Plasterki dżemu gruszkowego
Do przepisu
Jeśli zbiory drzew owocowych w Twoim ogrodzie cieszą bardziej niż kiedykolwiek, przygotuj konfiturę gruszkową w plasterkach według naszego przepisu. Można to również zrobić z owoców południowych zakupionych na rynku. Gruszki „całoroczne” ze sklepów są oczywiście odpowiednie, ale, jak rozumiesz, wynik będzie zupełnie inny. Konfitura gruszkowa w plasterkach jest nie tylko smaczna i aromatyczna (dzięki kardamonowi i cynamonowi!), ale także bardzo piękna. Przygotowywany jest w kilku etapach, dzięki czemu plastry owoców stopniowo nasycają się syropem, zachowując swój kształt i kolor. Ten dżem gruszkowy wygląda po prostu pysznie w pięknym kryształowym wazonie, który prawdopodobnie Twoja babcia z miłością zachowała z odległych czasów sowieckich.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 50,69 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,11 g/0,08 g/12,77GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2,5 kg gruszek, najlepiej odmiany Bartlett 1 kg cukru 100 ml świeżego soku z cytryny 8-10 pudełek kardamonu 1 laska cynamonu 2 łyżki. l. Tabela wag i miar octu jabłkowego PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na konfiturę gruszkową. Do miski wlej zimną wodę, dodaj ocet. Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Gruszki włóż do miski z zakwaszoną wodą.
Krok 2
Przygotuj przyprawy do smaku konfitury gruszkowej. Rozgnieć strąki kardamonu. Laski cynamonu połam na 2-3 części, lekko uderzając je czymś ciężkim.
Krok 3
Zrób syrop na dżem gruszkowy. Do rondla wlać 100 ml zimnej wody i soku z cytryny, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średniego, zebrać pianę.
Krok 4
Przyprawy wsypać do syropu z konfitury gruszkowej i po ponownym zagotowaniu gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Usuń cynamon łyżką cedzakową lub pęsetą, pozostawiając kardamon.
Krok 5
Gruszki włóż do syropu konfiturowego, wyjmij je łyżką cedzakową z zakwaszonej wody i poczekaj, aż odciekną. Mieszaj bardzo ostrożnie. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, 3 godziny.
Krok 6
Wymieszać, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, ostudzić przez 3 godziny. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Konfiturę gruszkową rozłóż do wyparzonych słoików i zamknij.
PRZYDATNE RADY
Dżem gruszkowy można również gotować z innymi przyprawami. Na przykład anyż gwiazdkowaty, laski wanilii lub goździki są idealne. Z tym ostatnim uważaj: wystarczy kilka pąków na 2,5 kg gruszek.
PRZY OKAZJI
Prawidłowo przygotowany konfitura gruszkowa w plasterkach doskonale przechowuje się w suchym, ciemnym miejscu i nie wymaga chłodzenia. Może to być specjalna spiżarnia lub zwykła szafka kuchenna umieszczona niedaleko pieca.