Pieczony ketchup pomidorowy na zimę
Do przepisu
Świetnym sposobem na zachowanie letnich smaków i zapewnienie sobie pysznego sosu jest przygotowanie zapiekanego ketchupu pomidorowego na zimę według naszego przepisu. Ketchup ten okaże się całkowicie naturalny i w odróżnieniu od ketchupu kupowanego w sklepie, tutaj możesz dostosować smak sosu do siebie – jego słoność, słodycz i kwasowość. Pieczenie pomidorów pomoże usunąć nadmiar wilgoci i skoncentrować pomidorowy smak, a lekkie przyrumienienie doda sosowi nut karmelowych i bogatego smaku umami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 50,31 kcal/porcja Porcje: 18 Gotowanie: 3 godziny Używany: 2,09 g/0,48 g/9,68Sos, dressingSKŁADNIKI NA 18 PORCJIPomidory 3 kgGoździk 5 szt.Ziele angielskie, groszek 5 szt.Nasiona selera 0,33 łyżeczkiSucha musztarda 0,5 łyżeczkiMielona czerwona ostra papryka 0,33 łyżeczkiSól 0,75 łyżeczkiCukier 50 grOcet jabłkowy 75mlCzosnek do smakuSuszony czosnek do smakuMielony czarny pieprz do smakuSuche zioła do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sterylizuj słoiki lub butelki i pokrywki.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 2
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150°C.
Krok 3
Pomidory dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 4
Piec pomidory przez 2 godziny. Zwiększenie temperatury spowoduje szybsze gotowanie pomidorów, ale przyrumienią się na brzegach. Dlatego wybór temperatury zależy od pożądanego efektu końcowego. Ketchup z pieczonych pomidorów będzie przypominał sos barbecue.
Krok 5
Zawiąż pąki goździków, ziele angielskie i nasiona selera w lnianym worku przewiązanym nitką kuchenną.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 6
Gotowe pomidory wyjmuj porcjami na sito i nacieraj łyżką patelnię, na której będzie gotowany ketchup (wygodniej jest to zrobić drewnianą łyżką). Wyrzuć nasiona i skórki.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 7
Do przecieru pomidorowego włóż torebkę przypraw, dodaj musztardę, ostrą paprykę i ocet jabłkowy. Gotuj ketchup do momentu, aż wyczerpie się płyn i ketchup zgęstnieje.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 8
Zdejmij patelnię z ketchupem z ognia. Wyjmij torebkę z przyprawami i zmiksuj keczup za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie całkowicie gładki. Dodać cukier, sól, wymieszać. Dostosuj sól i cukier do swojego gustu. Ketchup postaw na ogniu i zagotuj, gotuj przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek. Przed nałożeniem pokrywek na słoiki wytrzyj krawędzie wilgotnym ręcznikiem.
Pieczony ketchup pomidorowy
Krok 9
Jeśli ketchup nie będzie przechowywany w lodówce, sterylizuj słoiki z ketchupem we wrzącej wodzie przez 15 minut.
Pieczony ketchup pomidorowy
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 1,74 g (2,18% wartości dziennej) • tłuszcze 0,43 g (0,48%) • węglowodany 10,83 g (6,45%) • kcal 48,90 (2,72%) • sód 108,63 mg (7,49%) • cukier ogółem 8,23 g (16,46%) • NNKT 0,06 g (0,30%) • Błonnik pokarmowy 2,36 g (7,87 %)
PRZYDATNE RADY
Łyżeczkę przygotowanego sosu połóż na zimnym spodku lub talerzu, aby szybciej ostygł. W ostudzonym sosie sprawdź proporcje soli, cukru i octu, ponieważ ostry sos jest inaczej odbierany przez receptory.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do przypraw można zastosować gazę złożoną z kilku warstw lub specjalne sitka, podobne do sitek do herbaty, ale większe. Dzięki temu nie będziesz musiał wyławiać z sosu gęstych łupinek nasion.