Złocisty Dżem ze Słodkich Śliwek

Żółty dżem śliwkowy

Dżem z białych śliwek Do przepisu

Dżem ze śliwek żółtych różni się od tego ze śliwek czerwonych lub czarnych delikatniejszym smakiem. Wielu osobom nawet bardziej smakuje, dlatego postanowiliśmy opublikować ten przepis. Nie ma trudności w zrobieniu żółtego dżemu śliwkowego, więc nawet niedoświadczeni kucharze mogą zabrać się do pracy. Tych ostatnich może jednak zmylić czas trwania procesu, ale na pewno nie powinni się bać, gdyż jeden etap wymaga gotowania przez pięć minut. I dopiero ostatniego dnia będziesz musiał stać przy kuchence przez pół godziny. Ale efekt zdecydowanie jest tego wart, bo w końcu będziesz mógł podać do herbaty swój własny powidło śliwkowe – smaczne i aromatyczne.

Złożoność: łatwo Kalorie: 355,48 kcal/porcja Porcje: 16 Gotowanie: 48 godz Używany: 0,45 g/0,17 g/88,44GotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 16 PORCJIśliwka – 1 kg cukier – 1,5 kg wanilia – 1 strąk Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj żółte śliwki na dżem. Owoce umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Następnie nakłuj powierzchnię śliwki widelcem lub wykałaczką, aby skórka nie pękła podczas gotowania.

Krok 2

Przygotowane śliwki włóż do dużej emaliowanej miski i zalej wrzącą wodą, tak aby owoce były całkowicie przykryte. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Woda powinna ostygnąć.

Krok 3

Śliwki włóż do durszlaka, zbierz wodę i odmierz 1 litr. Do rondelka wsyp cukier. Zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Umieść śliwki w emaliowanej misce lub dużym rondlu. Przygotowany syrop ostudzić do temperatury pokojowej. Polej nim śliwki i odstaw na kilka godzin.

Krok 5

Odlej syrop z miski lub rondla. Możesz po prostu odcedzić śliwki na durszlaku, kładąc pod nim patelnię. Syrop ponownie zagotować, ostudzić i polać owocami. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy w odstępach 12-godzinnych.

Krok 6

Odcedź syrop po raz ostatni i zagotuj. Dodać śliwki i dusić na małym ogniu przez 30 minut, w razie potrzeby odtłuszczając. Żółtą konfiturę śliwkową ostudzić i przelać do suchych, czystych słoików. Przykryj plastikowymi pokrywkami.

PRZYDATNE RADY

Do dżemu według tego przepisu lepiej jest wziąć mocne, lekko niedojrzałe białe lub żółte śliwki. To prawda, że ​​​​wydobycie nasion z takich owoców będzie dość trudne, więc całkowicie porzuć ten pomysł.

PRZY OKAZJI

Powidła śliwkowe żółte nie wymagają zakręcania i przechowywania w lodówce: ich przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, dzięki czemu zawartość cukru staje się optymalna i zapewnia preparatowi wystarczającą „stabilność”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja