Zimowy kompot z czerwonych porzeczek – sekret domowej spiżarni

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę Do przepisu

Przygotowywaliście kiedyś kompot z czerwonych porzeczek na zimę? Jeśli nie, to czas nadrobić tę lukę w Twojej kulinarnej „edukacji”! Przepis na kompot jest prosty i zrozumiały dla każdego: umyj jagody, wlej je do wysterylizowanego trzylitrowego słoika, napełnij syropem cukrowym i zamknij. Okazuje się, że jest to bardzo smaczny napój, który może zastąpić w menu kupowane w sklepie soki i napoje gazowane. Jak zrobić kompot z czerwonej porzeczki, który przetrwa całą zimę? Postępuj zgodnie z zasadami podanymi w przepisie i przechowuj puszkę z napojem w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła.

Złożoność: łatwo Kalorie: 128,17 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,40 g/0,13 g/30,06KonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJICzerwona porzeczka 800 grCukier 300 grWoda 2,6 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj 3-litrowy słoik i pokrywkę na kompot z czerwonych porzeczek. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną lub innym odtłuszczaczem. Sterylizuj słoik w piekarniku nagrzanym do 120°C. Po prostu zagotuj pokrywkę.

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę ()

Krok 2

Przygotuj czerwone porzeczki. Sortuj jagody, usuwając gałęzie. Porzeczki opłucz zimną wodą i osusz, rozkładając je na dwóch lub trzech warstwach ręczników papierowych.

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę ()

Krok 3

Zagotuj syrop na kompot. Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Gotuj syrop kompotowy przez 3 minuty.

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę ()

Krok 4

Połóż słoik na gorącym ruszcie lub drewnianej desce. Wlać jagody przez szeroki lejek. Stopniowo, aby nie rozbić słoika, wlewaj wrzący syrop.

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę ()

Krok 5

Nałóż pokrywkę na słoik z porzeczkami w syropie i zamknij. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. Pozwól kompotowi porzeczkowemu całkowicie ostygnąć, a następnie przechowuj go na zimę.

Kompot z czerwonych porzeczek na zimę
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę okazuje się dość gęsty i słodki, dlatego najczęściej pije się go rozcieńczony wodą pitną. Nie zalecamy zmniejszania ilości cukru, w przeciwnym razie produkt będzie gorzej przechowywany.

PRZY OKAZJI

Czerwone porzeczki w tym kompocie można uzupełnić czarną i białą, a także jabłkami lub gruszkami. Wypróbuj różne opcje: otrzymasz zupełnie inne, ale równie wspaniałe smaki!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja