Bakłażany z czosnkiem na zimę
Do przepisu
Przygotuj bakłażany z czosnkiem na zimę, a będziesz mieć pod ręką wspaniałą przystawkę, którą można podawać zarówno na codziennym stole, jak i świątecznym. Pikantne, przypominające nieco konsystencją i smakiem „niebieskie” grzyby, dobrze smakują zarówno w towarzystwie mięsa, jak i w połączeniu z prostymi gotowanymi ziemniakami. Cóż, aby przystawka była doskonała, spróbuj kupić młode, małe bakłażany, które nie zawierają grubych włókien ani dużych nasion. W takim przypadku kostki doskonale zachowają swój kształt i będą wyglądać szczególnie apetycznie na stole.
Złożoność: łatwo Kalorie: 134,72 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Używany: 1,52 g/9,23 g/11.07PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażan – 1 kg czosnek – 1 główka sól – 2 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l ocet stołowy (9%) – 2 łyżki. l.woda pitna – 1 l.olej roślinny – 100 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Odetnij końcówki z obu stron owocu, miąższ pokrój w kostkę o boku 2 cm, przełóż do miski i pozostaw do wykorzystania.
Krok 3
Przygotuj marynatę z bakłażana. Do rondelka wlej wodę pitną, zagotuj, dodaj sól, cukier i ocet. Mieszaj i gotuj przez około trzy minuty.
Krok 4
Pokrojone bakłażany wrzucić na patelnię z marynatą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut (aż bakłażany będą miękkie).
Krok 5
Obierz ząbki czosnku i przepuść je przez prasę. Za pomocą łyżki cedzakowej umieść gotowe kostki bakłażana w misce. Dodaj czosnek i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Bakłażany z masłem ułożyć ciasno, lekko dociskając łyżką, do suchych, gorących słoików i zamknąć pokrywkami. Odwróć się na podwójnie złożony ręcznik.
Krok 7
Słoiki z bakłażanami owinąć grubym kocem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj go w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Bakłażanów z czosnkiem nie można owinąć kocem, ale sterylizować w zwykły sposób, czyli w dużym rondlu z wodą przez 10–20 minut, w zależności od wielkości słoików.
PRZY OKAZJI
Aby smak tego preparatu z bakłażana był bardziej pikantny, dodajemy na ostatnim etapie mały strąk beznasiennej papryczki chili, pokrojonej w krążki, wraz z czosnkiem.