Zmiażdż kawałki kawioru
Elena Dawidowa 27 sierpnia 2016 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Zwykły kawior z dyni, ale nie w formie puree, ale w kawałkach. Nie mniej smaczne. Koniecznie spróbuj!
Złożoność: łatwo Kalorie: 136,00 kcal/porcja Porcje: 4 Używany: 1,82 g/8,99 g/11,92W VocePrażenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia 2 szt.cebula 1 szt.marchewka 1 szt.czerwona papryka 1 szt.czosnek 1 szt.sól 1 szczyptaoliwa z oliwek 2 łyżki. l.przyprawy (pieprz, liść laurowy) 1 szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na głębokiej patelni na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę.
Krok 2
Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić 5-10 minut.
Krok 3
Dodać posiekaną słodką paprykę, czosnek, startą marchewkę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, dodaj przyprawy i sól (pamiętaj, aby po 5 minutach wyjąć liść laurowy, w przeciwnym razie stanie się gorzki).
Krok 4
Jeśli zamierzasz zjeść kawior z dyni od razu, możesz go zdjąć z ognia, a jeśli planujesz przygotować go na zimę, warzywa będziesz musiał gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
Krok 5
Umieścić w wysterylizowanych słoikach i poczekać do zimy.
PRZYDATNE RADY
Można użyć dowolnych przypraw: prowansalskiej lub włoskiej, nie tylko tych wskazanych w tym przepisie. W razie potrzeby możesz dodać pomidory do warzyw. Jeśli lubisz zwykły kawior z dyni, ubij warzywa w blenderze i gotuj puree przez 20 minut.