Kawior z bakłażana na zimę
Do przepisu
Bakłażany, podobnie jak cukinia, służą do przygotowania kawioru na zimę. Kawior z bakłażana okazuje się bardziej cierpki – w końcu same bakłażany, w przeciwieństwie do cukinii, mają wyraźniejszy smak. Zwykły kawior z bakłażana nie jest puree, a po prostu drobno posiekany, można wyczuć strukturę każdego składnika. Aby przygotować kawior, bakłażany można przygotować na dwa sposoby: początkowo gotować do miękkości lub piec. Ale po ugotowaniu bakłażany zyskują wodnistą konsystencję. Preferowana jest druga metoda – pieczenie: część wilgoci odparowuje, smak staje się intensywniejszy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 86,58 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 2,76 g/3,33 g/11,17PustySKŁADNIKI NA 15 PORCJI5 średnich bakłażanów 2 średnie cebule 3 dojrzałe, słodkie pomidory 3 słodka papryka 3 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego sól szczypta cukru mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżka. l. Ocet 5% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj sterylne słoiki i pokrywki.
Krok 2
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.
Krok 3
Umyć paprykę.
Krok 4
Bakłażany myjemy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub nożem.
Krok 5
Piecz paprykę i bakłażany w piekarniku. Papryka będzie gotowa za 15 minut, bakłażany w piekarniku do całkowitej miękkości – około 20 minut.
Krok 6
Paprykę włóż do miski i przykryj pokrywką, ostudź, usuń skórkę i nasiona. Ochłodzić bakłażany i obrać je.
Krok 7
Bakłażany i paprykę bardzo drobno posiekaj nożem.
Krok 8
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Krok 9
Pomidory zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i dusić wszystko razem na małym ogniu przez 15 minut. Sól, pieprz, dodaj szczyptę cukru do smaku.
Krok 10
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 11
Na patelnię z cebulą i pomidorami dodaj bakłażany, paprykę i czosnek. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj sól, cukier i pieprz.
Krok 12
Zalewamy octem, mieszamy, podgrzewamy 2-3 minuty i gorący kawior z bakłażana przekładamy do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknąć pokrywkami.
Krok 13
Słoiki z kawiorem z bakłażana przykryj na zimę kocem lub ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli lubisz kawior z bakłażana ze świeżymi pomidorami „po odeskim”, sugerujemy uproszczenie przygotowania. Przygotuj bakłażany na kawior: piecz w piekarniku, usuń skórę i łodygi, a gorące włóż do słoików. Układając w słoikach, posyp solą i dodaj ocet. Zamknij pokrywki i wysterylizuj. Zimą otwórz słoik tych bakłażanów i przygotuj niebieski kawior z dodatkiem świeżych pomidorów.