Żółty dżem śliwkowy
gastronomia 20 czerwca 2015 r Do przepisu
Powidła żółte to zapach i kolor naszego dzieciństwa, kiedy od śliwek trudno było oddzielić pestki, a dopóki nie przeszukasz całej miski, nie pozwolą Ci wyjść na spacer. Kiedy w latach wielkich żniw pod drzewami leżały góry żółtych śliwek i moreli.
Złożoność: łatwo Kalorie: 4426,10 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 45 godz Używany: 8,39 g/3,32 g/1100,98GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg żółtej śliwki 1 kg cukru 250 ml wody 2 łyżeczki. cynamon mielony Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki i usuń łodygi. Śliwki włóż do dużego rondla lub miski do przygotowania dżemu.
Krok 2
Dodaj wodę i podgrzewaj, aż nasiona oddzielą się i wypłyną na powierzchnię.
Krok 3
Usuń nasiona łyżką cedzakową. Dodajemy cukier i gotujemy, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dodaj cynamon.
Krok 4
Zwiększ ogień i gotuj, aż dżem zgęstnieje (10-14 minut). Gotowość można sprawdzić upuszczając dżem na zimny spodek: jeśli będzie gotowy, kropla nie rozleje się.
Krok 5
Gorący dżem wlać do suchych, gorących słoików i zakręcić.