Zimowy przysmak: Kiszona kapusta z jabłkami

Kapusta kiszona z jabłkami na zimę

Kapusta kiszona z jabłkami na zimę Do przepisu

Kapusta kiszona z jabłkami przygotowywana jest na zimę w rosyjskich wioskach od niepamiętnych czasów. Wtedy oczywiście nie trzymano się tak naprawdę przepisów, ale trzymano się ogólnych zasad. Kapustę siekano specjalnym narzędziem – siekając w drewnianych rynienkach, następnie łączono z cienko pokrojoną marchewką i umieszczano w beczkach wyłożonych kwaśnymi jabłkami (Antonówka). Na dnie każdego pojemnika kładli także kromkę chleba żytniego i przykrywali ją całymi liśćmi kapusty. Dlaczego to zrobili? Aby proces fermentacji przebiegał oczywiście aktywniej i szybciej! W rezultacie powstała nie tylko pyszna chrupiąca kapusta, ale także bardzo smaczne jabłka, które często podawano osobno jako przekąskę.

Złożoność: łatwo Kalorie: 139,90 kcal/porcja Porcje: 30 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 6,83 g/0,40 g/26,78Kuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIkapusta biała – 10 kg sól – 250 g marchew – 1 kg jabłka (Antonówka) – 2 kg duża kromka czarnego chleba – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj kapustę. Odetnij dolną część łodygi od główki kapusty i usuń górne liście. Następnie odetnij kilka mocnych białych liści i odłóż je na bok, aż będą gotowe do użycia.

Krok 2

Główki kapusty przekrój na połówki. Usuń łodygi. Kapustę pokroić w cienkie paski. Dwie lub trzy małe główki kapusty przekrój na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Połóż część posiekanej kapusty na powierzchni roboczej. Dodać sól i lekko wymieszać. Następnie pocieraj kapustę rękami, aż pojawi się sok. Na tym etapie ważne jest, aby nie przesadzić, aby kapusta nie okazała się zbyt miękka.

Krok 4

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Kromkę czarnego chleba połóż na dnie czystego pojemnika do fermentacji (mogą to być beczki drewniane lub ceramiczne, duże szklane słoiki lub emaliowane patelnie). Przykryj jednym z zarezerwowanych liści kapusty.

Krok 5

Połóż „czystą” posiekaną kapustę na środkową wysokość pojemnika, zagęszczając każdą warstwę. Następnie rozłóż na wierzchu pokrojone główki kapusty (dociskając je do siebie).

Krok 6

Umyj jabłka i przekrój je na połówki. Usuń nasiona i rdzenie. Umieść jabłka pomiędzy ćwiartkami kapusty. Przykryj grubą warstwą kapusty i marchewki, tworząc kopiec.

Krok 7

Mocno dociśnij górę, aby wypuścić sok. Przykryj zarezerwowanymi liśćmi kapusty, a następnie czystą lnianą serwetką. Umieść na wierzchu ciężarek o masie co najmniej 3 kg.

Krok 8

Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej. Gdy na powierzchni pojawi się piana, wykonaj kilka nakłuć w dnie długim drewnianym patyczkiem. Po 7–10 dniach kapusta zacznie fermentować.

Krok 9

Kapustę kiszoną przekładamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy. Upewnij się, że jest w nich wystarczająca ilość solanki. Przykryj plastikowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Do marynowania najlepiej używać późnych odmian kapusty białej, już lekko dotkniętych pierwszymi przymrozkami: jej cienko pokrojone liście okażą się szczególnie chrupiące.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz dodać pikantnej nuty smakowi kiszonej kapusty z jabłkami, dodaj do niej trochę nasion kminku lub kolendry (lekko posyp je warstwami). Nie należy być nadgorliwym: wystarczy kilka czubatych łyżek stołowych na określoną ilość jedzenia).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja