Zimowy przepis na pikantne bakłażany w marynacie

Marynowane bakłażany na zimę

Marynowane bakłażany na zimę, główne Do przepisu

Marynowane bakłażany smakują trochę jak grzyby. Dlatego jeśli nagle nie wybierzesz się do lasu na „ciche polowanie”, śmiało kup „niebieskie” i ugotuj je według naszego przepisu. Stosowane są tu przyprawy dość tradycyjne, które z pewnością znajdą się w kuchennej szafce każdej gospodyni: ziele angielskie i pieprz czarny, liście laurowe, goździki, nasiona kopru. Do bakłażanów dodajemy także papryczkę chili: dzięki temu przystawka jest bardziej pikantna. Bakłażany marynowane na zimę są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie masz wieloletniego doświadczenia w konserwowaniu, możesz zabrać się do pracy i nie mieć wątpliwości co do doskonałego wyniku.

Złożoność: łatwo Kalorie: 396,88 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 4,52 g/18,33 g/53,21PustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImały młody bakłażan – 1 kg kasza gryczana cebula – 300 g czosnek – 4 ząbki mała papryczka chili – 1 szt. liść laurowy – 4 szt. czarny pieprz – 12 szt. ziele angielskie, groszek – 4 szt. goździki – 4 szt. suszony koper – 2 łyżki . l.sól Na marynatę na 2 litry wody:sól – 2 łyżki. l.cukier – 5-6 łyżek. l. olej roślinny – 4 łyżki. l.ocet jabłkowy – 200 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj bakłażany. Umyj owoce i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie pokroić w plasterki. Włóż do miski i mocno dopraw solą. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.

Krok 2

Sterylizuj słoiki w dowolny sposób. Następnie osusz i rozłóż wszystkie wskazane w przepisie przyprawy (liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i nasiona kopru).

Krok 3

Na marynatę w dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem. Wlać olej roślinny, ocet jabłkowy i gotować przez 1 minutę na dużym ogniu. Spróbuj marynaty i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli lub cukru.

Krok 4

Opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i odciśnij. Przełożyć do marynaty i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Papryczkę chili pokroić w pierścienie.

Krok 5

Do marynaty z bakłażana dodaj cebulę i paprykę. Gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Odcedzić na durszlaku i zebrać marynatę. Obierz czosnek. Każdy ząbek pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w przygotowanych słoikach.

Krok 6

Bakłażany z cebulą i papryką rozłożyć do słoików z przyprawami i czosnkiem. Doprowadź marynatę do wrzenia. Polej nim warzywa w słoikach. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożone ręczniki. Całkowicie ostudzić.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przed podaniem zamarynowane na zimę bakłażany wyjmujemy ze słoika na talerz i obficie posypujemy posiekanymi ziołami do smaku. Idealnie nadają się do tego pietruszka, koper i kolendra.

PRZY OKAZJI

Gotuj bakłażany w marynacie przez kilka minut zgodnie z przepisem, aby warzywa zachowały swój kształt i przyjemną sprężystą konsystencję. To samo dotyczy cebuli i papryki: powinny pozostać soczyste i chrupiące.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja