Żółty dżem śliwkowy

Żółty dżem śliwkowy

gastronomia 20 czerwca 2015 rŻółty dżem śliwkowy Do przepisu

Powidła żółte to zapach i kolor naszego dzieciństwa, kiedy od śliwek trudno było oddzielić pestki, a dopóki nie przeszukasz całej miski, nie pozwolą Ci wyjść na spacer. Kiedy w latach wielkich żniw pod drzewami leżały góry żółtych śliwek i moreli.

Złożoność: łatwo Kalorie: 4426,10 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 45 godz Używany: 8,39 g/3,32 g/1100,98GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg żółtej śliwki 1 kg cukru 250 ml wody 2 łyżeczki. cynamon mielony Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj śliwki i usuń łodygi. Śliwki włóż do dużego rondla lub miski do przygotowania dżemu.

Krok 2

Dodaj wodę i podgrzewaj, aż nasiona oddzielą się i wypłyną na powierzchnię.

Krok 3

Usuń nasiona łyżką cedzakową. Dodajemy cukier i gotujemy, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dodaj cynamon.

Krok 4

Zwiększ ogień i gotuj, aż dżem zgęstnieje (10-14 minut). Gotowość można sprawdzić upuszczając dżem na zimny spodek: jeśli będzie gotowy, kropla nie rozleje się.

Krok 5

Gorący dżem wlać do suchych, gorących słoików i zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja