Żółte śliwki konserwowane ziołami
Tatiana Neblandinka 28 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘOdpływ 1 litr lub 3/4 litragałązka mięty (oregano, melisa, tymianek)2 laski goździków3-4 łyżki. l. Sahara Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Niedojrzałe żółte śliwki umyj, nakłuj wykałaczką (najlepiej u nasady, w miejscu, gdzie znajduje się łodyga), przełóż do wysterylizowanych słoików, wypełniając je całkowicie lub do 3/4.
Krok 2
W tym samym czasie do słoika włóż dwa goździki i gałązkę mięty (możesz użyć innych ziół – oregano, melisy, tymianku).
Krok 3
Zagotuj wodę i wlej śliwki do słoika, przykryj pokrywką.
Krok 4
Po 10-15 minutach spuść wodę przez specjalną pokrywkę z otworami.
Krok 5
Ponownie zagotuj wodę, dodając 3-4 łyżki cukru.
Krok 6
Polać śliwkami. Zwiń słoik i zostaw go do góry nogami.