Zimowy przysmak: Ekskluzywny kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana na zimę

Kawior z bakłażana na zimę Do przepisu

Bakłażany, podobnie jak cukinia, służą do przygotowania kawioru na zimę. Kawior z bakłażana okazuje się bardziej cierpki – w końcu same bakłażany, w przeciwieństwie do cukinii, mają wyraźniejszy smak. Zwykły kawior z bakłażana nie jest puree, a po prostu drobno posiekany, można wyczuć strukturę każdego składnika. Aby przygotować kawior, bakłażany można przygotować na dwa sposoby: początkowo gotować do miękkości lub piec. Ale po ugotowaniu bakłażany zyskują wodnistą konsystencję. Preferowana jest druga metoda – pieczenie: część wilgoci odparowuje, smak staje się intensywniejszy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 86,58 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 2,76 g/3,33 g/11,17PustySKŁADNIKI NA 15 PORCJI5 średnich bakłażanów 2 średnie cebule 3 dojrzałe, słodkie pomidory 3 słodka papryka 3 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego sól szczypta cukru mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżka. l. Ocet 5% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj sterylne słoiki i pokrywki.

Krok 2

Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.

Krok 3

Umyć paprykę.

Krok 4

Bakłażany myjemy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub nożem.

Krok 5

Piecz paprykę i bakłażany w piekarniku. Papryka będzie gotowa za 15 minut, bakłażany w piekarniku do całkowitej miękkości – około 20 minut.

Krok 6

Paprykę włóż do miski i przykryj pokrywką, ostudź, usuń skórkę i nasiona. Ochłodzić bakłażany i obrać je.

Krok 7

Bakłażany i paprykę bardzo drobno posiekaj nożem.

Krok 8

Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

Krok 9

Pomidory zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i dusić wszystko razem na małym ogniu przez 15 minut. Sól, pieprz, dodaj szczyptę cukru do smaku.

Krok 10

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 11

Na patelnię z cebulą i pomidorami dodaj bakłażany, paprykę i czosnek. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj sól, cukier i pieprz.

Krok 12

Zalewamy octem, mieszamy, podgrzewamy 2-3 minuty i gorący kawior z bakłażana przekładamy do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknąć pokrywkami.

Krok 13

Słoiki z kawiorem z bakłażana przykryj na zimę kocem lub ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli lubisz kawior z bakłażana ze świeżymi pomidorami „po odeskim”, sugerujemy uproszczenie przygotowania. Przygotuj bakłażany na kawior: piecz w piekarniku, usuń skórę i łodygi, a gorące włóż do słoików. Układając w słoikach, posyp solą i dodaj ocet. Zamknij pokrywki i wysterylizuj. Zimą otwórz słoik tych bakłażanów i przygotuj niebieski kawior z dodatkiem świeżych pomidorów.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja