Żółty dżem śliwkowy
Tatiana Neblandinka 27 sierpnia 20154,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Czego oczekujemy od powideł z żółtej śliwki? Zdecydowanie nie ma specjalnego smaku, ale ma okrągły kształt ulubionych owoców pestkowych. Dlatego miłośniczki idealnych kształtów szybko przygotują się na zimę.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki – 1 kgcukier – 1,5 kgwoda – 0,5 litra Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Żółte śliwki, jeszcze niedojrzałe, nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
Krok 2
Syrop zagotować z wody i cukru.
Krok 3
Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na kilka godzin (do jednego dnia).
Krok 4
Syrop odcedź, podgrzej do wrzenia, zalej śliwki wrzątkiem.
Krok 5
Po kilku godzinach (lub następnego dnia) zostaw dżem do dokończenia gotowania. Usuń piankę.
Krok 6
Dżem jest gotowy, gdy wystudzona kropla nie rozleje się na spodek. Zimny dżem przekładamy do suchych, czystych słoików lub od razu po ugotowaniu zalewamy na gorąco i zamykamy pokrywkami.