Bakłażan w oleju
Do przepisu
Bakłażan w oleju to doskonała przystawka o pikantnym aromacie czosnku, którą można podawać nie tylko w czystej postaci, ale także jako składnik sałatek i kanapek, a także dodatek do mięs i ryb. Niestety takie danie jest u nas rzadko przygotowywane, dlatego może przydać się nasz niezawodny, sprawdzony w praktyce przepis. Nie będziesz musiał stać godzinami przy kuchence, a sam proces nie będzie rodził żadnych specjalnych pytań. Jak gotować bakłażany na oleju? Uważaj na swoje ręce! Bakłażany najpierw smażymy na patelni, a następnie wraz z czosnkiem umieszczamy w słoikach i zalewamy gorącym olejem roślinnym. Tak przygotowane przystawki doskonale przechowują się przez całą zimę, nawet poza lodówką. Spróbuj!
Złożoność: łatwo Kalorie: 107,57 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,52 g/8,54 g/6,00PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażany – 1 kg główka czosnku – 1 szt. olej roślinny – 3–5 łyżek. l. + około 200 ml na sól konserwową – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj bakłażany. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz papierowymi ręcznikami i odetnij końcówki. Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plasterki za pomocą bardzo ostrego noża.
Krok 2
Umieść bakłażany w szerokiej misce. Posyp solą, przykryj deską lub plastikowym pojemnikiem odpowiedniej wielkości i połóż na wierzchu niewielką docisk. Pozostaw na 1 godzinę.
Krok 3
Słoiki po bakłażanach umyj sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, następnie przepłucz wnętrza kilka razy wrzącą wodą. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 4
Czosnek podzielić na ząbki, każdy obrać i drobno posiekać. Odcedź uwolniony płyn z talerzy bakłażanów. Osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 5
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i porcjami tak, aby plastry bakłażana swobodnie leżały, smaż je z obu stron (około półtorej minuty z każdej strony).
Krok 6
Podgrzej olej roślinny do konserw. Usmażone plastry bakłażana układamy bardzo ciasno w przygotowanych słoikach, przeplatając je czosnkiem. Wlać gorący olej i zamknąć zakrętką. Ostudzić i przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeśli na wszelki wypadek zdecydujesz się wysterylizować słoiki z bakłażanami w oleju, połóż je na drucianej kratce i włóż do zimnego piekarnika. Następnie włącz go i podgrzej do 110°C. Sterylizuj słoiki przez 15 minut, lekko ostudź i wyjmij za pomocą suchych rękawic kuchennych.
PRZY OKAZJI
Bakłażany w oleju nabiorą ciekawych odcieni smaku, jeśli w trakcie umieszczania w słoikach posypiemy je suszonymi ziołami, np. oregano czy bazylią.