Sałatka Adjapsandali na zimę
Do przepisu
Przygotowanie sałatki Adjapsandali na zimę nie jest zbyt trudne, ale w rezultacie otrzymasz wspaniałą przystawkę, której nie będziesz się wstydzić podać nawet na noworocznym stole. Można go po prostu wykorzystać na obiad jako dodatek do dań gorących. Albo po prostu otwórz i zajadaj łyżką z pysznym białym pieczywem. Skład sałatki jest najbardziej tradycyjny dla tego rodzaju gulaszu warzywnego: bakłażany, słodka papryka, marchewka i pomidory (te ostatnie, w razie potrzeby, można zastąpić koncentratem pomidorowym rozcieńczonym wodą). Wszystkie składniki najpierw smażymy na oleju, następnie gotujemy na małym ogniu, po czym umieszczamy w słoikach i przykrywamy pokrywkami. Tylko półtorej godziny – a otrzymasz bardzo smaczną sałatkę Adjapsandali, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 153,24 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 3,55 g/8,72 g/15.08PustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIbakłażany – 1 kg słodka papryka – 700 g marchewka – 300 kasza gryczana cebula – 300 g pomidory – 1 kg czosnek – 6 ząbków olej roślinny – 100 ml suszonej bazylii – 1/2 łyżeczki suneli chmeli – 1 łyżeczka ocet jabłkowy – 2 łyżki. l. sól – do smaku świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę Ajapsandali. Przede wszystkim umyj bakłażany i pokrój je w małe plasterki. Umieścić w rondelku odpowiedniej wielkości, posypać solą i wymieszać.
Krok 2
Przykryj patelnię z bakłażanami pokrywką i pozostaw na 30 minut. Następnie spłucz zimną wodą i wyciśnij. Przygotowane bakłażany połóż na papierowym ręczniku i pozostaw do momentu użycia.
Krok 3
Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w plasterki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4
Cebulę do sałatki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory i przełóż je do miski przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Obierz i posiekaj ząbki czosnku.
Krok 5
W dużym rondlu rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Dodaj bakłażany i smaż mieszając na średnim ogniu przez 7 minut. Połóż na talerzu i odstaw do momentu użycia.
Krok 6
Wlej trochę więcej oleju roślinnego do tego samego rondla. Ułóż w nim posiekaną słodką paprykę do sałatki. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Przełożyć na talerz (można dodać do bakłażanów).
Krok 7
Do rondla wlać pozostały olej. Dodać marchewkę i zarumienić, od czasu do czasu mieszając (5 minut). Dodać cebulę i wymieszać. Smaż na średnim ogniu jeszcze około 5 minut.
Krok 8
Włóż bakłażany i paprykę z powrotem na patelnię. Dodaj pomidory zmielone przez maszynę do mięsa. Doprawiamy suszoną bazylią, chmielem suneli, solą i pieprzem do smaku. Gotuj sałatkę przez 15 minut na średnim ogniu.
Krok 9
Przygotuj słoiki i pokrywki. Sterylizuj je w dogodny dla Ciebie sposób. Do sałatki dodaj posiekany czosnek i ocet jabłkowy. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj do sałatki jeszcze trochę soli i pieprzu. Dusić przez 5 minut.
Krok 10
Gorącą sałatkę Ajapsandali włóż do gorących, wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby sałatka Adjapsandali była szczególnie piękna i apetyczna, użyj słodkiej papryki w różnych kolorach, na przykład żółtej, zielonej i czerwonej lub pomarańczowej.
PRZY OKAZJI
Staraj się nie rozgotować warzyw do sałatki Adjapsandali: kawałki powinny stać się bardziej miękkie, ale zachować swój kształt, ponieważ składniki będą musiały zostać poddane kolejnej obróbce cieplnej (duszenia).