Cukinia z papryką i pomidorami na zimę
Do przepisu
Cukinia z papryką i pomidorami na zimę to doskonały domowy preparat ze znanych i niedrogich warzyw. Do sałatki można dodać przerośniętą cukinię, która zazwyczaj nie jest odbierana. Słodka papryka może mieć dowolny kolor: zielony, czerwony lub żółty. Możesz też użyć papryki we wszystkich kolorach, to tylko sprawi, że przygotowanie będzie piękniejsze! Przygotowaną sałatkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka zużyj w ciągu 1-2 dni. Optymalne jest konserwowanie warzyw w słoikach o pojemności nie większej niż 400-500 ml, wtedy na pewno poradzisz sobie z sałatką za jednym razem!
Złożoność: łatwo Kalorie: 299,90 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 4,83 g/14,32 g/38,16KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia 1 kgpomidory 1,5 kgsłodka papryka 4 szt.czosnek 4 ząbkicukier 100 groliwa z oliwek 4 łyżkiocet stołowy 9% 1 łyżka.sól 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obraną cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką usuń nasiona, jeśli są duże. Połówki pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm. Młodą cukinię można pokroić bez obierania i nasion.
Krok 2
Strąki słodkiej papryki przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony. Pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm. Aby sałatka była jaśniejsza, użyj papryki wielokolorowej.
Krok 3
Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 2 minuty. Odcedzić na durszlaku i zalać zimną wodą. Ostrożnie obierz pomidory z cienkiej skórki i usuń łodygi. Miąższ pokroić w małe kostki.
Krok 4
Ustaw temperaturę na kuchence na średnio-wysoką. Przygotowane pomidory włóż do dużego rondla o grubym dnie, dodaj cukier, sól i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pomidory przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj szpatułką.
Krok 5
Paprykę włożyć do rondla z pomidorami i zalać oliwą. Dodać cukinię, wymieszać i gotować warzywa na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 6
Czosnek siekamy, dodajemy do garnka z warzywami i smażymy kolejne 10 minut. Wlać ocet, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu, aż będzie gotowe, 3 minuty.
Krok 7
Gorące warzywa włóż do wysterylizowanych słoików i wlej pozostały sok na patelnię. Zamknij czystymi pokrywkami i odwróć do góry nogami. Przykryj słoiki ręcznikiem frotte i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Ostrożnie przygotuj szklane słoiki i pokrywki, w których będzie przechowywana sałatka. Sterylizuj je w dogodny dla siebie sposób – w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub we wrzącej wodzie i nie zapomnij o pokrywkach – należy je zalać wrzącą wodą i trzymać w niej co najmniej 10 minut.
PRZY OKAZJI
Cukinię z papryką i pomidorami można zwinąć w słoiki i zostawić na zimę lub przygotować podwójną porcję warzyw, aby jedną połowę przechować, a drugą połowę podać na obiad jako zdrowe i lekkie danie – samodzielnie lub jako dodatek dodatek do kurczaka lub kotleta!