Bakłażany z pomidorami na zimę
Do przepisu
Aby przygotować bakłażany i pomidory na zimę, „małe niebieskie” należy najpierw dokładnie udusić w gęstym przecierze z soku pomidorowego. Czy mogę użyć kupionego w sklepie? Teoretycznie tak, ale smaczniejsze będzie, jeśli zastosujesz się do naszego przepisu, czyli weźmiesz świeże pomidory, obierzesz je i posiekasz w blenderze. Nie należy zaniedbywać czosnku i ostrej papryki, w przeciwnym razie okaże się to całkowicie „złe”. Przystawka z bakłażanów z pomidorami jest dobra tylko ze względu na wyraziste korzenne nuty, które harmonijnie łączą się z neutralnym smakiem gotowanych ziemniaków, ryżu czy makaronu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 140,32 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,18 g/6,86 g/16,63PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory – 1,5 kg, bakłażan – 1 kg, ostra papryka – 1/2 szt. główki czosnku – 1 szt. sól – 1 łyżka. l.cukier – 2-3 łyżki. l. olej roślinny – 70 ml ocet stołowy (9%) – 30 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Umyj pomidory, usuń podstawy z łodyg. Owoce przekrój w poprzek na wierzchu. Zalać wrzącą wodą na 1 minutę, następnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
Krok 3
Obierz pomidory. Miąższ włóż do miski blendera. Zmiksuj pomidory na gładki puree. Wlać do rondla.
Krok 4
Rondel z pomidorami postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj, mieszając, przez około 15 minut.
Krok 5
Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Odetnij końcówki po obu stronach owocu. Miąższ pokroić w koła o grubości 5 mm. Nie należy obierać bakłażanów.
Krok 6
Umyj ostrą paprykę, usuń nasiona i posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Do przecieru pomidorowego dodaj sól, cukier, olej roślinny, posiekany bakłażan i ostrą paprykę. Zamieszać.
Krok 7
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wymieszaj bakłażany i gotuj przez kolejne 20 minut. Dodaj czosnek i ocet. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 8
Gorące bakłażany wraz z sosem pomidorowym ułożyć w suchych, wysterylizowanych słoikach, następnie zwinąć pokrywki. Odwróć się na podwójnie złożony ręcznik.
Krok 9
Słoiki z bakłażanami owinąć grubym kocem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj go w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Przed podaniem umieść bakłażany i pomidory w salaterce lub misce i udekoruj posiekanymi ziołami. Pietruszka, koperek lub kolendra są świetne.
PRZY OKAZJI
Jakie bakłażany wybrać do tej przystawki? Młody, mały, silny. Nie zawierają grubych włókien ani dużych nasion. Ich miąższ jest delikatny, ale elastyczny i dobrze zachowuje swój kształt podczas obróbki cieplnej.