Zimowy przysmak: Papryka i pomidory z czosnkowym twistem

Przekąska z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę

Przystawka z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę, danie głównePrzekąska z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimęPrzystawka z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę, danie głównePrzekąska z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę Do przepisu

Przystawka z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę to bardzo smaczny preparat. Aby było ich dużo, staraj się wybierać pomidory o małych rozmiarach, aby można je było umieścić w słoiku bardziej zwięźle i uzyskać więcej rzędów. Przepis na przekąskę pomidorową jest tak prosty, że nawet jeśli pierwszy raz decydujesz się na taki sposób przygotowania warzyw, na pewno Ci się uda. Już za tydzień będziesz mógł spróbować soczystych marynowanych pomidorów z papryką. Przystawkę podawać osobno lub zamiast sałatki z daniami gorącymi. Będzie bardzo smaczna z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 46,72 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,24 g/1,02 g/8,62MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEdojrzałe, ale jędrne pomidory – 1,5-2 kg średnia cebula – 1 szt. czosnek – 5 ząbków słodka papryka – 2 szt. ostra papryka – 1 strąk koperek – 1 pęczek pietruszki – 1 pęczekNa marynatę:woda – 1,3 l, sól – 1 łyżka. l.cukier – 3 łyżki. l. olej roślinny – 1 łyżka. l. ocet 9% – 3 łyżki. l. liść laurowy – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na zimową przystawkę z pomidorów, papryki i czosnku przygotuj wysterylizowany trzylitrowy słoik. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą.

Krok 2

Usuń łodygę z pomidorów i pokrój je na 4 części. Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek, słodką i ostrą paprykę, zioła i włóż do miski. Zamieszać.

Krok 3

Do wysterylizowanego słoika włóż warstwę mieszanki warzywnej, następnie warstwę pomidorów i kolejną warstwę mieszanki warzywnej. Kontynuuj naprzemienne układanie warstw, aż słoik będzie pełny. Do słoika wlać olej roślinny i ocet.

Krok 4

Aby przygotować solankę, w rondlu wymieszaj wodę, sól, cukier i liść laurowy, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Krok 5

Wlać zimną solankę do słoika z pomidorami i zamknąć sterylną pokrywką. Pomidory będą gotowe za tydzień. Przechowuj pomidory w lodówce przez 3 miesiące.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przystawka z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę okaże się jeszcze piękniejsza, jeśli weźmiesz do niej wielokolorowe pomidory – czerwony, żółty, pomarańczowy. Ułóż je w rzędach według koloru, zarówno w słoiku, jak i na stole będą wyglądać bardzo atrakcyjnie.

PRZYDATNE RADY

Przystawkę z pomidorów i papryki z czosnkiem na zimę należy przechowywać w lodówce lub w zimnej piwnicy. W temperaturze pokojowej taki produkt szybko się pogorszy.

PRZY OKAZJI

Na 100 g: białka 0,96 g (1,20% wartości dziennej) • tłuszcze 0,38 g (0,42%) • węglowodany 5,69 g (3,39%) • kcal 27,34 (1,52%) • sód 86,80 mg (5,99%) • cukier ogółem 3,99 g ( 7,98%) • NNKT 0,05 g (0,25%) • Błonnik pokarmowy 1,38 g (4,60 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja