej wody i po 3 minutach. obróbka cieplna, odcedź ryż na durszlaku. W określonym czasie skrobia wokół ziaren krystalizuje, co oznacza, że ​​ryż nie ulegnie późniejszemu rozgotowaniu. Wewnętrzna część ziarna osiągnie pełną gotowość podczas późniejszego przygotowywania leniwych gołąbków. Nawiasem mówiąc, ta technika sprawdza się również w zupach z ryżem.

Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z posiekanym mięsem i kapustą, uformuj kotlety (będą to leniwe gołąbki). Robię je w kształcie owalnym. Gołąbki włóż do szerokiego rondla z grubym dnem, zalej zawartość sosem – śmietanowym, pomidorowym lub śmietanowo-pomidorowym. Do sosu można dodać podsmażoną cebulę i marchewkę oraz aromatyczne zioła. Gotuj 4045 minut na średnim ogniu po ugotowaniu.

Gołąbki nadają się również do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 30 minut leniwe gołąbki z ryżem należy gotować pod folią. I jeszcze 1525 minut Otwarte.

WAŻNY! Leniwe gołąbki to wspaniała wersja leniwego ryżu, szczególnie z punktu widzenia troskliwej babci. Takie gołąbki jedzą nawet najmniejsze wybredne osoby, które nie przepadają za kapustą.

Trudno nazwać bardzo leniwymi gołąbkami, chociaż te dania mają te same składniki. Najpierw przygotuj wszystko jak na leniwe gołąbki. Następnie włóż mięso mielone, ryż, podsmażoną cebulę i marchewkę oraz posiekaną kapustę w paski. Zawartość patelni napełnij sosem odpowiednim do leniwych gołąbków. Tylko nie przesadź z sosem! Potrzebujesz go tyle, aby przykryć dolną warstwę mięsa mielonego. Kapusta i mięso mielone po ugotowaniu puszczą soki: wystarczą do ugotowania ryżu. Jeśli sosu będzie za dużo, wyjdzie zupa. Bardzo leniwe gołąbki należy gotować przy zamkniętej pokrywce 4045 minut lub do momentu, aż ryż i kapusta zostaną całkowicie ugotowane.

A największą („Obłomowską”) odmianą leniwego ryżu są super leniwe gołąbki. Do nich nie trzeba nawet kroić kapusty w paski. Liście kapusty można układać w całości na mięsie z ryżem, zwłaszcza jeśli jest to młoda, jarska kapusta. W pozostałych porach roku kapustę należy pokroić na kawałki tak, aby każdy z nich opierał się na kawałku łodygi. Następnie smażymy na patelni lub w głębokim rondlu.

Leniwy ryż, czyli leniwe gołąbki z ryżem z

Do gotowania 4Potrzebne 5 porcji:

  • 50 g ryżu parboilowanego długoziarnistego
  • 250 ml wody do picia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek l. olej roślinny
  • 400 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny i wieprzowiny 1:1
  • 250 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub większej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ugotuj ryż na leniwe gołąbki. W małym rondlu zagotuj 150 ml wody. Dodaj trochę soli. Dodaj ryż i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Ułożyć na sicie i ostudzić.

2. Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

3. Na patelni podgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodaj marchewki. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut.

4. W przypadku leniwych gołąbków posiekaj cienko kapustę ostrym nożem. Na patelnię dodaj cebulę i marchewkę i wymieszaj. Zalać pozostałą wodą, szybko doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

5. Do dużej miski włóż mięso mielone. Wymieszać z ostudzonym ryżem i smażonymi warzywami. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Z powstałej masy uformuj gołąbki (małe owalne kotlety).

6. Rozgrzej pozostały olej roślinny na dużej patelni i smaż gołąbki na dużym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Nie należy go doprowadzać do gotowości.

7. Wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Następnie powstałą mieszaninę wylej na podsmażone na patelni gołąbki, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. na małym ogniu. Leniwy ryż, czyli leniwe gołąbki, podaje się na ciepło lub na ciepło.

Kontynuując temat dań z ryżem na , zobacz także: Klopsiki i jeże z ryżem. Jak gotowano w ZSRR, różnice i przepisy

Leniwy ryż na patelni i w piekarniku, w tym leniwy ryż z kurczakiem

Oczywiście leniwego ryżu z kurczakiem na patelni nie da się porównać z paellą czy risotto, ale nie jest to tylko banalny ryż z kurczakiem. Do tego dania weź okrągły ryż, na przykład Carmolino.

Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka, dodaj sól i pieprz. Do s/s dodać pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem). Podsmaż trochę i dodaj fasolkę szparagową lub groszek; W tym celu nie trzeba rozmrażać warzyw. Wymieszaj i dodaj ryż. Mieszamy i zalewamy bulionem z kurczaka. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3540 minut Jeśli to konieczne, dodaj więcej bulionu i gotuj ryż, aż będzie ugotowany. Podawaj leniwy ryż z kurczakiem na gorąco lub na ciepło z natką pietruszki.

Mam też ulubiony leniwy ryż smażony na patelni w stylu azjatyckim. Nawet jeśli nie masz woka, ryż wyjdzie przepyszny. W tym celu należy najpierw przygotować jajecznicę i przełożyć ją na talerz. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodać ugotowany (wczorajszy, opcjonalnie) ryż długoziarnisty i wszystko razem podsmażyć. Dodać jajecznicę, pokroić na kawałki, wymieszać i doprawić sosem sojowym oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej się przez 1 minutę. i podawać z posiekaną zieloną cebulą lub kolendrą. Jeśli chcesz więcej treści, dodaj gotowane krewetki lub kurczaka do tego leniwego ryżu.

O leniwym ryżu można pisać wiele, ale historia będzie niepełna, jeśli nie weźmie się pod uwagę możliwości ugotowania go w piekarniku.

Jedną z najłatwiejszych opcji jest leniwy ryż z mieloną wołowiną i warzywami z piekarnika. W tym celu podsmaż mieloną wołowinę na patelni z rozgrzanym ghee lub oliwą z oliwek. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem roślinnym, dodaj surowy ryż długoziarnisty, mięso mielone, posiekaną fetę, mrożone warzywa (marchew, kukurydza, groszek zielony), mięsiste pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy i przyprawy (czosnek w proszku, kurkuma, mielone czerwone chili ,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja