Zimowy przepis na pomidory z marchewką: Smakowity dodatek do każdego posiłku

Pomidory z marchewkami na zimę

Pomidory z marchewkami na zimę Do przepisu

Czy próbowaliście kiedyś gotować marynowane pomidory z marchewką na zimę? Jeśli nie, gorąco polecamy to zrobić! Wierzch marchewki nadaje pomidorom wyjątkowy, niepowtarzalny smak i całkowicie zastępuje tradycyjne przyprawy (koperek, pieprz, liść laurowy). Przepis, który znajdziesz poniżej, dotyczy 2-litrowych słoików. Jeśli chcesz zwinąć pomidory w dużej ilości, proporcjonalnie zwiększ ilość składników. Preparat ten doskonale przechowuje się nawet poza lodówką, dzięki zawartemu w składzie octowi i długotrwałej obróbce cieplnej pod ciepłym kocem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 53,20 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,68 g/0,30 g/10,80KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmarchewki – 4 szt. pomidory średniej wielkości – 1–1,5 kg woda do picia – 1 l sól – 1 łyżka. l. cukier bez goryczy – 5 łyżek. l. bez kwasu hydroksyoctowego (70%) – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną i spłucz. Sterylizować w piekarniku nagrzanym do 120°C lub za pomocą pary. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

Umyj i osusz wierzchołki marchewki i połóż je na ręcznikach papierowych. Umyj i osusz pomidory. Nakłuj każdy z nich wykałaczkami, aby zapobiec pękaniu skórki podczas obróbki cieplnej.

Krok 3

Rozłóż wierzchołki marchewki pomiędzy słoikami. Następnie szczelnie zapakuj pomidory. Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Od razu polej nim pomidory na samą górę (woda może pozostać na patelni, nie wylewaj jej).

Krok 4

Przykryj słoiki z pomidorami pokrywkami. Pozostaw tak na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie spuść wodę ze słoików z powrotem na patelnię przez specjalną pokrywkę z otworami.

Krok 5

Do słoików wsyp sól i cukier, rozprowadzając je równomiernie. Ponownie zagotuj wodę na patelni. Natychmiast polej nim pomidory w słoikach. Wlać kwas octowy i zamknąć słoiki pokrywkami.

Krok 6

Trzymając puszki pomidorów za pomocą rękawic kuchennych, obróć je kilka razy i ostrożnie zwiń na stole, aby sól i cukier się rozpuściły. Połóż słoiki do góry dnem na ręczniku i przykryj grubym kocem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w ten sposób.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pomidory z marchewką można sterylizować w zwykły sposób, wkładając słoiki z pokrywkami do garnka z wrzącą wodą na 10–15 minut. Następnie przedmiot należy zwinąć.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz nadać pomidorom z marchewką bardziej wyrazisty, pikantny smak, do każdego słoika dodaj kilka cienko pokrojonych ząbków czosnku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja