Marynowane bakłażany na zimę
Do przepisu
Marynowane bakłażany smakują trochę jak grzyby. Dlatego jeśli nagle nie wybierzesz się do lasu na „ciche polowanie”, śmiało kup „niebieskie” i ugotuj je według naszego przepisu. Stosowane są tu przyprawy dość tradycyjne, które z pewnością znajdą się w kuchennej szafce każdej gospodyni: ziele angielskie i pieprz czarny, liście laurowe, goździki, nasiona kopru. Do bakłażanów dodajemy także papryczkę chili: dzięki temu przystawka jest bardziej pikantna. Bakłażany marynowane na zimę są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie masz wieloletniego doświadczenia w konserwowaniu, możesz zabrać się do pracy i nie mieć wątpliwości co do doskonałego wyniku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 396,88 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 4,52 g/18,33 g/53,21PustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImały młody bakłażan – 1 kg kasza gryczana cebula – 300 g czosnek – 4 ząbki mała papryczka chili – 1 szt. liść laurowy – 4 szt. czarny pieprz – 12 szt. ziele angielskie, groszek – 4 szt. goździki – 4 szt. suszony koper – 2 łyżki . l.sól Na marynatę na 2 litry wody:sól – 2 łyżki. l.cukier – 5-6 łyżek. l. olej roślinny – 4 łyżki. l.ocet jabłkowy – 200 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj bakłażany. Umyj owoce i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie pokroić w plasterki. Włóż do miski i mocno dopraw solą. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
Krok 2
Sterylizuj słoiki w dowolny sposób. Następnie osusz i rozłóż wszystkie wskazane w przepisie przyprawy (liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i nasiona kopru).
Krok 3
Na marynatę w dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem. Wlać olej roślinny, ocet jabłkowy i gotować przez 1 minutę na dużym ogniu. Spróbuj marynaty i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli lub cukru.
Krok 4
Opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i odciśnij. Przełożyć do marynaty i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Papryczkę chili pokroić w pierścienie.
Krok 5
Do marynaty z bakłażana dodaj cebulę i paprykę. Gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Odcedzić na durszlaku i zebrać marynatę. Obierz czosnek. Każdy ząbek pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w przygotowanych słoikach.
Krok 6
Bakłażany z cebulą i papryką rozłożyć do słoików z przyprawami i czosnkiem. Doprowadź marynatę do wrzenia. Polej nim warzywa w słoikach. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożone ręczniki. Całkowicie ostudzić.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed podaniem zamarynowane na zimę bakłażany wyjmujemy ze słoika na talerz i obficie posypujemy posiekanymi ziołami do smaku. Idealnie nadają się do tego pietruszka, koper i kolendra.
PRZY OKAZJI
Gotuj bakłażany w marynacie przez kilka minut zgodnie z przepisem, aby warzywa zachowały swój kształt i przyjemną sprężystą konsystencję. To samo dotyczy cebuli i papryki: powinny pozostać soczyste i chrupiące.