Sałatka Generalna na zimę
Do przepisu
Czy kiedykolwiek przygotowałeś sałatkę warzywną Generalsky na zimę? Jeśli nie, to sięgnij po dobry, sprawdzony przepis, który nie będzie trudny w realizacji. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego tak ją nazwano, ale wydaje nam się, że tę sałatkę można podawać na stole z najwyższej półki. Jednocześnie w daniu znajdują się najprostsze i najtańsze warzywa: pomidory, słodka i ostra papryka, a także ogórki i kapusta. Jednak odpowiednie proporcje i pikantne zioła sprawiają, że stają się prawdziwym arcydziełem gastronomii. Krótko mówiąc, taki preparat jak sałatka generała przypadnie do gustu nawet tym, którzy zwykle nie lubią warzyw, dzięki swojemu jasnemu, bogatemu smakowi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 139,47 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 2,32 g/10,14 g/9,67PustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJIpomidory – 1 kg ogórki świeże – 1 kg papryka słodka – 300 cebula gryczana – 250 g kapusta biała – 350 papryczka chili – 40 g czosnek – 4 ząbki pietruszka – 4 gałązki koperek – 4 gałązki sól – 2 łyżki. l. z górą cukru – 3 łyżki. l. olej roślinny – 150 ml octu stołowego (9%) – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę Generała. Pomidory umyć, osuszyć i usunąć podstawy z łodyg. Owoce pokroić w cienkie plasterki i umieścić w dużej misce.
Krok 2
Świeże ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodaj do miski z pomidorami. 3. Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w paski.
Krok 3
Obierz cebulę, przekrój ją na połówki, a następnie pokrój w półpierścienie. Przełożyć do miski z pomidorami i ogórkami w misce. Drobno posiekaj białą kapustę.
Krok 4
Papryczkę chili umyć i pokroić w krążki (jeśli nie lubisz ostrej ostrości, usuń nasiona). Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie paski. Włóż do miski z warzywami.
Krok 5
Natkę pietruszki i koperek do sałatki umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Usuń szorstkie łodygi i drobno posiekaj pozostałe warzywa. Dodaj do miski z wcześniej przygotowanymi warzywami.
Krok 6
Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostawić na 40 minut w temperaturze pokojowej. Zamieszaj ponownie. Pozostaw na kolejne pół godziny.
Krok 7
Warzywa układamy w suchych, wysterylizowanych słoikach i do każdego słoika wlewamy sok z miski do góry. Połóż czysty ręcznik na dnie dużego rondla. Umieścić w nim słoiki z sałatką i przykryć pokrywkami.
Krok 8
Wlać wodę do garnka tak, aby sięgała „ramion” puszek. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Sterylizować przez 40 minut. Zwiń słoiki z sałatką General’s, odwróć je na złożony ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Słoiki na taką sałatkę można sterylizować w piekarniku lub, jeszcze łatwiej, w kuchence mikrofalowej. W tym celu należy je dokładnie umyć, napełnić w 2/3 wodą i umieścić w urządzeniu na maksymalnej mocy na 10 minut.
PRZY OKAZJI
Zmieniaj ilość ostrej papryki w sałatce ogólnej w zależności od preferencji gastronomicznych. Jeśli lubisz „na gorąco”, użyj 2 kapsułek. Wolisz delikatniejsze smaki? Weź połowę.